4 120 44

Кеворкян към журналистите: Всички знаят, че сте страхливци

Накарайте шефовете си да търсят друг начин за оцеляване на медиите - извън ухажването на политици

Константин Карагьозов

Легендата на българската журналистика Кеворк Кеворкян атакува остро колегите си телевизионери в социалната мрежа Facebook. В своя публикация той се присмива на "измислената победа" на "срутваната и блъскана българска журналистика" след скандала между Антон Тодоров и Валери Симеонов в ефира на "Нова телевизия".

За Кеворкян проблемът си остава - журналистите са "в кафеза" и ще си останат "страхливци" със "слушалките в ушите". Той си позволи да им даде и списък от напътствия.

Ето цялото му изявление:

ПРОБЛЕМЪТ ВИ ОСТАВА: В КАФЕЗА СТЕ

Пак нищо не са разбрали.
Особено водещият Николаев, ако се съди по днешното му изявление.
Той тържествено заявил, че „лавина“ ги подкрепила - него и телевизията.
Направо комично звучи следното твърдение: „Изпод руините на българската журналистика – срутвана и блъскана от доста време, тръгна лавина“.

Болшинството хора, които обърнаха внимание на свадата в „Здравей, България“, обаче изразиха отношението си към Антон Тодоров и Валери Симеонов.
Това съвсем не означава, че са подкрепили водещия или телевизията.

И за какво да ги подкрепят, всъщност?
Те дори не си дават сметка, че ако проявяваха истински кураж и най-вече професионализъм, изобщо нямаше да се стига до такива махленски свади.
Те щяха да са невъзможни, ако водещите респектираха гостите си.

И сега празнуват някаква измислена победа
А проблемът си остава - те са си все в същия кафез.
И там ще си останат.

И изобщо не са наясно – за разлика от публиката – КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ:

- Не канете като изоглавени политици, създайте ТЕЛЕВИЗИОННИ ГЕТА за тях – по едно във всяка телевизия, и ги наврете там.
- Ограничете до минимум достъпа им до екрана.
- Подтиквайте шефовете си да търсят и други начини за оцеляване на медиите ви – извън ухажването на политиците.

- Махнете си слушалките от ушите.
- Всеки ден се питайте, наясно ли сте, кое е истински важно - не за политиците, а за Народа.
- Не съживявайте политически трупове.
- Не позволявайте политическите централи да определят участниците в предаванията ви.

- Поне веднъж в кариерата си напуснете собственото си студио, когато някой ви унижава.
- Не спекулирайте с мнимите опасности, които уж ви грозят – защото всички знаят, че сте страхливци.
- Не канете колеги-журналисти в предаването си – двама страхливци са прекалено на едно място.

- Чувайте гласа на Народа – но не през устата на социолози-измамници.
- Във всяко предаване канете поне един българин, който страда за общата ни Съдба.

П.П.
Хвърлих едно око на сайта на Нова телевизия.
Героичната декларация, прочетена от Николаев, 12 часа по-късно, бе подкрепена едва от хиляда и седемстотин души, а беше коментирана само от 31 души, като повечето коментари са негативни.
Не видях никаква лавина.

Последвах Нова във Фейсбук страницата ѝ.
Там пък само около хиляда души бяха подкрепили въпросната декларация.
Коментарите бяха близо 150 – обаче преимуществено отрицателни.
Истинска лавина.

Изобщо – самогероизиране в Кафеза.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 112
  Отговор
  1 06:49  11.10.17
  Николаев е пълен смешник със самочувствие без покритие.
 • Шпек Салам Народен
  Отговор
  2 06:56  11.10.17
  От Кеворкян по-мазен нагаждач няма. Публична тайна е,че в последните години служи на интересите на Прасчо. Няма журналист и медия в България,които да не служат на нечии интереси. Във "Факти" най-малко си личи и дават вид на независима медия. Мхм.
 • Я. Петров
  Отговор
  3 07:06  11.10.17
  Кеворкян - Кой го плзваше и кой го създаде? Поредния палячо....
 • Марадона
  Отговор
  4 07:08  11.10.17
  Хубав, коментар, както казах онзи ден И Тодоров И Николаев И Симеонов са пичове, ако искат да изкарат някой дявол то не са точните хора, станало е недоразумение, това е

 • Зрител
  Отговор
  5 07:24  11.10.17
  Много ми хареса точката-да не се ексхумират политически трупове!Непрекъснато телевизиите изваждат някой от нафталина,хербаризиран псевдо политик и ни го представят като ново лице от друга политическа формация с нови идеи.Кому са нужни тези индулгенции?А кой ли пък вярва в приказките,но ако нямат трибуна,няма да имат форум.Чувате ли най-вече Нова ТВ и БТВ!

