1 674 13

Депутат: Лобитата за изтребителя водят битка за 2 млрд. лв.

Светослава Ингилизова

Като бивш офицер, свързан с авиацията, мога да ви кажа, че това, което се направи от българския парламент вчера, е път към доброто. Истината е, че аз много ясно видях как в парламента, а и преди това в предния, се сблъскват две сериозни лобита: безспорно има лоби за Грипен, от друга страна безспорно има лоби за Ф-16. Това каза пред Канал 3 Славчо Атанасов, депутат от НФСБ.

"Българинът много добре разбира кой лобира за шведската фирма и кой за американската - по изказванията на самите депутати. Вече се намеси и руското лоби, което има предложения съществуващите МИГ-ове, които имаме на разположение, да бъдат абсолютно реновирани, ремонтирани и да влязат отново в употреба. Така че тук става въпрос за много пари, за 2 милиарда лева става въпрос, и лобитата си дадоха една битка в парламента още вчера.

Аз гласувах за подкрепа на доклада на комисията и казвам защо: защото сегашната процедура толерираше само една фирма, безспорно Грипен. Затова гласувах за доклада, защото сега цялата процедура се връща в министерството на отбраната и там ще бъдат допуснати и други участници - не става дума само за Ф-16, ще бъдат допуснати 4-5 сериозни фирми, ето и италианците имат интерес към тази поръчка. И тук наистина трябва да изберем самолета, който ще ни е най-необходим", заяви Атанасов.

По думите му президентът Румен Радев ще натрупа политически опит и след 2-3 г. няма да приема прекалено лично подхвърлянията към него, както е сега. Славчо Атанасов пръв поздрави депутата от ГЕРБ Делян Добрев, след като НС гласува за оставането му като депутат. Той посочи и причината:

"Бях първият, който поздрави Делян Добрев, защото французите имат един много интересен израз за политиците, който се отнася за Делян Добрев - базово почтен".

"Познавам почти целия парламент лично и смятам, че това е един от малкото български политици, въпреки че не принадлежи към моята партия и нашите патриотични среди, който добре се справя със задачите, които са му поставени. И тъй като родът ми е от Хасково и много добре познавам Хасково като град, между другото Делян Добрев е изключително добре приет в своя роден град", посочи Атанасов.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тЪпЕт
  Отговор
  1 11:47  08.10.17
  Ходи ги разправяй тия работи на бабичките бе ..... ....... .
 • Nasko
  Отговор
  2 12:14  08.10.17
  Нашият евентуален противник не е Русия! Нашият еаентуален противник е вьорьжен с Ф-16! На нас ни е нужен истребител които да му противостои и да завоюва воздушно превьзходство над него! Такива са самолетите Миг и Су. Да се обьрнем кьм добрата Русия ,защото в случая предлага най-доброто.

  Коментиран от #4, #6, #8

 • Бай Мангау
  Отговор
  3 13:13  08.10.17
  Самуляти не ни тряят, а салам народен
 • Бай Пешо
  Отговор
  4 13:30  08.10.17

  До коментар #2 от "Nasko":

  Индийците са пропищели от МИГ 29 . 60 % от двигателите са дали отказ. Без руски бракми и който не вярва нека да погледне на паркинга, какви са колите.

 • no name no face no number
  Отговор
  5 13:33  08.10.17
  Юрофайтер е за нас най доброто решение.
 • mediator37
  Отговор
  6 14:15  08.10.17

  До коментар #2 от "Nasko":

  За голямо съжаление НАТО е по-скоро фирма регистрирана по Търговския закон и освен скъпата и калпава натовска продукция ни е забранено да купуваме друга.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  7 14:40  08.10.17
  Лобито е едно и то е на ГЕРБ др.няма
 • Иван
  Отговор
  8 14:42  08.10.17

  До коментар #2 от "Nasko":

  Наско ти или си мечтател или не знаеш в коя държава живееш. Това дето го приказваш става ако не си член на Нато. И с 8 самолета нищо не променяш. Те даже при конфликт за който говориш едва ли ще бъдат във въздуха. Тука става дума за чисто полицейска дейност/air policing/. Тези самолети ще са един вид патрулки и нищо повече, така че колкото по-евтино най-добре. Даже според мен по добре да се инвестира в ПВО и безпилотни е далеч по-ефективно.

  Коментиран от #9

 • Различен
  Отговор
  9 15:01  08.10.17

  До коментар #8 от "Иван":

  По пътя на твоята логика, най-добре е да се ремонтират старите МИГ-29. Могат да се вдигнат над 30 самолета във въздуха, след ремонт. Едва ли ще отстъпват на Грипен, ако са малко модернизирани!

  Коментиран от #10

 • Бат Ваню
  Отговор
  10 15:05  08.10.17

  До коментар #9 от "Различен":

  .... ха ха ха..... ако са повече модернизирани направо на Ф 22 ша са опънат....... ха хаха..... 30 самолета.... над 50 ша дойдат.... ха ха ха....
 • Ченджоу
  Отговор
  11 15:20  08.10.17
  Най-добре ще е да се купят китайски самолети J10,които са два пъти по-евтини от американските бракми,които са хем нови,хем два пъти по-евтини от американските бракми,и останалите западни аеропланчета!За двата милиарда,които бандитите от партия ГЕРБ се канят да похарчат,могат да се купят,и пригодят към изискванията на НАТО,не осем а шестнадесет самолета! Лошото за родните ни политици е,че за разлика от американците,китайците не дават рушвети!
 • Делю Мамуля
  Отговор
  12 15:32  08.10.17
  Момчета не се нервете......най-добре е да се обърнем към нашата селско-стопанска авиация . Имаме достатъчно самолети само трябва да им турим по една къртечница и готово...ще спестим много пари....
 • ПИЧ
  Отговор
  13 18:18  08.10.17
  Външната граница на НАТО . граничеща с азиатски агресор се пази от американски самолети ! Какта Румъния...Турция...Гърция и ние купуваме Ф-16...НАВИ от Турция. която ги прави съвм. със САЩ ! ТОЧКА ! А Решетников и комунетата мразят Ф-16. защото с Ф-16 евреите РАЗПЕРДУШИНИХА арабските МИГ-ове ! А пари ще вземат НАЗАЕМ от крадците на КТБ- серГЕЯ...Сараите и компония - ще има за 2-ве ескадрили !

Напиши коментар:


Публикувай