1 524 19

Президентът наложи вето на измененията на Закона за отбраната

Румен Радев счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба

Константин Карагьозов

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет от 44-то Народното събрание на 27 септември 2017 г.

Според държавният глава с § 1, с който се изменя чл. 79 от Закона за отбраната и въоръжените сили на България се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната.

Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм.

С § 3 от приетия закон се предвижда удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър. По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

Това не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната. Съгласно чл. 100, ал. 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет.

Това е споделената компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили (чл. 100, ал. 1 и чл. 105, ал. 2 от Конституцията). Тя е израз на взаимодействието между два конституционно определени органа на държавата с оглед изключително значимите публични функции, осъществявани от висшия команден състав на Въоръжените сили.

Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ.

Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица.

Тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.

По изложените мотиви и на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на България, президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите на § 1 и § 3 от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет на 27 септември 2017 г.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ШмъркАн
  Отговор
  1 20:01  09.10.17
  Това е просто написано опит да бъде отнета фенкцията на Президента да определя кой да става Генерал.Това да го определя парламента, като това поставя армията в пълна зависимост от него(парламента). Т.е генерал/адмирал ще се става вече напълно яно с политически протекции както до сега А какво трябва да направиш за тези политически протекции - да продаваш войскови имоти на цената на гарсониери/гаражи на свързаните с партията-майка лица.
 • Тръмп
  Отговор
  2 20:07  09.10.17
  Имате си тъп Червен комунистически генерал за президент,та не очаквайте друго освен мизерии от селянчето!:)

  Коментиран от #4, #8

 • ПЕНСИОНЕР
  Отговор
  3 20:12  09.10.17
  Той президента трябва сложи вето и да се преразгледатПЗРна ЗИД на КСО лицата по чл.69 отКСО КОИТО ИМАТнеобходимия осигурителен стажза придобиване право на пенсия могат да се пенсионират без да се изисква освобождаване прекратяване правоотношение .Ще взимат пенсия и заплата в също време работните места за младежите и кариерното израствате в службите за сигурност .Армия и Полиция .
 • куку руку ку
  Отговор
  4 20:49  09.10.17

  До коментар #2 от "Тръмп":

  Много ти пасва името, гостенино рижав.

 • Райчев
  Отговор
  5 20:58  09.10.17
  Ах, как се радвам че президнета не им играе по свирката.... Дано обаче да бъде постоянен и да държи позиция....

  Коментиран от #7

 • Doncho
  Отговор
  6 22:02  09.10.17
  Това вето, а всички бъдещи са само губене на време и показване на "мускули" от президента. Той загуби уважението на мнозинството и ще го бойкотират до дупка.

  Коментиран от #9

 • Гоуст
  Отговор
  7 22:02  09.10.17

  До коментар #5 от "Райчев":

  И аз се радвам, че не им играе по свирката на Тия, но още по-лошото е, че играе по свирката на Ония
 • 8 22:36  09.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ха ха ха
  Отговор
  9 23:05  09.10.17

  До коментар #6 от "Doncho":

  Мнозинството, което визираш можеш спокойно да си го вземеш у вас да си го гледаш и без тва всичките вече искат да ги видят как танцуват на колец :D Народаааа, народа е зад Радев, а Бойко ти е в минало бешело! ;)

  Коментиран от #13

 • Тръмп
  Отговор
  10 23:22  09.10.17
  От комунист и сапун не става!Като дойде Путинчо,пак си предложете задниците за 16-та република на Злото!:)Ше ядете газ,нефт и въглища Предатели долни!:)

  Коментиран от #15, #19

 • Тръмп
  Отговор
  11 23:28  09.10.17
  На Червеното генералче от село не му пука колко милярда ще платите и за кви самолети,важното е да гушне комисионната!:)За това сте бедни,щот са ви нагли крадците!Тъпи червени овце!
 • Тръмп
  Отговор
  12 23:30  09.10.17
  То и магарето е рижаво,но знае как да ви оправи!:)Само да не квичите от размера!:)
 • Doncho
  Отговор
  13 23:34  09.10.17

  До коментар #9 от "ха ха ха":

  Това комунистите много обичате да говорите от името на народа. Вчера имаше избори, вижте кого избра народа.
 • СссереМ
  Отговор
  14 23:56  09.10.17
  Комуниста е като циганина ,разбира само от сопа,а тая червена пак ръси мозък.
 • русофил
  Отговор
  15 00:00  10.10.17

  До коментар #10 от "Тръмп":

  а ти кво предлагаш, да ядем ГМО помия и пластмаса ли? МЕРСИ!

 • азсъм
  Отговор
  16 00:17  10.10.17
  Посмешище и срам. Пълен интригант и на всичкото отгоре дърпан на конци. Първият разединител - президент.
 • Жоро
  Отговор
  17 00:40  10.10.17
  Абе този Президент много объркан !!!Комунистите го ошашавиха нацяло!!Хвана се на Червеното хоро сега ще им го играе!!Нямя как!!!Жалка картинка!!Много далеч е от Обединителя на Нацията !!
 • Курти
  Отговор
  18 08:09  10.10.17
  Троловете пак са в действие, но както виждам българина си харесва президента. Браво на решението му! Пак ще гласувам за него!
 • Патриот
  Отговор
  19 22:04  10.10.17

  До коментар #10 от "Тръмп":

  Поне ще имаме какво да ядем, защото сега след тока и наема не остава много за ядене. Не така стоят нещата обаче аз гнусните герберасти и герберастки слуги.

Напиши коментар:


Публикувай