633 4

Престрелката с „роднински” схеми между ГЕРБ и БСП

Стоян Мирчев и Тома Биков в надпревара чие разкритие за шуробаджанащина ще е по-бомбастично

Венцислав Михайлов

В размяна на тежки обвинения за сливане на партия и местна власт се превърна участието на Стоян Мирчев (БСП) и Тома Биков (ГЕРБ) в студиото на „Тази сутрин” по бТВ. И двамата депутати дойдоха, подготвени със схеми, показващи схеми на роднински назначения в общини на „противниковата” политическа сила.

Модата да се показват схеми на обвързаностите на едно или друго място в страната тръгна от Елена Йончева, която атакува бившия енергиен министър Делян Добрев с твърдението, че кадрува в общината на родния си град Хасково и там е създал паралелна структура от свои близки и роднини. Вчера офанзивата продължи с твърдения за подобни обвързаности на Томислав Дончев с хора на ключови позиции в Габрово.

Стоян Мирчев се похвали, че само до вчера по обед БСП са получили над 70 сигнала за подобни практики и най-вероятно общата бройка вече е над 100, като всички те ще бъдат проверени.

„Във всяка община в България ситуацията е една и съща – там, където ГЕРБ имат кметове, където депутатите им оказват натиск, те просто приватизират общините”, подчерта социалистът.

По думите му назначените по този начин „приятели, кумове и свекърви” често се оказват на важни постове с достъп до обществен ресурс без нужната експертиза и без конкурс. Мирчев призна, че в случая с брата на Томислав Дончев не е бил нужен конкурс, но е факт, че е застанал начело на общинско предприятие с бюджет от 1 млн. лв. Според народния представител вицепремиерът е близък до кметицата на Габрово и е оказал натиск.

„Какво става в Силистра – положението е същото”, обяви Мирчев и показа нова схема – с общински съветници и роднини, назначени в общински фирми, в художествената галерия, в дирекция в общината и други. Голяма част – без конкурс. Освен това, местният лидер на БСП в Силистра бил заплашван от общински съветник на име Ганчо, „че до два месеца ще се разправя с него”.

Със схема в ръка в студиото дойде и Тома Биков от ГЕРБ. Според него в БСП има сформирана „морална милиция”, като обаче всичките сигнали за шуробаджанащина в общините, за които говорят социалистите, така и не са стигнали до прокуратурата (макар поне за Хасково сигнал да има - б.р.).

Имало и нелепости, направени, с цел да се „раздуе” обявената схема – сред споменатите вчера била съученичката на съпругата на бивш депутат от ГЕРБ, която работела в габровската община.

Въпреки това замесените в скандалите хора щели да подадат оставки, стана ясно от думите на народния представител.

Биков показа какво се случва в Община Брегово, управлявана вече 5 мандата от социалиста Милчо Лалов. Жена му била учителка в детската градина, сватята – леличка, снахата – счетоводител, сватът – шофьор на домашен социален патронаж и катафалка, сестрата на снахата – домакин в център за настаняване от семеен тип, шуреят – охрана.

Отново в Брегово работели следните роднини на депутата Цветан Топчиев (БСП): жената – счетоводител в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост, синът – в комплексното административно обслужване на общината, братът – главен специалист отбранителна и мобилизационна подготовка, жената на брата – управител на защитено жилище, племенникът – в общински отдел.

„Г-жа Нинова казва за този кмет: Брегово не е просто „червена” крепост. Това е място, което носи силата на идеите, силата на характерите. Прекрасна работа за хората от общината – вероятно тези хора”, иронизира я Биков. По думите му няма как при подобно изброяване да се твърди, че всяко назначение е неправомерно и в такива случаи думата трябва да има прокуратурата.

„Позицията на морален стожер е много тежък кръст – той привлича вниманието към този, който е морален стожер”, подчерта Биков и запита задочно Елена Йончева дали по времето, когато е съжителствала със Сергей Станишев, е получавала за филмите си финансиране от Пловдивския панаир на Георги Гергов от БСП. Биков припомни и че като енергиен министър Румен Овчаров е назначил в АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, на когото е кум.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Хасан
    Отговор
    1 09:27  06.10.17
    Ей превърнаха държавата в Барзанистан..родови кланове
  • Све
    Отговор
    2 09:37  06.10.17
    Така може да започне демокрация у нас. Но само , ако всички престъпления на прехода бъдат наказани - Пеевски, Овчаров, Костов, Велчеви, Шулева, Кунева, Прокопиев, Доган…
  • Варна
    Отговор
    3 09:46  06.10.17
    Сутринта Тома Биков ме загуби след репликата, че бил "говорил на едро " и бил сбъркал с това, че докато бил в друга партия обявил как щял да отдаде цялото си време да разобличи лъжливия Цецо Цветанов. Как да го приема за различен след като е същия като Антон Тодоров, който даже писа книга срещу Борисов и Цветанов и тя все още се продава по книжарниците! Сега същия е ревностен техен защитник! Същите като Яне Янев, който също заплашваше щеше да ги унищожава с факти и ще подава сигнали... - Докато не го назначиха на работа при тях...
  • Тоя плужек
    Отговор
    4 17:36  06.10.17
    Ми тоя плужек Биков беше при Куневица и тогава громеше ГЕРБ,обаче ГЕРБ плаат яко и го купиха така ,както купиха и Собаката Антон Тодоров.

Напиши коментар:


Публикувай