  Коментиран от #18

 • Гост
  Отговор
  6 07:29  11.10.17
  Ако нашите медии спазваха половината от препоръките на Кеворкян положението щеше да бъде различно. Медиите са четвъртата власт в демократичните общества и ако задават истинските въпроси на политиците със сигурност ще ги вкарат успешно в морална рамка.

  Коментиран от #30

 • гощо
  Отговор
  7 07:51  11.10.17
  Че Николаев е п...о е ясно за всички,ма и Кеворкян не е цвете за мирисане!!!
 • 681
  Отговор
  8 07:53  11.10.17
  Съдебната система е зависима медиите са зависими за каква демокрация става дума. След 28 г. преход илиза, че сме още в изходно положение. Искаме да се развиваме демократично, а не можем да поставим основата на демокрацията - разделение на властите, независима съдебна система и свобода на словото и печата. От всички условия сме изпълнили само свободата на словото, но не и на печата.

  Коментиран от #9

 • Tochno
  Отговор
  9 08:16  11.10.17

  До коментар #8 от "681":

  Никаква демокрация, за съжаление не е това. Нашето е нагъл посткомунизъм. Целта му е да няма средна класа и да тънем в демагогия. Все още ни управляват комуняги и алтернатива почти няма.
 • червения милионер
  Отговор
  10 08:17  11.10.17
  С решения № 54 от 26.11.2008 г. и № 111 от 17.02.2010 г. на Комисията по досиетата се открива, че Кеворкян е сътрудничил на ДС в качеството си на агент[15], като през юни 1990 г. е предложено личното му дело да бъде унищожено. .............................................................................................................. Човек, който цял живот е служил на службите, имал е чадър и подкрепата на репресивния режим, дава акъл, как се прави независима журналистика!???? Сега стана ли ясно, от къде идва "смелостта" на Кеворка да критикува толкова пламенно!? Да се смееш ли, да плачеш ли!?

  Коментиран от #15

 • Реалист
  Отговор
  11 08:18  11.10.17
  Напълно е прав !
 • червения милионер
  Отговор
  12 08:21  11.10.17
  Разликата е в генезиса на двата режима, при соца парите нямат значение, важна е властта на Партията, при капитализма са важни парите, който държи парите, той управлява, за това комунистите взеха парите, за това са групировките, олигарсите, обирите на банките, целта им беше да вземат парите. Лошото е, че все още нямат желание да ги споделят с народа си, който е рален собственик на тези пари, не искат да създадат реални условия за бизнес и общество с правила и върховенство на закона, защото така ще загубят превъзходството си. Никой не желае конкуренция, за това спират инвестициите и разсипват икономиката от началото на 80-те години на миналия век.

  Коментиран от #28

 • Пеньо
  Отговор
  13 08:28  11.10.17
  Към "страхливци" ще добавя само 2 думи: "неграмотни" и "бездарни"!
 • червения милионер
  Отговор
  14 08:29  11.10.17
  Повечето критикари на режима и по принцип, излезнаха доносници и агенти на ДС, случайно ли е това? Имаше един друг "смел" журналист, лека му пръст Петкьо Бочаров, той също беше безумно "смел" агент на ДС! Другата "легенда" Гарелов, също Агент на ДС! Има ли един "смелчага", който да не е агент на ДС? Много е лесно да си смел, когато зад теб стои държавната машина и изпълняваш поръчки. Едно време много хора се чудеха, как може да има толкова смели журналисти, а то какво се оказа. ХАХАХАХА!
 • Гост
  Отговор
  15 08:42  11.10.17

  До коментар #10 от "червения милионер":

  Вярно е че е бил сътрудник на ДС, но през ония години това е било единствения начин да постигнеш някакъв напредък. По важно е какво прави, а той винаги се е опитвал да бъде полезен на обществото. И ако е бил част от тогавашния режим плюс качествата които има, сега щеше да бъде един от най богатите хора в БГ.

