344 0

Емил Радев иска повече европари за пътищата у нас (ВИДЕО)

Евродепутатът ни призова за още финансиране от ЕС за най-уязвимите части на Европа

Константин Карагьозов

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за повече европейско финансиране за пътища и пътна инфраструктура за най-уязвимите части на Европа. Той взе участие в пленарното заседание в Страсбург относно безопасността по европейските пътища.

„Държавите от Централна и най-вече Източна Европа имат нужда от допълнителна помощ под формата на европейски средства, за да наваксат с изграждането на своята пътна инфраструктура. Липсата на магистрали, обходни пътища за товарни автомобили и прилежащата им пътна инфраструктура са допълнителна пречка за премахване на бариерите пред целостта на единния пазар“, отбеляза Радев.

„Такива зони в момента липсват почти в целия ЕС. Необходимо е да бъдат създадени паркинги и места за почивка, снабдени със съответната технология за сигурност, както за водачите, така и за самите товари. Те трябва да обхванат както основните пътни артерии в Европа, така и ключовите пътни възли във всяка отделна държава-членка“, допълва още той.

„Не на последно място, обсъждайки въпроса с безопасността на пътя, е редно да бъде засегната и темата с гъстотата на пътната мрежа и трафика, а също така да се вземат предвид и стандартите за безопасност и автомобилния парк в Европа“, смята още евродепутатът. По думите му всяко забавяне, всяка пречка пред движението на дадена стока, услуга или човек в рамките на Съюза е директна загуба за европейските фирми и тяхната конкурентоспособност. „Всичко това обаче не трябва да става за сметка на изгубени човешки животи и разрушени семейства”, заяви в заключение Емил Радев.

България


Напиши коментар:


Публикувай