9 Октомври, 2017 08:49 4 929 30

Пращат те на психотест, ако не спреш на "Стоп"

  • психотест-
  • знак-
  • знак стоп-
  • изпит-
  • кат

Освен това от контролните талони ще бъдат отнемани по 13 точки

Пращат те на психотест, ако не спреш на "Стоп" - 1

Шофьорите, които преминават на знак „Стоп“, без да спрат, ще се разделят с книжките си, а след това ще бъдат пращани на психотест, за да си ги вземат обратно. И то само ако го издържат.

Освен това от контролните им талони ще бъдат отнемани по 13 точки. Това е залегнало в поредния законопроект за промяна на Закона за движение по пътищата. Предложението идва от последното заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението. В няколко точки се дават съвети как да се намали пътният травматизъм и загиналите при катастрофи. Те са специално насочени към Министерство на вътрешните работи, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерство на регионалното развитие и др. На заседанието е взето решение при нарушаване на правилата за движение, когато в превозното средство пътуват пътници, да се налага допълнителна глоба за всеки превозван човек. Заложеният минимум е 50 лева.

Така при преминаване на червен светофар с още трима души в колата глобата ще скочи със 150 лева, тъй техният живот е бил застрашен. Друго предложение, което ще залегне в новите промени в закона, е за шофьори, които навлизат в насрещното движение и катастрофират. Тогава те също ще остават без книжки, а за да си ги получат обратно, ще трябва да минат на проверочен изпит. „Щом не познават знаците за забранено изпреварване и щом карат в насрещното, значи не са придобили достатъчно умения или са получили книжката си по другия начин“, казват пътните експерти, дали предложението.

Те настояват и за това нарушение да се взимат 13 точки от контролния талон към книжката. На шофьорите, които сами се удрят или излизат от пътя, също ще им се налага да се явяват на повторен изпит, който да установи дали наистина имат умения да са водачи. Ако не го издържат, то ще трябва наново да изкарат курсовете за шофьори и пак да се явят на изпит, преди да се качат отново на колите си.

Друга по-строга мярка е ограничаването на скоростта в населените места. Предложенията са тя да спадне до драстичните 20 км в час. Шофьорите, които си позволяват да карат по-бързо, ще бъдат лишавани от книжките си за определен период от време, а глобите ще са още по-драстични.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Анкета

Ако не спреш на знак „Стоп“, трябва ли да ходиш на психотест?


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 321

    61 0 Отговор
    Поредните глупости. Ако ще по 5000 лева да направите глобата за преминаване на червено или неспазване на стоп - все тая. Трябва контрол. Като глобят някого 2-3 пъти дори с по 100 лева ще му дойде ума. Но в момента никой не проверява за нищо. Я отидете по основните софийски булеварди в пиков час - пълно е с неправилно паркирани автомобили. Дори тях не глобяват и не гонят. Ефектът от наказанието - глобата се измерва не с неговата тежест, а с неговата неизбежност!!!!! Въпросните пътни експерти явно са силно квалифицирани такива - в смисъл - хванали са ги от пътя.

    Коментиран от #9

  • 2 mediator37

    62 2 Отговор
    Отдавна не бях чел по-големи идиотизми предлагани да станат закон. Тия, които ни управляват наистина ни мразят. Много ни мразят.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 държавата на НЕвъзможностите

    57 1 Отговор
    "На шофьорите, които сами се удрят или излизат от пътя, също ще им се налага да се явяват на повторен изпит...."
    А какви са наказанията за кретените, които подържат пътя и са оставили дупки и ровове, бабуни и трамплини и липси на маркировки и предпазни съоражения !?!? Тях, кой ще прати в лудницата за психотест и кой, ще ги лиши от правото да работят тази работа, като се почне от гения премиер та до последния дупкозапълвач ???? Защото в голяма част от самокатастрофиралите вината е и в пътя !!!
    Поредния недомислен закон на герберастите "експерти" искат само пари много пари !!! И кво кат вземат книжката на бай м...л той така или иначе няма и не му пука дали, ще има или на някой джигит...пак, ще си карат !
  • 5 JEEP

    57 0 Отговор
    20 км/ч? Някой не си е пил хапчетата. Аз с колелото се движа по-бързо. По цариградско с 20 - искм да го видя. Все някак ще изтърпя пътя до терминал 2. Това вече граничи с олигофрения.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аззз

    38 1 Отговор
    Много правилно го е казал човека (321)
    Няма контрол, какво е тва малоумно вдигане на глоби. Явно целта е всички да останат без книжки и да наливат пари да си ги върнат. Да има по-малко коли по улиците и съответно по-малко оплакващи се от дупките по тях. Вдигането на гражданските... то скор май ще стане мега лукс да имаш кола било то и 20 годишна...
    Тея дето ги измислят тези неща изглеждат все едно нямат 3 ти клас....
    Ако имаше събираемост нямаше да се стигне до тук. По улиците не само в София но навсякъде е пълна анархия. Щом автобусите от градския транспорт наглеят и правят очевидни нарушения с лекота няма какво да се коментира....
  • 8 Morgoth