  Коментиран от #16, #17

 • червения милионер
  Отговор
  16 08:51  11.10.17

  До коментар #15 от "Гост":

  Той е МИЛИОНЕР! Да бъдеш от ДС не е бил единствения начин, от ДС са били най-верните хора не режима, а медиите винаги са били слабо място на Партията майка на всички партии в България, защото имат силата да манипулират и промиват мозъците, а както забелязвам хората с малко мозък не са никак малко. Защо ми слагат минуси? Всичко си е самата истина, айде някой да отрече, ама аргументирано?
 • червения милионер
  Отговор
  17 08:56  11.10.17

  До коментар #15 от "Гост":

  Ти вярваш ли на тези "песни любовни" бях СС овец, защото това беше единствения начин, бях от Гестапо и служих на родината, аз съм патриот! По тая логика Хитлер излиза най-големия германски патриот, не мислиш ли? Хора от Гестапо и Щази дали има на ръководни постове в Германия, как мислиш? Айде малко мислете, ДС е част от КГБ и там няма хънта мънта, всичко се изпълнява, като заповед, ако си ходил в кзарамата ще занеш, какво е заповед?

  Коментиран от #20, #43

 • Грую
  Отговор
  18 09:02  11.10.17

  До коментар #5 от "Зрител":

  Защо пък да не се есхумират? Ако разгледаме България като политически кенеф , то есхумациата на политици ще бъде по-приятно занимание от създаването на нови по простата причина, че вече са изсъхнали и не миришат чак толкова.
 • ЪРП
  Отговор
  19 09:16  11.10.17
  ДОБРЕ ГО Е КАЗАЛ КЕВОРК!!! МНОГО ДОБРЕ ДАЖЕ......! БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА Е ПЪЛЕН Т...К!!!.......ЛАКЕИ И ЛИЗАЧИ ВЪЗПЯТИ ДОРИ ОТ СЛАВИ В ПЕСЕНТА СИ "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА"................ЦИТИРАМ ПО ПАМЕТ.."ТАКИВА ЖУРНАЛИСТКИ САМО ДА ВИДИТЕ...., ОЩЕ НЕ СЕ Е КАЧИЛА В ДЖИПА И СВАЛЯ МУ ЦИПА"............!!!??!!!!! ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРОСТИТУТКИ В БЪЛГАРИЯ С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ, КАТО НАЙ-ИЗЯВЕНИТЕ И ДОЛНИ СА ШЕФОВЕТЕ НА МЕДИИ И ТЕЛЕВИЗИИ, КОИТО СА НА ХРАНИЛКАТА НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КРАДЛИВА И УРОДЛИВА СГАН!!!!!!!!!!!!!!
 • партиец
  Отговор
  20 09:21  11.10.17

  До коментар #17 от "червения милионер":

  Написал си съвсем тривиални истини, ама те са тривиални само за хора, дето не ги мързи да мислят, а българинът го мързи да мисли. Затова ти цъкат минуси, затова и ще нацвъкат минуси и на мен.
 • mediator37
  Отговор
  21 09:22  11.10.17
  Друго е когато безспорен авторитет като Кеворкян им го каже, че са блюдолизци. Ние много пъти сме им го казвали тук по форумите, но кои сме ние. А сега джурналята няма да могат да кажат, кой си ти, защото знаят кой е Кеворкян.
 • червения милионер
  Отговор
  22 09:23  11.10.17
  Обяснявам накратко. Няма как един журналист да е смел, защото: Медиите са на олигарсите, а те са свързани с властта, това се нарича мафия. Ако един журналист каже истината и задава неудобни въпроси, нали на следващия ден ще дойдат мутрите и ще му разбият главата с бухалки, или ще го залеят с киселина!? Кой ще го спаси, кой ще го защити? Прокуратурата, съда или полицията, като съдебната система не е независима?????? Няма разделение на властите, всички са зависими, няма върховенство на закона, така да се каже обикновения гражданин няма кой да го защити! Те циганите пребиват полицаи, пък какво остава за журналистите. Кой нормален човек, ще си рискува здравето и живота в името на честната журналистика, едно е да бъдеш смел, друго е да си просто луд, в България да си смел означава да си рискуваш живота, твоя и на семейството. Така се получава, когато няма обективно и безпристрастно правосъдие, на всичкото отгоре има и корупция, която вече е нещо съвсем нормално в тези среди. Айде пак да си помислим, къде е проблема и защо журналистите са "страхливи"?

