2 807 3

МВР пусна онлайн проверка и плащания за глоби

С един платежен документ да се заплати едно задължение

Венцислав Михайлов

Проверка и плащания за глоби, наложени от Пътна полиция, вече може да се извършват онлайн на сайта на МВР. Това съобщават от вътрешното министерство.

Отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" уточняват, че на сайта на МВР водачите могат да извършват проверка дали имат излезли наказателни постановления или фишове. Проверката може да става по ЕГН и номер на свидетелството за управление на МПС (шофьорска книжка).

Начините за плащания са няколко - през електронния портал на МВР, чрез офис на банка, чрез пощенски запис, чрез кеш-терминал, чрез офисите на системите за бързи плащания и чрез интернет банкиране.

Важно е също шофьорите да знаят, че след като направят проверка в сайта на МВР за дължими глоби, те могат да използват бутона "плати".

При всеки един от начините за заплащане на дължими глоби за извършени нарушения на Закона за движението по пътищата е необходимо да се изпълнят следните условия:

І. С един платежен документ да се заплати едно задължение.

ІІ. Задължението се заплаща наведнъж в пълния му размер (или с посочената отстъпка САМО АКО е електронен фиш (серия "К").

ІІІ. В платежния документ задължително коректно трябва да бъдат попълнени следните данни:

При плащане на наказателно постановление (НП) нарушителят трябва да попълни:

1. Номер на НП и дата на съставянето му - при номерата на НП, издадени след 2014 г. е особено важно да не се пропускат тиретата в номера на документа, например - 00-0000-000000.

2. Точен размер на наложената глоба.

3. Име, презиме, фамилия на задълженото лице (независимо от вносителя (наредителя) на глобата).

4. ЕГН на задълженото лице.

5. Банковата сметка, по която трябва да постъпят средствата, като сметката е тази, посочена в НП.

При плащане на задължения по фиш/електронен фиш се попълва:

1. Серия и номер на фиша, дата на издаване.

2. Точен размер на глобата.

3. Име, презиме, фамилия (наименование на фирма) на задълженото лице (независимо от вносителя на глобата).

4. ЕГН/ЕИК по БУЛСТАТ на задълженото лице.

5. Банковата сметка, по която трябва да постъпят средствата, като сметката е тази, посочена във фиша/електронния фиш.

Внимание за често допусканите грешки при плащане на НП:

1. С един платежен документ се плащат повече от едно задължения, в т. ч. по фиш/електронен фиш и/или задължения за наложени наказания за извършени нарушения на други закони. Различните нарушения на законите изискват заплащане на дължимите глоби по различни банкови сметки. Недопустимо е нареждането (прехвърлянето) на платени дължими суми от една бюджетна сметка към друга.

2. Вместо нoмера на НП се попълва бланкетният номер на документа.

3. Вместо НП в платежния документ като основание за плащане се посочва "АУАН" (Акт за установяване на административно нарушение). АУАН е документът, с който е установено извършеното нарушение, като се посочва коя точно законова разпоредба е нарушена. С АУАН не се налага наказание за извършеното нарушение.

Сметки, по които трябва да става плащането:

За глоби по наказателни постановления, наложени от органите на "Пътна полиция" - МВР за нарушения на Закона за движението по пътищата, сметката е:

На името на: Главна дирекция "Национална полиция"

BUIB BGSF СИБАНК АД

BG 41 BUIB 9888 3122 9441 01

До края на 2017 г. глобите по фиш може да се плащат по бюджетна сметка:

BG 59 BUIB 9888 3322 9441 00

До края на 2017 г. глобите по НП може да се плащат по бюджетна сметка:

BG 32 BUIB 9888 3322 9441 01

За глоби по електронни фишове, наложени от органите на "Пътна полиция" - МВР за нарушения на Закона за движението по пътищата, сметката е:

На името на: МВР

BG 64 BNBG 9661 3100 1477 01

Сметката за глоби по фишове и наказателни постановления, наложени от органите на "Пътна полиция" - МВР за нарушения на Кодекса за застраховането, е:

На името на: Гаранционен фонд

BUIB BGSF СИБАНК АД

BG 56 BUIB 9888 1092 0526 00

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Русенец
  Отговор
  1 15:42  05.10.17
  КАТ както винаги са пропуснали да сложат най-простия начин за проверка - по рег. № на автомобила, но те винаги се отличават с късогледство ! Отдавна трябваше 1 автомобил да има само 1 рег. №, а не да се сменя при всяка смяна на собственика и града на местоживеене. Така базата данни щеше да е в пъти по-малка и лесно проверяема !

  Коментиран от #3

 • ИЗВЪН
  Отговор
  2 15:44  05.10.17
  Иии... какво точно образование трябва да има човек, за да попълни всичко това? Уж да е по-лесно. Това само в България е възможно!!! Толкова трудно ли е във век на комуникациите, да е толкова сложно да си платиш. Е как ще има събираемост?
 • Emperorex
  Отговор
  3 09:25  06.10.17

  До коментар #1 от "Русенец":

  Къв номер на кола та гони тебе като имам примерно 3 коли и карам още 3 служебни,точно така се проверява най-вярно какво имаш да плащаш на твоето име.

Напиши коментар:


Публикувай