    37 2 Отговор
    Все бях виждал идиотски предложения за тоя закон, ама толкова зле до сега не е било никога! Изглежда писано от хора които никога не са сядали зад волана, или поне не са го правили последните 20 години. Май онази герберка със сгазената щерка пак е творила.
    Знака Стоп в цяла Европа е еквивалентен със знака за пресичане на път без предимство и няма никакъв смисъл от пълно спиране на автомобила. Съвсем друго нещо е в щатите, където това е основния знак за регулиране на предимствата. Някой май е чел щатските закони без никога да е карал по техните пътища!
    Допълнителната глоба за това, че возиш пътници пък е точно противоположна на тенденциите в целия цивилизован свят, където хората се опитват да намалят трафика като мотивират возенето на повече хора в една кола. Интересно каква ще бъде глобата за шофьор на автобус с 50 души за маловажно нарушение - от 20 на 2520 лева ли?
    Насрещното пък е тънък въпрос, защото едно е да минеш 2 метра срещу знака за да влезеш в паркига на блока, съвсем друго да си в насрещното на магистрала. За първото отнемане на книжа е безумие, за второто дори е малко.
    За 20км/ч в населените места пък изобщо няма какво да се коментира. Ако става дума за жилищни зони - такива и в момента има дефинирани по закон, има си специален знак за тях и органичението до колкото си спомням е 30км/ч. А не си спомням добре, защото до сега не съм виждал нито една такава.
  • 9 Morgoth

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "321":

    Ако ги хванат от пътя ще са много по-разумни. Тези са хванати от гората :)
  • 10 ТЪПАК

    33 0 Отговор
    Срам и позор ,,за тези тъпи и прости управници ,с глупости се занимават ,
    Спрете продажбата и употребата на Наркотици ,, и ще видите как 70-80% ще намалеят проишествията
  • 11 Траш

    33 0 Отговор
    А за доказани идиоти от Парламента и правителството каква е глобата?
  • 12 Toni

    3 18 Отговор
    Точно така!
    КАТ да мачкат всички ганьовци до дупка. Само така простия български селтак /не селянин/ ще се научи на ред.
    Тъп и комплексиран андрешко! Като отиде в чужбина е по-нисък от тревата, защото чичко полицай ще му вземе 50 евро само за да му каже добър ден. Същия андрешко като кара по родните ни пътища го удрят комплексите за малоценност и започва да си показва рогата.
  • 13 312

    29 0 Отговор
    Има по-конструктивно решение за промяна на Конституцията. За да станеш народен представител трябва да минеш психо-тест.
  • 14 по темата

    17 0 Отговор
    Предложили те това, да минат едногодишен курс на лечение чрез шокова терапия в психиатрия, защото такава глупост, нормаленчовек не може да предложи
  • 15 един

    8 0 Отговор
    А кой ще следи за спиране на "stоp"-а?
    Камерите?
    А кой ще гледа после записаното от камерите?

    Още от соц. време тези от организация на движението си бяха пълни профани!
    Както сега тези в комисиите !
    ФАКТ! на който сме свидетели за почти 30 години "демокрация" !
  • 16 Вуте

    13 1 Отговор
    20 км/ч ????? На оня с коня трябва да му монтират километраж на каруцата защото превишава ограничението!!!!
  • 17 уроди

    18 0 Отговор
    Откъде се взе толкова Герберска злоба и алчност към хората ...Всеки който навлиза в насрещно..значи не знае знаците и отново на изпит ..за най малки нарушения психотекстове и по големи глоби ..защото настоящите им се виждат малки ..ПО ТАЗИ ГЕРБЕРСКО ИЗРОДСКА ЛОГИКА ТРЯБВА ДА СЕ ОТНЕМАТ ДИПЛОМИТЕ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ КОИТО ПУШАТ ЗАЩОТО ПУШЕНЕТО Е ВРЕДНО ЗА ЗДРАВЕТО А ТЕ НЕ ГО ЗНАЯТ т. е . отново следване
  • 18 onq s konq

    5 5 Отговор
    Малеее - а ме закараха на психо а съм свършил завинаги с книшката !!!!Как съм се изнервил напоследък направо немам шанс на тоя испит!!!Между другото некои да си търси беенве TDS ? Ефтино ше го дам!!!
  • 19 abv