  Коментиран от #31

 • Ядеитн
  Отговор
  23 09:26  11.10.17
  Кучеата си лаят, кервано си върви. Кеворка си мъмлеше разни умнотии във Всяка Недаля а живота си вървеше... Изкара и някой лев човека. Сега пак е така, младите журналя се натискат за парата, от друго не им пука. От време ма време даже им гледам сеира. Криво ми е само само дето вече много реклама пускат даже и по порноканалите.
 • журнал
  Отговор
  24 09:26  11.10.17
  Кеворкян трябва да направи предаване за журналисти от сорта на предаването на Юлиян Вучков.
 • Бат Ваню
  Отговор
  25 09:27  11.10.17
  Оня ден плюехте Антон Тодоров и Валери Симеонов.... са адмирации за Кеворкян..... ха ха ха.....
 • гост
  Отговор
  26 09:28  11.10.17
  Кеворкян - най-голямото ченге на ДС !
 • Tosho
  Отговор
  27 09:42  11.10.17
  Кеворкян имаше навика да задава неудобни въпроси, някои дори толкова префърцулени, че трудно се разбираха.
 • mf2
  Отговор
  28 09:47  11.10.17

  До коментар #12 от "червения милионер":

  Елементарно разсъждение, драги! Винаги и навсякъде идеята на богатите е да стават все по-богати. Последната им мисъл е да делят парите с народа, щот видиш ли той бил реалния собственик. Нищо подобно. Естествения стремеж на бизнеса във всяка една държава е към създаване на монопол и намаляване или ликвидиране на всякаква конкуренция. Ама такива ги пишете, щото не можете да мислите, ами кярякате заучените фрази от учебниците. Нейсе, запуши я...

  Коментиран от #33

 • 29 09:51  11.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ВМОРО
  Отговор
  30 09:55  11.10.17

  До коментар #6 от "Гост":

  Не съм съгласен. В повечето "демократични", а и не толкова "демократични", общества медиите(по-скоро масмедиите) обслужват определени политически и икономически "мейнстрийм" кръгове. Рядко се задават неудобни въпроси, редовно се тиражират полуистини и лъжи, журналистите сервилничат пред политиците. Измества се фокусът от истинските проблеми с разни безсмислени и абсурдни "шоу" предавания. Едни и същи наведени мижитурки са навсякъде. Навсякъде е едно и също. Всичко е лъжа и измама.
 • mf2
  Отговор
  31 09:56  11.10.17

  До коментар #22 от "червения милионер":

  И ето, поредното елементарно съждение: В България не може да има свободна журналистика (и изобщо свобода), щото има мутри, медиите са на олигарсите, няма правосъдие и прочее лакърдии. Точно обратното: всички недъзи на нашето общество ги има, защото ние сме неспособни да се борим с тях, а и явно нямаме желание. Ако зинат всички журналисти, ако народа решително се изправи срещу корупцията, некадърността, шуробаджанащината то ще постигнем успех. Големите нации са се борили, за да имат благоденстваща държава, ние все чакаме наготово. И сега го правим псуваме и бягаме в бели държави щото нашата не се оправяла. Държавата е такава, какъвто е народът и. Затова не се оправя.

  Коментиран от #35

 • Чук Норис
  Отговор
  32 09:59  11.10.17
  Скрий се ченге гнусно. Фалшификатори на избори с друго ченге гарелов.
 • червения милионер
  Отговор
  33 10:11  11.10.17

  До коментар #28 от "mf2":

  Така е, драги! Само, че си пропуснал една важна подробност, че в условията на пазарна икономика, регламентирани и ясни правила и принципи има съвсем други условия за развитие, говорим за анти-монопол, борба с корупцията, ефективни институции, борба с рекета, с корупционните практики и с конфликта на интереси. В нашите условия говорим за икономика от мафиотски тип, наши и ваши, ченгета, партийни секретари и т.н. Да "споделиш" парите означава да създадеш условия и правила лишени от политически интереси, достойно заплащане, лоялна конкуренция, защита на личността и имуществото, което в България липсва! Взеха парите, ФАКТ, ок, нека създадат условия за работа, да има средна класа, да навлезнат инвестиции отвън!? Защо няма чужди инвеститори в България, говоря за големите производители? Защото сме прости мързеливи ли? Навярно това ще кажеш?

