680 1

Шефът на ГДБОП: Оптимист съм, че похитителите на Адриан Златков ще бъдат разкрити

Венцислав Михайлов

Оптимист съм, че похитителите на Адриан Златков ще бъдат разкрити. Това е изключително тежко престъпление, но за разкриването му е сформиран най-добрият екип от експерти.

Това обеща пред „Тази сутрин“ по бТВ директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Топкриминалистът призна, че за разследващите е щяло да бъде по-добре, ако бащата на Адриан Златков им беше съдействал в пълен обем. „В началото имахме неговата подкрепа и съдействие, но впоследствие реши да действа по друг начин”, призна директорът на ГДБОП. Версията за отвличането на Адриан заради неплатено ДДС е известна още от самото начало, обсъждана е в хора на разследването, но съществуват и други линии, по които би могло да бъде извършено това отвличане, отбеляза Спиридонов. „Не бих коментирал факти от досъдебното производство. Сформиран е най-добрият екип от най-добрите специалисти във всички оперативни структури в министерството, колегите работят доста усилено”, подчерта той.

Операциите на ГДБОП в последните 2 години са средно по 4-5 на седмица, каза още Ивайло Спиридонов. По думите му в момента организираната престъпност не е централизирана структура, както са били преди ВИС и СИК, а има малки групи по областните градове и села, които са се профилирали в една или престъпна дейност. „Нямат шапка отгоре, а действат самосиндикално”, посочи той.

След възстановяването на ГДБОП в МВР съставът е намален с 30%, каза Спиридонов. По думите му обаче служителите са достатъчно мотивирани, за да си вършат работата. „За последните 2 години най-много престъпни групи са неутрализирани по линия на наркотици, следват такива по митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система, трансгранична организирана престъпност и контратероризъм“, каза още Ивайло Спиридонов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 10:57  10.10.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай