363 1

Министърът на външните работи се срещна с полския си колега

Екатерина Захариева и Витолд Вашчиковски обсъдиха двустранните отношения и сътрудничеството между България и Полша

Константин Карагьозов

Зам.-премиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна във Варшава с министъра на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски. Двамата обсъдиха въпроси на двустранните отношения и възможностите за засилване на сътрудничеството в различни отрасли на икономиката.

Стокообменът между двете държави е 1,6 млрд. евро и продължава да расте, като само за последните 7 месеца износът от България се е увеличил с 20 процента. В процес на подготовка са и инвестиции на три полски компании общо за 70 млн. евро.

Министър Вашчиковски подчерта, че България е сигурна и предпочитана дестинация за полските туристи, които непрекъснато се увеличават. Самият той идвал редовно на почивка в България от 1976 година насам.

Министър Захариева веднага го покани да посети отново страната ни, включително по повод 100 години от установяване на дипломатически отношения с Полша, които се навършват през декември 2018 г.

Обсъдени бяха и различни проекти от военно-техническото сътрудничество.

Двамата министри обсъдиха и редица въпроси от европейския дневен ред, включително разширяването на Съюза, напускането на Обединеното кралство и миграцията. Захариева запозна колегата си с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и изрази специална благодарност към Полша за подкрепата за членството ни в Шенген. Вашчиковски запозна Захариева с полските инициативи в областта на регионалното сътрудничество.

По-рано през деня министър Захариева проведе работна среща със служителите на българското посолство във Варшава, на която бяха обсъдени политическите, търговско-икономически и културни връзки между двете държави.

Полша


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
    Отговор
    1 20:56  09.10.17
    Екатерина Захариева е позамазала гафа на президент Радев! Думите и са били буквално- не му обръщайте внимание ! Той няма думата по никакъв въпрос ,най-малко за санкциите спрямо русия!!!

Напиши коментар:


Публикувай