  Коментиран от #36

 • filo
  Отговор
  34 10:16  11.10.17
  Журналистите са най-продажното, неграмотно, бездарно и нагло съсловие в България, което винаги си мисли, че е на правия път. Ако някой каже и дума срещу журналист бива сравнен със заемята, защото му е дадена трибуна да словоблудства по отношение на всеки. Основната цел на журналистите е да промиват мозъците на публиката в свой личен и в интерес на своите господари и подкупилите ли благодетели.
 • червения милионер
  Отговор
  35 10:17  11.10.17

  До коментар #31 от "mf2":

  Как ще се бориш? С какво? Който много "зее" му бият шута и отива на улицата! Справка: медиите са на олигарсите! Айде дай идея как ще се бориш срещу милиардите на мафията, полицията е тяхна, съдът е техен, имат си и групировки, момчета с бухалки, ако не стане по "законовия" начин. Колко примери има? Струва ли си да ги изброяваме? Какъв шанс има един обикновен човек срещу тоталитарния апарат? Дай идея, какво да се направи? Само със зеене не става, практиката го доказа, 28 години.

  Коментиран от #38

 • mf2
  Отговор
  36 10:28  11.10.17

  До коментар #33 от "червения милионер":

  За някои неща си прав: институциите им са в пъти по-ефективни от нашите, борят престъпността и пр. Но правилата важат предимно за малките. Големите знаят как да ги заобикалят - за тях работят умни и знаещи хора. Правят се сливания, разделяния, офшорни компании и прочее шашми, за да се избегне една или друга регулация. А и зависи доколко държавата се меси в бизнеса. Темата е дълга и многолика, а аз съм на работа :-)

  Коментиран от #37

 • 37 10:42  11.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • mf2
  Отговор
  38 10:50  11.10.17

  До коментар #35 от "червения милионер":

  Разбира се, че "един обикновен човек" няма шанс. Но аз говоря за масово желание за промяна. И масово изразяване на това желание. Но българина го изразява посредством емиграция. А промяна е възможна: сравни Италия през 80-те и сега. Но ако вдигаме предварително белия байрак няма как да стане.
 • Русенец
  Отговор
  39 12:01  11.10.17
  Проблема на България е че всичко получаваме на готово. От Турско робство ни освободиха, Социализма ни го донесаха , Демокрацията ни я насадиха. Нищо не сме извоювали сами, за това нищо не тачим, нямаме морални устои, защото всички сме атеисти палещи свещи по църквите, но без капка вътрешен морал и задръжки. От такъв народ - такава държава - службогонска, предателска, алчна и зла. Такива са ни и медиите и журналистите и образованието и здравеопазването и полицията. За това вече 8 години ни управляват боклуци като ГЕРБ и все по-безочливи хора влизат във властта !
 • стоян
  Отговор
  40 12:43  11.10.17
  Браво за коментара от ЧЕРВЕНИЯ МИЛИОНЕР -много точно казано

 • Нафарфорий
  Отговор
  41 16:08  11.10.17
  При Кеворкян ми харесва това, че не е нагъл , че е бил в ДС , кат дойде демокрацията не се правеше на жертва на комунизма, както останалите комунисти, нали затуй го махнаха от нова щото казваше неща, които не им изнасяха!!!!!!!!!!
 • реалист
  Отговор
  42 22:13  11.10.17
  Ами ,просто няма какво да се добави ,арменеца за пореден път е прав.
 • 681
  Отговор
  43 22:26  11.10.17

  До коментар #17 от "червения милионер":

  Ако през 90 те години бяхме достатъчно зряло общество и да държим до край да се приеме закона за лустрацията, както в Германия, сега нямаше да говорим за корупция, мутри, липса на правосъдие, здравеопазване и т.н. Това щеше да е добре дори и за самите доносници и членове на ДС защото щяха да знаят, че нямат право да заемат публични и ръководни постове, по този начин ще могат да си планират живота и да го изживеят пълноценно. Когато няма регламент винаги могат да ти извадят компромат, когато най малко очакваш и да те пратят в трета глуха, колкото и кадърен да си.
 • очевидно
  Отговор
  44 21:58  12.10.17
  Другарят "Всяка неделя", е бил на ДС сътрудник. Както си се е полагало за успешните хора от онзиденшната епоха. И за това се иска смелост! Милицията - биещото сърце на партията! Тъпата жена и купената проститутка раздават смелост, като изоглавени, под нечие ръководство. И днес.

Напиши коментар:


Публикувай