3 942 3

Български лекар оперира мозъка на дете през вена на крака

Интервенцията е оценена на световно ниво

Светослава Ингилизова

Уникална мозъчна операция на дете бе извършена в столичната болница "Св. Иван Рилски". Екипът, ръководен от д-р Сираков, достигна до мозъка на 10-годишно момиченце без да отваря черепа - през вена на крака му.

"Подобни процедури са алтернатива на класическата хирургия. Работим под рентгенов контрол, който в по-голямата част от света се извършва от интернационални рентгенолози. Чрез този метод се осъществява лечението на мозъчни аневризми, част от някои мозъчни тумори и исхемичен мозъчен инсулт в остра фаза", посочи пред "България он еър" интервенционалният рентгенолог към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков.

Специалистът сподели, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция. За това време чрез него е оперирал 60 деца с по-лека форма на заболявания.

"Лекарският ни екип се е обучавал за тези процедури в чужбина, а сега ги въвеждаме и у нас, за да може българският пациент да има достъп до тях. Освен при 10-годишното детенце, успяхме да извършим същата операция и при 40-годишен мъж. А това се оцени на световно ниво. Получихме поздравления от едни от най-големите имена в лекарската сфера", каза още д-р Сираков.

Рентгенологът е номиниран за третото издание на годишните награди National Medical Awards. Събитието ще се проведе на 10 октомври.

Този път медицинските "Оскари" ще бъдат присъдени за значими постижения на български лекари и екипи, а основната цел на призовете е да подпомогне популяризирането и отличаването на добрите практики в медицината, както и успехите на българските медици у нас и по света.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Отговор
  1 21:57  08.10.17
  Slava Bogu, ot Bulgaria ima i dobri novini!
 • Димитър Димитров
  Отговор
  2 01:39  09.10.17
  Браво има и добри новини в тая държава !
 • Не че
  Отговор
  3 12:08  09.10.17
  нещо, но кое му е добрата новина? Това, че са позволили на един лекар или един екип да приложи и у нас стандартна процедура? Бе хора, топлата вода е открита. Проблемът е, че не ни позволяват да я ползваме. Процедурите от този тип се наричат "транслуменални ангиопластики" и е редно във всяка "уНиверситетска болница" да има екипи, които да го правят. Хубаво е, че поне има пробив.

Напиши коментар:


Публикувай