1 174 4

Стоичков: От 14 месеца не съм консул в Испания. МВнР: Това не е вярно

Мартин Христов

Скандалът между Министерството на външните работи и Христо Стоичков набира скорост. От ведомството опровергаха най-успешния български футболист и твърдят, че той все още е почетен консул в Испания.

По-рано днес министерството на външните работи стартира процедура по неговото освобождаване от поста заради "влошената комуникация с властите в страната".

След референдума за независимост на Каталуния и размириците по улиците на Барселона, Камата се изказа остро по адрес на вицепремиера на Испания Сорая Саенс де Сантамария и семейството ѝ, като ги нарече последователи на режима на генерал Франко.

Във второ изявление по мексиканската телевизия "Унивижън" той поднесе извинение на Де Сантамария за това, че е намесил непълнолетния ѝ син в изказването.

В интервю за bTV Стоичков обяви, че не е почетен консул от 14 месеца. „Аз нямам нищо общо с Кралство Испания поради простата причина, че нямам мандат. Нямам право нито да подписвам, нито да издавам документи. Щели да взимат някакво решение... Нека то взимат. Само че това трябваше да се случи преди 14 месеца, а не сега”, допълни Камата.

От министерството на външните работи коментираха, че българските почетни консули нямат мандат. „Пълномощията се прекратяват, когато реши МС. На почетния консул издаваме документ, наречен патент. Приемащата държава потвърждава съгласието си с друг документ, наречен екзекватура. И двата нямат срок”, се посочва в официалното съобщение до медиите.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Брат ми
  Отговор
  1 23:36  10.10.17
  И нашия интелект пак не разбрал 😁
 • Emperorex
  Отговор
  2 01:15  11.10.17
  Ицка,цъкай там където си компетентен,очевидно е само в спорта.Там поне си велик спор няма.

  Коментиран от #3

 • Пеньо
  Отговор
  3 08:33  11.10.17

  До коментар #2 от "Emperorex":

  В спорта е компетентен само, когато играе а вече не играе. Най-големият български футболист бе и най-слабият треньор!
 • Гост
  Отговор
  4 14:16  12.10.17
  Твърдения се доказват с документи! Приложете документа и ще се види кой е крив и кой е прав! Този казва това, онзи казва онова, са приказки за седянка. Но ако Ицо покаже документ и се види, че е прав, тези от Външно директно са за уволнение! Защото е нормално Ицо да не е разбрал, но те да не са разбрали е мега издънка!

Напиши коментар:


Публикувай