2 946 4

Нана Гладуиш: Медицината не е бакалия

Мартин Христов

Няма място за балакски сметки в медицината. Аз съм пациент с онкологично заболяване. В началото съм приемала едни лекарства. Сега, след като болестта се върна, приемам други. Това заяви пред Нова телевизия водещата Нана Гладуиш по повод дискусията около новите лекарства за онконолните.

През 2018 г. пари за най-новите, току що разрешени за употреба терапии и лекарства за пациентите у нас няма да има. Решението беше спорно, беше атакувано от експерти, от пациентски организации, от опозицията, беше наричано геноцид, беше обект на закани, че ще бъде изпратено в Конституционния съд, защото нарушава основно право - на достъп до качествено лечение. Все пак то стана факт с новия бюджет.

По думите й много от пациентите с онкологични заболявания стават резистентни към лекарства, които взима дълго време.

„Писна ми държавата да гледат на мен като някакъв модел нов автомобил, който харчи много. Не мога да се съобразявам непрекъснато колко харча на държавата”, заяви Нана.

„Налагат тази забрана, защото не могат да наложат ефективен контрол върху харченето. Има много варианти за контрол”, добави водещата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • едге
  Отговор
  1 23:45  02.12.17
  Да права е хо до някъде. Но не е и лъскав бутик в който всяка година сменят опаковките на лекарставата уж че са нови и естествено по-скъпи. За съжаление и в медицината-фармацията има много маркетинг.
 • Гост
  Отговор
  2 06:49  03.12.17
  А защо никой не се възпротиви срещу закона , според който търговците на лекарства т.е. аптеките , се регистрират по търговския закон ? Излиза ,че няма разлика между търговеца на зеленчуци и търговеца на лекарства!
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  3 07:28  03.12.17
  Да бъде прекръстено на ЗДРАВЕПОГАЗВАНЕ а що не и на ЗДРАВООГ.ЗВАНЕ. Докторята лъжат, пищат ялови рецепти за бакшиши... Тука останаха некадърните дето все се ненаяли и ненакрали от здравната каса!

  Коментиран от #4

 • Аааа
  Отговор
  4 07:52  03.12.17

  До коментар #3 от "Юбряяяяяя":

  И кой е виновен за сегашното състояние на здравеопазването ? Не са ли всички ония, които ни управляват след 90 та година ?

Напиши коментар:


Публикувай