401 1

ДПС напусна Комисията по вероизповеданията

Мартин Христов

Членовете на ДПС в Комисията по вероизповеданията и правата на човека я напускат.

Джейхан Ибрямов и Хайри Садъков са двамата народни представители, които подадоха оставките си като членове на комисията, оглавявана от Велчев. Това е знак на протест заради оставането на поста му на председателя на комисията Красимир Велчев. ДПС му поиска оставката миналата седмица заради ксенофобски изказвания по адрес на репресираните и техните наследници.

Решението на парламентарната група бе обявено в декларация от парламентарната трибуна от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, съобщи "Стандарт".

"В израз на нашата политика, колегите от ДПС подават оставки от Комисията по вероизповеданията и правата на човека - коалицията е базирана на национализма и ксенофобията, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група. - На 28 септември на нарочна пресконференция ПГ на ДПС поиска оставката на председателя на Комисията по правата на човека Красимир Велчев“, каза Мустафа Карадайъ.

Той припомни, че повод за исканата оставка е бил законопроектът за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица както на заседание на комисията, така и в пленарна зала. Карадайъ поясни, че законопроектът, внесен от ДПС касае обезщетяване на пострадали от комунизма. „Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и хуманност към пострадалите, които отстоявайки правата си се противопоставиха на режима“, коментира Карадайъ.

По думите му изказванията на Велчев са били ксенофобски и са насаждали омраза. Според него точно тази комисия не може да си го позволи. „Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им риторика не е присвоена за целите на национализма. За нас това беше изключително важно ГЕРБ да се възползват от възможността си“, коментира Карадайъ.

Според него обстоятелствата не правят човека, те само го разкриват. Според него стабилността в региона и в страната се поставят под въпрос. Карадайъ посочи, че ДПС отдавна настоява български етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. "Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона", заяви председателят на ДПС.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Дух
    Отговор
    1 13:47  06.10.17
    Да напускат и България!

Напиши коментар:


Публикувай