369 6

Дълговете на болниците ни надхвърлиха половин милиард

Най-тежко е положението на многопрофилните болници в Ловеч, Враца, Видин и Бургас

Константин Карагьозов

Малко над половин милиард лева са дълговете на българските лечебни заведения, сподели министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, цитиран от БНТ. Най-тежко е положението на многопрофилните болници в Ловеч, Враца, Видин и Бургас, както и в университетската болница в Стара Загора. Здравното министерство е предприело мерки за промяна на моделите на управление в тези здравни заведения.

"Обсъжда се вариант дали е възможно, дали е законно и как да се изпълни опцията, така че да има един - дали ще го наречем фонд, целева субсидия, място, от където болничните заведения да могат да теглят кредит - безлихвен, или с много малка лихва. Да имат един финансов ресурс, с който да тръгнат да разплащат и да предоговорят големите лихви по старите си договори, да договорят някакви стъпки от главниците", заяви Петров.

По думите му в момента се правят опити за предоговаряне на дълговете и лихвите и за икономии на средства. Търсят се и варианти как държавата да окаже помощ на засегнатите болници, тъй като бюджетният закон не позволява това.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТОДОР СТОЯНОВ
  Отговор
  1 18:31  09.10.17
  ДА, НО НИЕ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО СИ ПЛАЩАМЕ!КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ НИ???ДОКТОРИТЕ ЛИ КРАДАТ ИЛИ НЕОСИГУРЕНИТЕ ЦИГАНИ СА ТОЛКОВА БОЛНИ?НЯКОЙ ДРУГ МАЙ ЯКО ЛАПА ОТ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ НА БОЛНИЯ НАРОДЕЦ!

  Коментиран от #4

 • Дионтей
  Отговор
  2 18:34  09.10.17
  Моделът на здравеопазването е погрешен. Трябва да се промени изцяло, скоро и други болници ще излязат на фалит и какво следва да останем без болници или държавата (народа) да плаща милиарди дългове на едни акционерни дружества.
 • глас от народа
  Отговор
  3 19:39  09.10.17
  Ето го - Европейско бъдеще за България
 • гост
  Отговор
  4 20:00  09.10.17

  До коментар #1 от "ТОДОР СТОЯНОВ":

  Тоше майка почина в болница заради лекарска грешка !!! Татко почина в болница където ни гарантираха че ще живее !!! Тези убийци в бели престилки /измамници милионери/ само за пари реват!!!!!! Циганина плати 600лева на измамника /доктор/ оперираха го и си замина 1500лева осигуровка трябваше да плати !!!!! Докторите богаташи болниците фалират!!!!!

  Коментиран от #6

 • anon
  Отговор
  5 23:03  09.10.17
  Всичко е схема и ще бъде така докато не се въведе централизирана система за покупки/ снабдяване на болниците и не се промени цялостния модел на здравеопазването в страната. В момента повечето болници се ръководят от доктори, които нямат и елементарни управленси (мениджърски) качества и допълнително удължават агонията на поверените им медицински заведения, чрез трупане на безумни дългове с цел лична облага.
 • ТОДОР СТОЯНОВ
  Отговор
  6 23:17  09.10.17

  До коментар #4 от "гост":

  СЪЖАЛЯВАМ...НЯМАМ ДУМИ...

Напиши коментар:


Публикувай