6 558 10

Погнаха "милионерските" хотели в "Слънчев бряг"

Институциите са установили редица нарушения

Хотел Чайка Бийч
Хотел Чайка Бийч
Константин Карагьозов

Съвместна проверка на Министерството на туризма, Икономическа полиция-Бургас, Национална агенция за приходите-Бургас, дирекция „Инспекция по труда- Бургас“, Областната дирекция по безопасност на храните в града и РЗИ на хотели в „Слънчев бряг“, направена през септември, установи нарушения в задължителните елементи, които трябва да притежават, за да отговарят на изискванията за съответната категория. Това разкриха от Министерството на туризма.

Сред собствениците на проверяваните хотели са едни от най-богатите мъже в България - Ветко Арабаджиев, Георги Цурев, Сава Чоролеев и т.н.

Групата от инспектори провериха хотел „Шипка“ в к.к. Слънчев бряг. Той е категоризиран с 3 звезди, но на място експертите са установили, че към датата на проверката липсва действаща категоризация. За това има подадено заявлениe от края на май, което е разгледано от Експертната комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти (ЕККСТО). При работата на групата е установено, че има нередности в документите, за което управителят на хотела е своевременно информиран. Към средата на септември обаче, по време на проверката, няма открита процедура по категоризиране на обекта и не е издадено временно удостоверение. Сред другите сериозни нарушения на хотела са, че част от стаите и баните не са с нужната квадратура. Вместо 15 кв. м те са между 12,30 км. м и 13,26 кв. м. Банята и тоалетната са с размери от 1,82 кв. м до 4,08 кв. м при изискване за обща площ 4,3 кв. м.

Инспекторите са установили и други липси, сред които са място за паркиране на хора с увреждания, аптечка и място на рецепцията с височина 90 см за обслужване на хора с намалена подвижност, няма и универсална инвалидна количка и др.

Проверен бе и хотел „Гранд Виктория“ (собственост на Георги Цурев), който е категоризиран с 4 звезди. При него е установено, че удостоверението за категоризация е изтекло, като ръководството на хотела трябва да подаде заявление за започване на процедура по издаване на ново удостоверение. Инспекторите са установили още, че липсват обособени достъпни хотелски стаи и паркинг за хора с намалена подвижност, няма и съблекалня при открия басейн, кът за деца и др.

Четиризвездният хотел „Белвю“ (собственост на Петко и Владимир Кисьови) също е бил сред проверените от инспекторите от институциите. Пропуските при него са липса на съблекалня при открития басейн, както и място за обслужване на хора с намалена подвижност на рецепцията, обособени достъпни хотелски стаи и паркинг за хора с намалена подвижност и др. Обектът е бил запечатан от органите на НАП заради извършени данъчни нарушения.

Четиризвездният хотел „Платинум“ в „Слънчев бряг“ е бил проверен на 12 септември. При него също са установени пропуски, които са задължителни за място за настаняване с тази категория - няма фризьорски и козметичен салон и детска занималня. В някои от стаите банята и тоалетната са с по-малка от разписаната обща площ от 5,1 кв.м и др.

При извършена проверка на хотел „Чайка Бийч“ (собственост на Ветко Арабаджиев), к.к. Слънчев бряг, е установено, че рецепцията обслужва едновременно и хотел "Метропол-Аркадия". Служителите на Министерство на туризма са констатирали, че в хотел „Чайка Бийч“ липсват достъпни хотелски стаи, които да разполагат с необходимото хотелско и санитарно оборудване, уреди и приспособления за хора с намалена или ограничена подвижност. В момента на проверката не са били представени документи на персонала – трудови договори, дипломи за завършено образование, трудови книжки и други. Сред несъответствията за категория „четири звезди“ са и липсата на тоалетна за хора с намалена подвижност, както и минимум едно паркомясто за инвалиди. Установено е, че липсва оборудвана фитнес зала, няма лоби бар, а детският басейн се ползва от двата хотела и др.

Проверката на хотел „Гларус“ (собственост на Бедо Догянян) в курорта показва, че в сградата има стаи и санитарен възел за хора с намалена подвижност, но не са изцяло оборудвани със съответните приспособления. Сред несъответствията за категория „три звезди“, с която разполага хотелът, са и липсата на универсална инвалидна количка, както и обозначено място на рецепцията за обслужване на хора с намалена подвижност и др.

При направена проверка на хотел „Искър“(собственост на Бедо Догянян), к.к. Слънчев бряг е констатирано, че липсва обособена стая със санитарен възел, който да е оборудван за ползване от хора с намалена подвижност, съгласно категория „три звезди“, която има хотелът и др.

В хотел „Колизеум I“ (собственост на Веселин Налбантов) в Слънчев бряг при проверката бе установено, че няма информация за юридическото лице, МОЛ и работно време. Констатирани са несъответствия за категория „четири звезди“ – липсва място за хора с намалена подвижност на паркинга, бръснаро-фризьорски и козметичен салон, съблекалня при открития басейн. Няма обслужване с единен вътрешен телефонен номер 9 за връзка с рецепцията. Липсват също обособени и достъпни стаи с необходимото хотелско и санитарно оборудване за хора с намалена или ограничена подвижност. Няма план-схема на обекта, телефон-дериват, ръкохватки и защитна преграда на ваните, и др.

Инспекцията в двузвездния хотел „Нимфа – Русалка“, също в Слънчев бряг, констатира, че липсва място за хора с намалена подвижност на паркинга, тоалетна за такива посетители, както и телефонна инсталация с единен вътрешен номер 9 за връзка с рецепция. Не са представени документи на управителя и персонала. Липсват план-схема на обекта, багажник в стаите, душ със завеса и др.

При проверка в хотел „Изола Парадайз“ (категория 4 звезди, собственост на Иван Петров) в Слънчев бряг също са открити несъответствия с наредбата. Няма място за хора с намалена подвижност на паркинга и тоалетна за тях. Липсва магазин за продажба на стоки, сувенири, цветя, както и санитарен възел с необходимата площ в двойните стаи и др.

По повод установените нарушения Министерството на туризма ще наложи административни наказания на хотелите според тежестта на несъответствията с изискванията на Закона за туризма.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • VETO
  Отговор
  1 12:22  05.10.17
  И какво само за пред хората виждате ли правим нещо ще ги глобят някакви джобни пари и каквото било било от сега нататък пак същото
 • B52
  Отговор
  2 12:25  05.10.17
  И кво? Да не би случайно да ги санкционират? Прах в очите, в нашите очи ...
 • Иванов
  Отговор
  3 12:32  05.10.17
  Сега е време да погнат и престъпниците като Цветан Василев!
 • 123
  Отговор
  4 13:00  05.10.17
  А сега да видим тяхната асоциация какво ще каже. Нали все ние клиентите и правителството сме им виновни. Пак да се радват че са ги оставили да изкарат сезона.

  Коментиран от #9


 • всички
  Отговор
  5 13:11  05.10.17
  инспектори са на наша издръжка и с тези глоби няма да си покрият заплатите за 1 месец!
 • mediator37
  Отговор
  6 13:43  05.10.17
  90% от нарушенията са за една бройка паркомясто за инвалиди и изобщо на тема инвалиди- ръкохватки, количка, ниска масичка 90см. на рецепцията и др. такива, които очевидно са нови изисквания и не са ги спазили от обикновена немърливост и незнание. Не е чак толкова трагично положението с легловата база в България, а съм сигурен, че никой от тези хотели няма да остави инвалид без особено внимание и грижа. Да не бързаме да плюем. Сериозно и непоправимо е несъответствието на архитектурните размери на стаите за хотела с три звезди- там отърване няма, губи една звезда. Нямало съблекални към басейните, сякаш някой от хотела ще ползва. И съблекалня ще сковат за три часа от гипсокартон и ще има.
 • Крум Янкулов
  Отговор
  7 14:01  05.10.17
  Абе хора намериха за какво да се хванат,последните 5 години ходя на почивка в западна европа,нямате си представа там хотели с 3 и 4 звезди какви бардаци са. Искам да кажа че категоризацията в България и Турция е най добра.(това съм го видял лично никой не ми го е казал)
 • Скитник1
  Отговор
  8 16:27  05.10.17
  това не са нарушения които се отразяват на качеството на хотелската услуга . Ясно е че инспекторите трябва да си заработват заплатите, но не става всеки месец и пак са в тежест на бюджета.
 • ДС-тата ли ?
  Отговор
  9 18:32  05.10.17

  До коментар #4 от "123":

  Асоциацията на ДС-тата присвоили държавни активи изпрани в хотели ли ?
 • СандалТурист
  Отговор
  10 22:13  05.10.17
  Аха ... басейна се ползвал от 2 хотела , нямало ръкохватки на ваната.... а кат се лапат кинти и не се плащат данъци може ....тц тц тц толкоз ли за тъпи ни имате? Нека държавата да направи мин заплата 3000 евро на всеки , и после да идват и да проверяват дали съм с чисти гащи или съм се изкъпал с хубав шампоан

Напиши коментар:


Публикувай