641 0

В "Св. София" отстраниха рядък тумор на око

Операцията на слъзния канал на долния клепач бе извършена от д-р Мария Михайлова и доц. Христина Благоева

Константин Карагьозов

Извън­редно рядка сложна очно-реконструктивна пластична операция извършиха в МБАЛ "Св. София" в столицата. Интервенцията е направена от гост-операторът д-р Мария Михайлова от Франция, специалист по пластична хирургия на окото, орбитата, клепачите и слъзните пътища и доц. Христина Благоева – началник клиника по офталмология на МБАЛ “Св.София“.

Пациентката е дигностицирана с тумор на слъзния канал на долния клепач, което е изключително лоша и деликатна локализация. След биопсия, направена в друго лечебно заведение, пациентката е насочена за лечетерапия. Процедурите обаче крият риск от намаляване на секрецията, увреждат слъзния канал и така сълзите изтичат навън, вместо да достигат до носа. След консултация с д-р Мария Михайлова, пациентката е оперирана в МБАЛ „Св.София”.

Туморът е отстранен, запазен е слъзният канал чрез вграждане на много фина тръбичка, незабележима с просто око, направена е пластика на клепача.

„Пациентката беше под обща упойка по време на интервенцията. Това е много важно, защото поставянето на местна упойка крие риск от разнасяне на тумора. Трябва голям професионален опит за успешното решаване на такъв сложен случай, при който едновременно се премахва тумор на деликатно място, като се запазва слъзният канал и се прави пластика на клепача’, разказва д-р Михайлова.

Пациентката вече се възстановява при близките си. Предстоят серия от контролни прегледи и консултации в клиниката по офталмология на МБАЛ „Св.София”.

„Психологията на хората е различна. Те трябва да бъдат подкрепяни, да получават правилните съвети и да се обгрижват преди и след операциите, както прави екипът на доц. Христина Благоева”, допълва д-р Мария Михайлова.

България


Напиши коментар:


Публикувай