4 139 12

Ценко Чоков кметувал нелегално, проверяват го

Мартин Христов

Най-малко 8 месеца нелегално е кметувал скандалният подсъдим Ценко Чоков. Той е в зандана по обвинение за тартор на банда страшилища рекетьори, но въпреки това остана на поста си като кмет повече от година.Чоков не само че получаваше заплата, докато бе разследван и задържан, но бе повишен за председател на комисията по земите в Галиче с пълно съгласие на общинските съветници, пише "Конкурент".

Така продължи да разписва документи и от зандана, докато се водеше първо в платен, а след това в неплатен отпуск по болест. През май общинската избирателна комисия се позова на правото на Чоков да ползва неплатен отпуск и остави скандалния кмет на поста му. Четири месеца след това върховните магистрати наредиха Чоков да бъде отстранен незабавно от поста. Решението на ВАС е окончателно. На практика това решение потвърждава постановлението на административния съд във Враца от юни тази година. Тогава врачанският съд изказа категоричното си становище, че правомощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче трябва да бъдат прекратени. Съдът постанови, че решението на ОИК в Бяла Слатина, да остави на поста Чоков е незаконосъобразно, и го отмени. Основната причина, посочена от съда за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета, е, че Чоков незаконосъобразно е ползвал неплатен отпуск.

След това в съда бе пратена касационна жалба от Чоков срещу решението, с което съдът отменя като незаконосъобразно решението на ОИК в Бяла Слатина. В нея е застъпено становище, че решението на врачанския административен съд е неправилно и е отправено искане към върховните магистрати да го отменят. Вместо него трябваше да постановят друго, с което да потвърдят решението на общинската избирателна комисия, която остави на поста Чоков. В писмен отговор от ОИК в Бяла Слатина, споделиха изцяло мотивите в касационната жалба.

Делото бе изпратено по компетентност на Върховния административен съд за разглеждане и произнасяне.

Решението на върховните магистрати се позовава на факта, че пряко избраните от електората длъжностни лица имат право на платен, но не и на неплатен отпуск. В последните над 8 месеца Ценко Чоков се води на работа, но всъщност е в ареста.

Постановлението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, вече бившият кмет на Галиче Ценко Чоков е в ареста от края на май миналата година и срещу него е в ход наказателен процес в специализирания съд. Той е обвинен като ръководител на банда за рекет, лихварство, побоища и палежи.

След като стана ясно, че Чоков е заемал противозаконно поста си, започва и проверка на делата му, вършени от килията в Софийския затвор. Според местни жители Чоков е разписвал документи, докато е бил нелегален кмет, и сега те ще трябва да бъдат анулирани.

Очаква се и пълен одит на кметството в Галиче, за да се установи каква част от дейността на кмета е била нерегламентирана и дали има злоупотреба със служебно положение.

Враца / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чернобил
  Отговор
  1 20:39  07.10.17
  Само в подобие на държава,същество,което се именува ценко чоков може да бъде политик!А за избралите ли го не знам какви трябва да са...

  Коментиран от #2

 • Проклятието на България
  Отговор
  2 20:48  07.10.17

  До коментар #1 от "Чернобил":

  Точно!!
 • БПЦ
  Отговор
  3 00:05  08.10.17
  Той не беше ли от ГЕРБ...

  Коментиран от #12

 • Гост
  Отговор
  4 00:59  08.10.17
  Тази мутра на ГЕРБ е абсолютен б....к , трябва да гние в затвора 50 години и да му се конфискува всичко

 • МАРИЯ
  Отговор
  5 01:35  08.10.17
  В коя държава това е възможно?

  Коментиран от #7

 • гощо
  Отговор
  6 08:20  08.10.17
  Дива селска проява от аграрно промишлен характер!!!
 • тралала
  Отговор
  7 08:27  08.10.17

  До коментар #5 от "МАРИЯ":

  Това в държава не е възможно. Територията е разделена на феоди, в които фамилии държат властта /като в Хасково/. А в отделни феоди се стига до отношения като в робовладелския строй и за това е пример въпросния господин. Той е постигнал единение на властите - сам пише законите, сам ги прилага, сам наказва. Фактът, че 8 месеца е бил кмет незаконно показва, че осем месеца държавата отсъства от феода му.
 • FUCK OF
  Отговор
  8 08:45  08.10.17
  ЕГАТИ СЪДА...ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА....?????
 • лалала
  Отговор
  9 14:53  08.10.17
  тоя що него набутаха ами го оставиха да дирибейства.е.аси държавата и чудото
 • Галиче
  Отговор
  10 20:16  08.10.17
  Справка Галиче-Уикипедия. Ценко Чоков-ДПС.
 • неутрален
  Отговор
  11 15:15  09.10.17
  Последна партия- ГРОБ
 • до БПЦ
  Отговор
  12 10:57  10.10.17

  До коментар #3 от "БПЦ":

  Не ! От БСП е .

Напиши коментар:


Публикувай