505 4

София налива по 8 млн. лв. годишно в общинските болници

Венцислав Михайлов

Средногодишно Столична община отделя близо 8 млн. лв. за дофинансиране на общинските болници за дейности, които не се поемат от здравната каса.

Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя участва в международна конференция "От европейска към национална здравна политика".

Общинските болници са длъжни да приемат всеки пациент, който има нужда от помощ, подчерта Фандъкова.

По думите й изключително важна е ролята на мениджърите на лечебните заведения и тяхната подготовка. Като търговски дружества тези болници трябва така да разпределят ресурса си, че да успяват да привлекат добри лекари и медицински сестри, както и да издържат на тежката конкуренция.

Различни са дълговете на общинските болници, каза още Фандъкова в отговор на въпрос за сумата, която болниците дължат на доставчици на лекарства и консумативи. Тя подчерта, че някои от болниците вече са започнали да се издължават, като най-тежка е ситуацията е в Пета МБАЛ.

Директорът на Пета МБАЛ Борил Петров каза пред журналисти, че ръководството се старае и засега има успехи, но процесът ще бъде дълъг и труден. Все още има лимити във всички лечебни заведения, припомни той и подчерта, че той е бил намален за Пета МБАЛ.

Той допълни, че в болницата са закрити отделения, които са имали лоши финансови резултати. Петров уточни, че Пета МБАЛ е най-голямата общинска болница и в нея се лекуват пациенти от цялата страна.

Столичната община разполага с близо 30 диагностично-консултативни центъра /ДКЦ/, като към тях също се насочва ресурс, каза още Фандъкова и подчерта, че някои от сградите им ще бъдат ремонтирани.

За мен е важно да се използват и допълнителните възможности, особено в сферата на енергийната ефективност, добави тя.

Бихме искали ДКЦ да имат такова управление, което да им позволи да се издържат, в това отношение имат много резерви, добави още столичният кмет.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 00:05  10.10.17
  Вместо да се усвоят!!!
 • Не До Разкрал
  Отговор
  2 02:14  10.10.17
  Ма таа София, >@ти кръчмарката, яко налива ))) дано и оставят лобистки бакшиш, се 1 Суджука и е кмет!
 • Русенец
  Отговор
  3 10:31  10.10.17
  И 80 мил. да налива пак няма да стигнат ! С тази система на разплащане на здравните услуги, която стимулира кражбата и бюджета на САЩ да дадат на Българското здравеопазване, пак няма да му стигне ! Ще се постоят още 400 болници, ще се хоспитализират ежедневно по 7мил. българи и парите няма да стигнат, а хората ще умират в линейките размотавани от болница в болница !
 • Варна
  Отговор
  4 12:06  10.10.17
  Ето Ви един пример за това какво прави държавата - Освобождава се от разходи за здравеопазването, като прехвърля това към общините. - Така после излиза Бойко и Цецо и говорят как имат излишъци! Не съм чул за последните 10 години да са сакратили някой в Министерството на Здравеопазването. Техният брой парсонал е бил съобразен с това че са имали под контрол стотици болници. След като прехвърлят разходите на общините, които за това ще трябва да увеличат персонала си по места заради новата отговорност , държавата не си съкращава персонала...- Защото там работи нечий кум, снаха, братовчед и т.н. Разбирате ли за какво говоря? Имаме министерство на здравеопазване, което на практика не управлява болници защото те вече са на общините! Но персонала в министерството е същия! Какво управлява министъра на здравеопазването след като няма болници, които да управлява, а здравната каса е самостоятелен орган? Задълженията на болниците в страната са около 1 млрд. лева! Според, Вас това ли е правилната системата за управление?

Напиши коментар:


Публикувай