Last news in Fakti

9 Октомври, 2017 18:58 1 931 19

Президентът наложи вето на измененията на Закона за отбраната

  • румен радев-
  • президент-
  • вето-
  • закон за отбраната

Румен Радев счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба

Президентът наложи вето на измененията на Закона за отбраната - 1

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет от 44-то Народното събрание на 27 септември 2017 г.

Според държавният глава с § 1, с който се изменя чл. 79 от Закона за отбраната и въоръжените сили на България се въвеждат нови, завишени и кумулативно приложими изисквания за заемане на длъжността „постоянен секретар на отбраната“ като най-висш държавен служител в Министерството на отбраната.

Президентът счита, че новата редакция няма да преодолее съществуващите неясноти и непълноти в действащата законова уредба и създава условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Новите изисквания не са гаранция за по-висок професионализъм.

С § 3 от приетия закон се предвижда удостоените с висше военно звание офицери да се представят в Комисията по отбрана на Народното събрание от министъра на отбраната или определен от него заместник-министър. По този начин законодателят създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши военни звания, която се развива пред помощен орган на Народното събрание с участието на министъра на отбраната или определен от него заместник-министър.

Това не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната. Съгласно чл. 100, ал. 2 от Основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента, упражнявано по предложение на Министерския съвет.

Това е споделената компетентност между правомощията на президента като върховен главнокомандващ и функциите на правителството по общо ръководство на Въоръжените сили (чл. 100, ал. 1 и чл. 105, ал. 2 от Конституцията). Тя е израз на взаимодействието между два конституционно определени органа на държавата с оглед изключително значимите публични функции, осъществявани от висшия команден състав на Въоръжените сили.

Представянето пред Комисията по отбрана, след като е изпълнен фактическият състав на удостояването с висше военно звание, създава усещането, че е самоцелно и единствено провокирано от факта на издадения указ.

Освен това законът не дава отговор на въпроса дали при всяко удостояване с висше офицерско звание на един и същи офицер следва да се прави такова представяне. Това може да доведе до практическото обезсмисляне на разпоредбата, ако е необходимо отново да се представят вече представени лица.

Тази неясна разпоредба, в която трудно се разпознава вложеният смисъл, не допринася за утвърждаването на правовата държава. Същевременно тя крие риск от политизиране на висшия команден състав на Въоръжените сили.

По изложените мотиви и на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на България, президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите на § 1 и § 3 от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет на 27 септември 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШмъркАн

    28 3 Отговор
    Това е просто написано опит да бъде отнета фенкцията на Президента да определя кой да става Генерал.Това да го определя парламента, като това поставя армията в пълна зависимост от него(парламента).
    Т.е генерал/адмирал ще се става вече напълно яно с политически протекции както до сега
    А какво трябва да направиш за тези политически протекции - да продаваш войскови имоти на цената на гарсониери/гаражи на свързаните с партията-майка лица.
  • 2 Тръмп

    33 40 Отговор
    Имате си тъп Червен комунистически генерал за президент,та не очаквайте друго освен мизерии от селянчето!:)

    Коментиран от #4, #8

  • 3 ПЕНСИОНЕР

    14 0 Отговор
    Той президента трябва сложи вето и да се преразгледатПЗРна ЗИД на КСО лицата по чл.69 отКСО КОИТО ИМАТнеобходимия осигурителен стажза придобиване право на пенсия могат да се пенсионират без да се изисква освобождаване прекратяване правоотношение .Ще взимат пенсия и заплата в също време работните места за младежите и кариерното израствате в службите за сигурност .Армия и Полиция .
  • 4 куку руку ку

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тръмп":

    Много ти пасва името, гостенино рижав.
  • 5 Райчев

    25 4 Отговор
    Ах, как се радвам че президнета не им играе по свирката.... Дано обаче да бъде постоянен и да държи позиция....

    Коментиран от #7

  • 6 Doncho

    4 19 Отговор
    Това вето, а всички бъдещи са само губене на време и показване на "мускули" от президента. Той загуби уважението на мнозинството и ще го бойкотират до дупка.

    Коментиран от #9

  • 7 Гоуст

    5 13 Отговор

    До коментар #5 от "Райчев":

    И аз се радвам, че не им играе по свирката на Тия, но още по-лошото е, че играе по свирката на Ония
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха ха

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Doncho":

    Мнозинството, което визираш можеш спокойно да си го вземеш у вас да си го гледаш и без тва всичките вече искат да ги видят как танцуват на колец :D

    Народаааа, народа е зад Радев, а Бойко ти е в минало бешело! ;)

    Коментиран от #13

  • 10 Тръмп

    4 13 Отговор
    От комунист и сапун не става!Като дойде Путинчо,пак си предложете задниците за 16-та република на Злото!:)Ше ядете газ,нефт и въглища Предатели долни!:)

    Коментиран от #15, #19

  • 11 Тръмп

    4 13 Отговор
    На Червеното генералче от село не му пука колко милярда ще платите и за кви самолети,важното е да гушне комисионната!:)За това сте бедни,щот са ви нагли крадците!Тъпи червени овце!
  • 12 Тръмп

    4 5 Отговор
    То и магарето е рижаво,но знае как да ви оправи!:)Само да не квичите от размера!:)
  • 13 Doncho

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Това комунистите много обичате да говорите от името на народа. Вчера имаше избори, вижте кого избра народа.
  • 14 СссереМ

    3 11 Отговор
    Комуниста е като циганина ,разбира само от сопа,а тая червена пак ръси мозък.
  • 15 русофил

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тръмп":

    а ти кво предлагаш, да ядем ГМО помия и пластмаса ли? МЕРСИ!
  • 16 азсъм

    1 9 Отговор
    Посмешище и срам. Пълен интригант и на всичкото отгоре дърпан на конци. Първият разединител - президент.
  • 17 Жоро

    1 10 Отговор
    Абе този Президент много объркан !!!Комунистите го ошашавиха нацяло!!Хвана се на Червеното хоро сега ще им го играе!!Нямя как!!!Жалка картинка!!Много далеч е от Обединителя на Нацията !!
  • 18 Курти

    3 0 Отговор
    Троловете пак са в действие, но както виждам българина си харесва президента. Браво на решението му! Пак ще гласувам за него!
  • 19 Патриот

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тръмп":

    Поне ще имаме какво да ядем, защото сега след тока и наема не остава много за ядене.
    Не така стоят нещата обаче аз гнусните герберасти и герберастки слуги.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове