804 7

Плевнелиев: Президентът не може да бори корупцията

Мартин Христов

„БСП повдига отникъде някакви теми, които ни връщат много назад”, смята Плевнелиев. Това заяви бившият държавен глава Росен Плевнелиев (2012-2017) в интервю за „24 часа”.

Според него скандалът с роднинските назначения на ГЕРБ в държавни институции и другите теми, обострящи противопоставянето между опозиция и управляващи, са „измислени, в голямата си част несъществуващи” въпроси.

Президентът е на мнение, че дневния ред изцяло е подменен с измислените скандали, вместо партиите да се обединени от националния интерес и възможно най-доброто провеждане на европредседателството.

В рамките на него България ще продължи работата по 150-200 паралелни процеса, които текат в Европа и „на брюкселски език се наричат файлове”, разкри Плевнелиев.

По думите му е нужно страната ни да отиде отвъд тази задължителна работа и „да проявим характер, да покажем визия”.

В тази връзка т.нар. „съвет на евромъдреците” към премиера, от който са част Плевнелиев, Симеон Сакскобурготски и европейски политици, ще е да изгради „мостове към Берлин, Париж, Виена и Брюксел”.

Приоритетите на председателството ще бъдат запазване на евроатлантическата перспектива за Западните Балкани, сигурността и миграцията, както и „правилно планиране на европейските фондове”, по думите на Плевнелиев.

По последната тема ключово ще е свързването на Балканите с общи пътища и включването на България в транспортния Коридор 8 (стигащ до Албания през Македония).

Много е хубаво, че държавният глава повдига тази тема, но той не е изпълнителната власт и не може да бори корупцията.

Това смята Плевнелиев относно свикания от неговия наследник Румен Радев Консултативен съвет за национална сигурност на тема борба с корупцията.

Идея на опозицията от БСП, която издигна кандидатурата на Радев, е именно той да назначава ръководителя на ново антикорупционно звено.

Плевнелиев е на мнение, че „държавният глава не управлява държавата”, а я представлява, и с искането да има толкова активна роля „лекичко се преиграва”.

Като грешка на наследника си Плевнелиев отчита разсекретяването на стенограмите от заседанията на КСНС за КТБ.

Оттук нататък политиците, които участват в консултативните съвети ще имат едно наум, че стенограмата може да се използва за политически цели и да се издърпат извадки от нея.

Плевнелиев застана срещу Радев и по трети въпрос – относно закупуването на нови изтребители за бойната авиация.

Темата се превърна в повод за задочен раздор между Радев, който е бивш командир на ВВС, и премиера Борисов.

Радев настоява обновяването да е приоритет, докато според министър-председателя държавата е изправена и пред други важни разходи.

Плевнелиев е на мнение, че армията ни „може само да спечели” от факта, че парламентът върна в изходна точка процедурата за покупка на нов самолет.

Преди това служебното правителство, назначено от Радев, избра да бъдат купени шведски изтребители „Грипен”. Според ГЕРБ президентът е лобирал именно за този кандидат и американските самолети Ф16 са по-добър избор.

„Добре е вместо голямото бързане на служебното правителство на президента Радев по странен за всички нас начин да се вземе решение, сега да се даде достатъчно време”, смята Плевнелиев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Райчев
  Отговор
  1 10:31  09.10.17
  Този няма ли да спре да се излага...
 • 2 10:33  09.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 12:34  09.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • неутрален
  Отговор
  4 14:07  09.10.17
  Е човече, подлога и платен от Прокопката-спри се! Като беше президент едно нещо не направи като хората и най-вече като такъв, а сега току се изцепиш, акъл да да даваш без някой да ти иска становище и мнение, а и то не е миродавно и умно, по-ще е умно, да се скриеш и да не ни дотягаш!
 • ШмъркАн
  Отговор
  5 18:47  09.10.17
  Не можеш да бориш нещо, от което си част. Г-н Радев вече е друга бира. При него е възможно. Тоя о....френ продължава да се излага. Изобщо, кой го има за човек, освен платените сороститутки тук?
 • Rossi е права
  Отговор
  6 09:24  10.10.17
  Плевнелиев не престава да ръси глупости: "А не прилича на държавния глава да се бърка по никакъв начин в работата на правителството какви самолети ще купува"....А, бе нищожество, Президентът е главнокомандващ!!! Президентът е Генерал от ВВС, завършил като отличник на випуска и специализирал в САЩ, където отзивите за него са меко казано положителни. Шефчето на ГЕРБ е бивша мутра, завършила средно с двойки и после влиза с връзки в милиционерската школа в Симеоново (налага му се да влезе на 18 години в БКП, за да го уредят). Има ли смисъл да ги сравняваме? Все едно да сравняваш пилот на самолет с каруцар от Банкя!
 • Yolist Chakalov
  Отговор
  7 21:15  11.10.17
  Омръзнахте ни,червени шишлъци,стига сте се правили на най можещи,най знаещите,най правоспособните и какво ли не най най,освен убици и крадци Вие не сте нищо друго.Голямата далавера се разбра за Грипените,един лъжец иска да се облажи и там покрай него от партийния кюп на мародерите.....

Напиши коментар:


Публикувай