6 278 17

SMS вдига Гражданската отговорност на джигитите

Застрахователите ще имат достъп до досието на автомобила

Венцислав Михайлов

"Имам мечта. При превишаване на скоростта по магистралите нарушителят да разбира със SMS на телефона си с колко му е поскъпнала застраховката." Това заяви на юбилейна конференция по пътна безопасност „Мирен договор за българските пътища“ Ралица Агайн, заместник – председател на Комисията по финансов надзор (КФН) и ръководител на направление „Застрахователен надзор“.

Форумът е организиран от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и има за цел да представи вижданията на отговорните институции за реално намаляване на пътните катастрофи.

Медиен партньор на проявата е Факти.бг.

Ралица Агайн отбеляза, че в момента се работи върху основата на „бонус - малус“ системата и се надява в началото на 2018 г. да им краен резултат. За да въведем системата, са необходими изчисления кои са тежките фактори, които водят до ПТП и те да се наказват при ценообразуването на застраховката. Както знаете, компанията „Ърнст и Янг “ прави анализ, който до няколко дни трябва да бъде готов, припомни Ралица Агайн.

Основното усилие е да се създаде база данни на въвеждането на единна система за целия застрахователен пазар, за да може брокерите да получават онлайн и в реално време данни за санкциите на всеки един собственик на автомобил и шофьор, обясни Ралица Агайн.

Към края на този месец започва свързването между двете бази данни, МВР ще предостави електронна услуга – онлайн връзката с регистъра на вътрешното министерство за автомобилите, така че застрахователите да сключват застраховките на базата на реални данни.

Хората, които сключват застраховка, няма да има нужда да обясняват каквото и да е, а чрез регистрационния номер на автомобила и на талона застрахователният офис ще получава цялата информация онлайн. Това ще спестява време и време и ще намалеят всякакви измами.

За бонус – малус системата е необходимо да се направят изводи от анализа на консултантската компания, за да се подготви методика за изчисляване на поскъпването на Гражданска отговорност. Целта е да се накажат тези нарушения, които водят до най-тежките катастрофи.

Два пъти повече са пострадалите по пътищата у нас в сравнения с Европейския съюз. Това отчетоха застрахователните компании и държавните институции по време на конференция. Именно затова финансовият министър Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Николай Петров призоваха за затягане на правилата и санкциите за некоректни шофьори. Заместник-министърът на регионалното министерство отново говори за недостатъчното средства за ремонт на пътищата.

Според данните на МВР, през миналата година при пътни инциденти са загинали 708 души. Тежко ранените са над 9000, а общият брой на катастрофите е над 51 хиляди. Същевременно застрахователите са събрали над 621 млн. лева премия по застраховка "Гражданска отговорност", изплатили са като обезщетения над 360 млн. лева. Общата сума на изплатените обезщетения заради пътни катастрофи е над 700 млн. лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 13:13  05.10.17
  За поскъпването чухме, а за поевтиняването на изрядните шофьори кога ще чуем?
 • 2 13:29  05.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ДОКОГА
  Отговор
  3 13:31  05.10.17
  от колко години се говори за тази система от 15 поне ? как ще ми обяснят логиката автомобилът да е гражданинът - застраховката е на него Неземна простотия ТАзи застраховка трябва да е на водача - всичко друго е НЕСПРАВЕДЛИВО ! от къде на къде при едни и същи коне и кубици на кола аз със златен талон ще плащам същата , като тоя дето нарушенията са му повече от годините ? ДОКОГА ??????

  Коментиран от #4

 • Алфата
  Отговор
  4 13:51  05.10.17

  До коментар #3 от "ДОКОГА":

  А дали т'ва безсмислие талон, че дори и златен, гарантира "светостта" ти на пътя? Между другото съм със стандартното синьо недоразумение. "Нямам никакви" нарушения от 'найсе години! И въобще и не мисля да си губя времето с придобиване на златната простотия!

  Коментиран от #13


 • ДОКОГА
  Отговор
  5 13:58  05.10.17
  Алфата,, това със златния талон беше за пример само как под един знаменател се слагат хора с изрядно досие и системни нарушители, което е НЕПРИЕМЛИВО И НЕСПРАВЕДЛИВО !

  Коментиран от #6

 • Алфата
  Отговор
  6 14:25  05.10.17

  До коментар #5 от "ДОКОГА":

  В България всички сме системни нарушители! Непрекъснато! Защото всичко е навързано. Уродлива организация на движението, скапани пътна сигнализация и обозначение, занижени критерии на обучение, и никаква дисциплина съчетана с масовото самовлюбване, и не уважение! Гарантирам, че всеки непрекъснато извършва волни или неволни пътни нарушения! Ежедневно и ежечасно.

  Коментиран от #7

 • Борчо
  Отговор
  7 14:51  05.10.17

  До коментар #6 от "Алфата":

  Шофер съм от 20 години. Нонстоп съм в кола, защото където живея няма удобен градски транспорт. Пеша съм само когато колата е в бокса. Карам 80% в София и 20% в страната и нямам нито едно наказание и съм с т.н. златен талон. Спазвам всички знаци и ограничения, скоростта ми е до 10 км/ч над ограничението. Тази хартишка ме е отървавала за глупости, като забравени фарове. А застрахователите ммм...та са си еб...ли. И аз мисля, че трябва да има бонус малус, но не съм уверен, че 25 годишния джигит със 150 коньово 20 годишно БМВ барутник и куп фишове по камери ще плаща много повече от мен. п.с. Карам Субару 230 коня.
 • 1111
  Отговор
  8 14:51  05.10.17
  Ралица Агайн - ОВЦ* с голяма мечта :@ Подкрепям коментар N1 на 1000% Само гледат как да изсмучат и последния лев не мижавия българин. Егат* робството в което живеем. ;(
 • Гост
  Отговор
  9 15:58  05.10.17
  а какво правим с тези които нямат гражданска, нямат книжка, а се намират на пътя зад волана на МПС без номера?

  Коментиран от #15

 • Агайн
  Отговор
  10 16:18  05.10.17
  Ралица Агайн отбеляза, че в момента се работи върху основата на „бонус - малус“ Какви са тези Агайни- Магайни,,Бонуси Малуси, в тази държава, с глупости се занимават, безсрамници такива, на празно харчат държавни пари ,катастрофи ще има , и ще се увеличават с тези тъпи и прости управници
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  11 16:34  05.10.17
  Решението на проблемите е като се регистрират и се смучат пари и викат ние ги решаваме
 • hhхх
  Отговор
  12 16:53  05.10.17
  Максимална скорост от 140км/ч е оправдана само за някой участъци от матистралите. Но има такива с хубава настилка, без остри завои, където нищо не пречи да се кара и с 240 км/ч. Но за съжаление има и много дебили, които решават, че ще си карат в лявата лента и влизат със 120, да не говорим и че огледалата не знаят за какво служат, а ти скачаш на спирачките и се молиш да не си го земеш със себе си тоя умник пред теб.. a тая кофа Ралица Агайн да ходи да се застреля.
 • незнайко
  Отговор
  13 17:39  05.10.17

  До коментар #4 от "Алфата":

  Явно сте млад и още не сте си сменяли книжката, затова говорите така за "златния талон" . Никой не иска нищо от Вас . Ако нямате 7 години нарушения при смяна на книжката Ви, се дава такъв талон. Но Вие едва ли ще получите такъв, даже и да "искате" .

 • sep ditrih
  Отговор
  14 17:55  05.10.17
  Още лапачи още лизачи и денгуби какви застраховки какви дружества договор се подписва при взаимно съгласие на две страни трета нема право да се бърка как че ме задължаваш да се разписвам и да плащам каквото и да било
 • sep ditrih
  Отговор
  15 18:01  05.10.17

  До коментар #9 от "Гост":

  Духаш супата и карай внимателно всеки носи отговорност за грешките си като имаш застраховка по отговорен ли че си ако пазиш себе си значи си отговорен и за другите
 • глупости
  Отговор
  16 18:34  05.10.17
  Спорет мен след като си плащаш тази гражданска безодговорност , можеш да си правиш каквото искаш.
 • КАСАПИН
  Отговор
  17 09:54  11.10.17
  Според мен по този начин ще увеличат бройката на коли без гражданска, помислете за тия с голфчетата и разни други измислени бегачки, които зареждат за 5 лв газ с годишен доход под 2-3 хиляди лв, как ще платят 600 лв? ще карат масово без граждански,мисля че това няма да спре безумията по нашите пътища.

Напиши коментар:


Публикувай