938 11

Президентът прекрати КСНС. Ново заседание ще има на 17 октомври

Политиците бламираха държавния глава с падащ кворум

Венцислав Михайлов

Президентът Румен Радев е прекратил днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Той дори е насрочил за 17 октомври следващо заседание на форума. Основна тема отново ще е борбата с корупцията на високите етажи на властта.

Оказа се, че съветът е провален заради международни ангажименти на част от участниците.

Припомняме и че допълнително премиерът Бойко Борисов влезе на „Дондуков“ 2 с час и половина закъснение, тъй като счете за по-уместно да проведе среща с ръководството и представители на "Емко" в Министерски съвет. Площадът пред бившия Партиен дом беше отново поле на протест на работниците от предприятието.

Лидерът на Воля Веселин Марешки беше първият политик, който първи демонстративно напусна заседанието.

Пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато борбата с корупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като прекрати заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“ поради липса на кворум.

„Днес се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“. Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум“, заяви държавният глава пред представителите на медиите.

Президентът Радев беше категоричен, че за остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата и по препоръките и оценките на нашите европейски партньори.

„Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение“, подчерта още държавният глава.

Категорично не става дума за бойкот. Всички министри имаха сериозни ангажименти. Г-н Цветан Цветанов замина за Брюксел. Никой не е направил нищо нарочно. Не съм усетила и за миг някакви настроения за бойкот. Отхвърлям твърдо тези твърдения. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Абе ало
  Отговор
  1 14:22  09.10.17
  Пълен смях е всичко с тия политици....всички до един са за боклука...
 • Bakshish
  Отговор
  2 14:48  09.10.17
  Къде по-развити държави от България не са се справили с корупцията, а Радев тръгнал да се прави на спасителя.
 • ФИЛ
  Отговор
  3 15:07  09.10.17
  ТАКА РАБОТИ ГЕРБ. НЯМА ДЪРЖАВА. ПРОКУРАТУРАТА НА КОЛЕНЕ.МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ. БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ http://www.bitelevision.com/dalaveri-za-milioni-zhurnalisti-ot-plovdiv-razkriha-kak-kmetat-ivan-totev-e-zabogatyal-ot-obshtestveni-porachki/
 • бай оня
  Отговор
  4 15:30  09.10.17
  Пак ще кажа - това е първият президент който става за нещо, всичките преди него бяха оле мале, а за последния даже е безсмислено да се коментира.

  Коментиран от #8


 • 3395
  Отговор
  5 18:45  09.10.17
  Не го бръснат за слива горкия.
 • Варна
  Отговор
  6 18:58  09.10.17
  Някак странно де оправдаеш отсъствието ти от толкова важна среща в собствената ти страна за срещи с чужденци! За пореден път освен нежелание, демонстрират че онези от вън са по- важни от колкото събитията в страната. Няма как чуждият двор да е по- важен от собственият ти!

  Коментиран от #9

 • 7 20:19  09.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Рамзес III
  Отговор
  8 21:00  09.10.17

  До коментар #4 от "бай оня":

  Е той един съвет не може да свика ей така за авторитет ? Ти какво хубаво видя в него?
 • имуноглобулин
  Отговор
  9 21:05  09.10.17

  До коментар #6 от "Варна":

  Най просто Радев е сламен президент! Никой не го вземе на сериозно и то не само в Европа а и в България!!! Фактите трудно се оспорват!!!

  Коментиран от #10

 • Варна
  Отговор
  10 21:18  09.10.17

  До коментар #9 от "имуноглобулин":

  Това е твоето мнение, което вероятно се имитира от симпатизантите на ГЕРБ, които са около 1млн. души. - Останалите 4 млн. никои, към които се числя и аз в същност мислим по различен начин. Аз намирам за абсолютни боклуци Борисов, Цветанов, Мама Цецка, дебелото Лили и още няколко като Антон Тодоров, Тома Биков, Петър Москов, Лукарски и т.н. - Разбира се мога да подплатя и от другата страна за да не ме обявиш в пристрастия към друга партия! - Това са Масларова, Гурщеров, Гергов, Р.Овч и т.н. Разбира се можем спокойно да споменем и Вилхем Краус, Иван Костов, Петър Стоянов ... Имаше и един Васил Бошков, Александър Томов, Генерал Гоцев и т.н и т.н. За Радев обаче все още трудно може да се каже нещо освен че не е женски полов орган като Пледвналиев! Тоест в тази посока имаме сериозни различия!
 • Патриот
  Отговор
  11 21:43  10.10.17
  Тиквата още веднъж доказа, че за него са по-важни далаверите, келепира от колкото доброто на държавата. А Президента е първият овластен свестен политик за този преход/грабеж. НА негово място давам имунитет (като на депутатите и м....лите) и да влизат в парламента. Там вече на след напускането на Велизар Енчев на месо с контолен в главата.

Напиши коментар:


Публикувай