1 187 2

5-тонна скала се откъсна от крепостта Царевец

Канарата се е търкаляла 30 метра по южния скат, след което е паднала на пътя

Снимка: Борба, Светослав Стефанов
Снимка: Борба, Светослав Стефанов
Константин Карагьозов

Огромна скала се откъсна от южния скат на крепостта Царевец във Велико Търново и се стовари на пътя в близост до новооткрития парк с макетите на български забележителности, предаде вестник "Борба". Районът е обезопасен, а техника на компанията „Пътни строежи ВТ“ е отместила канарата.

Огромният къс с големина от около 5 кубически метра се е сринал от ерозията, причинена от последните валежи. Участъкът е опасан с предупредителни ленти. По данни на експерти огромният камък тежи почти 5 тона и само металната ограда е попречила той да се изтърколи в посока новооткрития парк с макетите под Балдуиновата кула. Под тежестта му са откъснати и премазани няколко секции на стабилното ограждение.

През последните години в района паднаха няколко големи скали, а инцидентът предизвика експертна проверка на целия хълм, който ще бъде огледан за опасни участъци. Пораженията ще бъдат възстановени скоростно, тъй като в района стават доста кражби на проводници, с които е опасан хълмът заради аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”.

Според предварителния оглед огромният камък се е търкалял близо 30 м по скалата, преди да отнесе оградата, която е спасила съседния парк с макетите. От кметството информираха и за други райони, в които са се свлекли отломки след обилния дъжд. Такива са почистени от ул. „Опълченска“ в посока Самоводене, както и в участъка от Трапезица към Арбанаси.

Велико Търново / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 10:49  10.10.17
  Късът изглежда да е с обем под 2м3, за да тежи към 5 тона. 5 куб.м. къс би тежал 5 тона, ако е направен от пчелен восък.
 • Бай Благой
  Отговор
  2 10:10  11.10.17
  Ако е 5 кубика...значи е около 12 тона!! Ако е 5 тона - значи е около 2.2кубика.... Така от снимката ми изглежда второто.

Напиши коментар:


Публикувай