707 5

Томислав Дончев: Истинските заплахи срещу журналисти не са в ефир

Светослава Ингилизова

Заплахите не се правят по време на интервю. Истинските опити за цензура и промяна на съдържание се правят по ъглите. Това каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със скандалното поведение на колегата му от кабинета Валери Симеонов и депутата Антон Тодоров в телевизионно студио преди дни.

„Щом скандалът е забъркан публично, най-добрият начин да се разбере кой какво е имал предвид е едно ново участие”, коментира той, като припомни, че също е работил за известно време като журналист.

Дончев направи и кратка характеристика на двамата политици, които по твърде странен начин в рамките на един час два пъти направиха пред Виктор Николаев връзка между изчезването от екран на журналист и въпросите, които този журналист преди това е задавал.

„Г-н Тодоров е цветен, с остър език, политически некоректен – това го казвам с известна симпатия, защото понякога си мисля, че политическата коректност ще ни убие”, каза вицепремиерът около час, след края на ултиматума, който Валери Симеонов беше поставил на медиите с искане да получи извинение от тях. Такова той не получи.

„Подозирам, че за начало колегата Симеонов ще е много разсърден и гневен на всички. Много е трудно в този занаят да не бъдеш емоционален, защото има много поводи и провокации”, сподели Дончев. По думите му политиците са с „ограничени граждански права” и не могат да отвръщат на всяко нагрубяване.

В тази връзка той посочи, че един път си е позволил да съди журналист (Ива Николова) за клевета: „Дори след съдебното решение удовлетворение няма, човек не се чувства по-добре”.

Томислав Дончев призна, че може би е негова грешка, че е допуснал брат му да работи на публична длъжност – в общинско предприятие в Габрово. Това се превърна в основен момент от втората атака на БСП срещу ГЕРБ за шуробаджанашки назначения – след „Кумгейт” в Хасково, довел до желанието на Делян Добрев да напусне политиката.

Вицепремиерът разказа, че е научил за назначението на своя брат: „Не се зарадвах много, но от друга страна, да си член на семейството ми не е професия. Ако брат ми работи в хотел – кой спи в този хотел. Ако работи във фирма, която произвежда нещо – кой купува това нещо или, не дай Боже, да участва в обществени поръчки”.

Дончев определи като „изключително комични” част от връзките, които БСП обяви в Габрово около неговото семейство. В същото време посочи, че е помолил брат си при предстоящото преструктуриране да не участва в новия конкурс.

Той се обяви против отговарянето чрез подобни схеми за близките на дейци от БСП: „Схеми се чертаят лесно, но това издава една душевна патология. В политиката когато си добър, трябва да формулираш цел, мисленето в схеми издава друг тип – кой с кого да навържеш, да го омаскариш. В този процес няма ценност, няма идея, едни групи, едни семейства се замерят с кал. На какво прилича този политически живот? (…) В политиката морал трябва да има, защото иначе политиката се свежда до технология”.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • А бе Дончев
  Отговор
  1 20:11  08.10.17
  Ти ми изглеждаше най-умен и възпитан там. Как може да говориш такива глупости?! Ако ти заплашат детето с убийство по БНТ, това шега ли е или някакъв майтап?
 • 2 20:13  08.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Същия
  Отговор
  3 20:14  08.10.17
  Публикувано във факти.бг: политиците са с „ограничени граждански права”?!? А, ко? WTF? Вие колите, бесите и плюете върху нас и се изкарахте жертви!!! .аси наглостта!!
 • ЗЕВС
  Отговор
  4 20:19  08.10.17
  - Томи, защо не каза по- рано на Вальо и Тони да причакват журналистите по кюшетата преди предаванията, виж сега каква излагация стана. Като Ви събира шефа, давайте по малко акъл на новобранците, да не се излагат по телевизията.
 • Све
  Отговор
  5 21:34  08.10.17
  Т. Дончев е симпатичен, но като всеки преял с власт е готов за прокуратурата. И Габрово, и Боршош… ..и друго ще се намери

Напиши коментар:


Публикувай