    14 0 Отговор
    По голяма простотия не бях чел. Експерт съм по автомобилен транспорт и тези които са изготвили проектозакона не са прецизирали правилно тежестта на нарушенията и последващите санкции.
    Тъпо е да минаваш психотест, ако не спреш на Стоп. На някои кръстовища с малък трафик и голяма видимост в двете посоки които не са подходящи за знак STOP е по удачно да се поставят пътни знаци "пресичане на път с предимство". Но някой си "експерт" като тези от изготвилите проектозакона решил , че е по- добре да има "STOP". На такива стопове повечето водачи намаляват леко и като се убедят , че няма пешеходци и други МПС по пътя с предимство преминават без да спират до покой.
    Психотеста е по- скоро за тези които управляват в аварийната лента и в насрещното. За преминаване на червено жестоки глоби, а не да търсим средства за заплати на някои ведомства.
  • 20 Гост

    11 0 Отговор
    КАТ да не търсят как да събират повече пари?
    защото намаляването на знак СТОП и спирането на 2м след него където е реално кръстовището се води за пропускане на знака СТОП.

    А не съм виждал знак, който да е сложен на място където да имаш видимост.
  • 21 Гост

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Така при преминаване на червен светофар с още трима души в колата глобата ще скочи със 150 лева, тъй техният живот е бил застрашен.

    Значи ако сека зеленото на някой автобус 280 понеже съм застрашил живота на 250 студента и директно трябва да платя и за тях 250 * 50 = 12 500 лева.

    .acи глупaците са тия честно
  • 22 Гост

    2 6 Отговор
    Докато не въведат за тежки нарушения да се изземва автомобила завинаги нищо няма да стане.

    Минава на червено, пиян и без книжка социално слаб с Мерцедес S-Class на чуждо име и му пишат някакъв акт който може никога да не плати.

    А като му прибереш колата хем ще му бръкнеш в джоба, хем и държавата ще прибере някой лев от продажбата.

    Коментиран от #27

  • 23 Дядо Пътьо

    12 0 Отговор
    Друга по-строга мярка е ограничаването на скоростта в населените места. Предложенията са тя да спадне до драстичните 20 км в час.

    Това в София, Пловдив и Варна знаете ли колко смог ще генерира?

    Уникално глупави хора са ни се качили на главата
  • 24 колев

    6 0 Отговор
    Събираемост и контрол няма, не високи глоби! Най-малкият проблем е знак СТОП. Това вече е г.а.в.р.а. Масово л.у.м.пе.н.и карат с 200 в града и няма кой да ги спре. Без коментар.
  • 25 гуньо простия

    7 0 Отговор
    Първо на психо тест трябва да пратят тези, които поставят знаците, после неспазващите ги. Половината знаци са в храстите, другата половина на 20-тия метър по стълбовете+ безумни определения за път с предимство("Била" в "Св. Троица" от "Сливница" към "Цар Симеон" на самия магазин пресичаш път с предимство?????.)
  • 26 Kcaniba

    4 5 Отговор
    Няма да е лошо да пращат на психотест и лелеещите по рассия, болшевиките, путин и Ким. Нещо не са добре с мозъка тези момчета.
  • 27 Morgoth

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Мислиш ли, че ще стане точно така? Ако приемат такъв закон този пияния, социално слаб с S-класата няма да я загуби, ти обаче може да минеш някой път на жълто и без да си пиян и без да си социално слаб ще си загубиш таратайката изкарана с пот на челото.
    Ако не си забелязал цикъла е следния:
    1. Едни хора си плащат глобите, други не
    2. Тези които не си плащат не им пука изобщо и правят каквото си искат, за това има и толкова жертви на пътя
    3. Понеже има жертви се вдигат глобите, които ще платят тези които си плащат
    4. GOTO 1
  • 28 Гошо

    6 0 Отговор
    240 идиота на психо
  • 29 под 20

    3 0 Отговор
    Предлагам в населено място автомобилите да се бутат.
  • 30 1234

    0 0 Отговор
    В другите държави като пръднат,в нашата се о.ират.Сега,че трябва да се намали скоростта в градовете трябва,ама чак до 20 км.,вече е глупост.На коя скорост трябва да се движи тоя автомобил за да върви с 20 км.,първо,и колко бензин или дизел ще изгори за минаването на един километър,и оттам колко изгорели газове ще излязат в атмосферата....за тия неща сега не се говори,не се и помисля даже,защото това може да го измисли само някоя КУХА ЛЕЙКА. Вземете пример от Холандия.По главната артерия на населеното място се разрешават 50км,по страничните улици е 40км,а в кварталните между блокови пространства и в малките улички с жилищни постройки е 30км.Това се е оказало,че работи и вече с години го практикуват Ако не ви се ходи до там влесте в гугъл мапс и вижте как е устроено движението и дори в най малкото селце,както в големия град,с алеи за велосипеди,с лента за мотопеди,лента за автомобили и дори с паркинги ит едната страна,а пътищата им са широки колкото нашите,но много по хубави.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове