864 13

Младежите от Северозападна България са най-мързеливи в ЕС

Мартин Христов

Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто, при среден показател за ЕС - 15 процента.

Това показват данни на Евростат по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

След България се нарежда Френска Гвиана - с почти същия процент на неработещи и неучещи млади хора - 45%, а на третото място идва Сицилия - с 41.4 на сто. Петицата се запълва с още два гръцки региона - Стереа Елада - с почти 40 на сто, и Пелопонес - с 36.5%. Средното за ЕС е 15%. Младежката безработица у нас остава над средната за Европа. Официални данни за неактивните младежи у нас няма. По оценка на социалното ведомство те са около 250 хил. за цялата страна.

Единствено регионът на София е с нива под средното за Европа - Югозападният регион регистрира 12% нищо неправещи младежи за м.г., съобщава в. "Сега".

Северозападният регион е на последно място сред всички региони в Европа и по очаквана продължителност на живота в ЕС. В първата петица с най-добри показатели три от позициите са за испански региони - Мадрид, Кастилия и Навара.

Според данните родените през 2015 г. в региона на Мадрид могат да очакват да доживеят до 84.5 години (общо за мъжете и жените) и това е най-високата продължителност на живота за ЕС. На второ място идват сънародниците им от Навара - с очаквана продължителност от 84.1 години. Третото място си делят два региона - френски и италиански. Това са френският регион Ил-дьо-Франс, в който се намира и Париж. Там за родените през 2015 г. очакваната продължителност на живота е 84 години.

Същата продължителност има и в италианския регион Тренто. Кастилия е на петото място с 83.9 години. Средната продължителност за ЕС е 80.6 години. На този фон родените в Северозападния регион могат да очакват да живеят до 73.5 години, което е най-ниското от всички 274 европейски региона. На предпоследното място (273-то) пък се нарежда Северен централен район (със 74.1 години).

Следващата справка класира регионите по дял на висшистите и тук четири от петте места се заемат единствено от Великобритания, като това са различните региони на Лондон. Там между 70 и 85% от хората на възраст 30-34 г. имат висше образование.

Средното за ЕС е 40%. Петата позиция е за региона около столицата на Дания. Северозападният регион има най-малко хора с диплома от университет от всички в Европа - едва 21 на сто.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дарт Манго
  Отговор
  1 11:22  11.10.17
  А младежите цигани от севеврозапада и в цялата вселена !
 • Комаров
  Отговор
  2 11:33  11.10.17
  Нещо ми намирисва на "карибска алкохолна напитка с три букви /за улеснение - първата е р, а последната м/"
 • Хихихи
  Отговор
  3 11:36  11.10.17
  Пустиняците бацееееееееее......
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  4 11:37  11.10.17
  Обидно е за немалцинственото (или вече малцинствено) население на този край да се обобщават под общ знаменател с циганите. Познавам доста свестни хора от там, които не заслужават този етикет. В такива случаи статистиката трябва да се гледа в дълбочина, ама нали сме мултикултуралисти пусто, не трябва...

 • Анонимен
  Отговор
  5 11:38  11.10.17
  Би трябвало да броят само човешките младежи за статистиката. Орките не стават за нищо.
 • бобо
  Отговор
  6 11:46  11.10.17
  Абе що не направите една статия с заглавие "Най корумпираното и безхаберно за населението на страната е правителството на ГЕРБ" Защо да се обиждат младежите на северозапада? Колко работни места има в северозапада? къде да ходят младите хора? Имам приятели в Берковица. Град в който преди имаше работа а сега няма. Децата им бягат в софия или зад граница за да си намерят препитание. Къде го това правителство да мисли за тези хора там. Или е по удобно да ги прогони в чужбина. То и циганите вече са се установили в германия и пращат пари на родата. А правителството мисли само как да въвежда данъци да да си пълни гушите
 • Morgoth
  Отговор
  7 11:51  11.10.17
  Има пряка връзка между липсата на работа, ниското заплащане и нежеланието да се работи. Ако плащат прекалено малко - не искаш да работиш. Ако свикнеш, че не работиш губиш трудови навици, омързеливяш се и спираш дори да си търсиш работа. И тук не става дума само за цигани. По сливенско и пазарджишко те са повече отколкото в северозапада.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  8 11:57  11.10.17
  В севернозападнала България положението е почти трагично, работа няма, а където има заплатите са мизерни. Не познавам човек, който да не иска да работи и да има стабилни приходи. Обобщението е прекалено.
 • 9 12:04  11.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Варна
  Отговор
  10 12:19  11.10.17

  До коментар #9 от "Софиянеца":

  Говориш пълни глупости, Тези, които са се изказали преди теб №7 и 8 обясняват в краткост, какви са причините. Ако профилът ти отговаря на истината то ти си от града на търтеите. - Няма друг град, който е толкова субсидиран от Републиканският бюджет. Тази година бюджета на София мина 1,3 млрд. лева. Според теб колко са бюджетите на Монтана, Видин и Враца? Вземи и налей в тези градове по 1 млрд. на година и ще си говорим след 2 или 3 години. и Обратното! - Ако сперете да се издържате от държавната хранилка ще сте най- бедният град и с най- голяма безработица. Тоест трябва да ти е ясно, че в 98% от случаите състоянието на някои от градовете в страната зависи от политиката на София. Например Лом е най- голямото пристанище по река Дунав от тук до Унгария. Борисов реши да го даде на ТИМ и пристанището тъне в мизерия. Ако не бяхте толкова тъпи да ползавате чуждато пристанище в Солун, а да ползвахте Ломското или Видинското тези наши сънародници щяха да имат работа и да инвестират в образование, жилища, коли, дрехи, храна...

  Коментиран от #11

 • Morgoth
  Отговор
  11 13:26  11.10.17

  До коментар #10 от "Варна":

  Грешка е да се гледат субсидиите на София, без да и се гледат данъците, които отиват в държавния бюджет. В София работят 750хил. души при средна заплата от 1400лева. Това прави по 565 лева на калпак или над 400 мил. месечно. И това е само от заплатите, без ДДС и данък печалба на фирмите. Ако теглим чертата София изхранва голяма част от провинцията.

  Коментиран от #12, #13

 • Варна
  Отговор
  12 13:44  11.10.17

  До коментар #11 от "Morgoth":

  Не разбирам въпросът ти? Ако говориш за държавният служител, той на практика не произвежда а разпределя обществени средства! -Освен това онези хиляди държавни служители от министерства агенции и каквото се сетиш са на издръжка на Републиканският а не на местният бюджет. Трето: - Обществените поръчки, които са най- големият бизнес в държавата, движат на практика София. Тази година за метрото на София ще се изхарчат около 350 млн-лева от общо 800 милн. за следващите 3 години. Тези пари ще останат в София а не някъде другаде, но въпросните пари са обществени - по програма! Тази програма е целева субсидия за страната а правителството я направи целева за София. Предвидените пари за ремонт на шосета в София, от общината пак са за около 300 млн., без да броя парите които идват през министерствата пак за София. Така драги се получава високата заплата и безразборното харчене. Изсипи субсидията на София в който искаш град и пак ще говорим как се движат нещата след 1-2 години. Ако София не получаваше тези субсидии напрактика нямаше да харчи толкова пари , а това влиза пряко в заплати, персонал, данъци, имоти , коли и т.н.
 • Варна
  Отговор
  13 13:56  11.10.17

  До коментар #11 от "Morgoth":

  ПРОДЪЛЖЕНИЕ: На практика бизнеса в София е зависим от обществените поръчки. София няма структуроопределящ отръсал, който да кажем, че я издържа без държавни средства за разлика от останалите големи градове! - Подчертавам останалите големи градове, които произвеждат повече отколкото получават! Не за пръв пат говоря, че парите на Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора за година общо едва достигат 800 милиона за въпросното метро. Ако тези пари да речем влязат в един от изроените градове. Спечелилите обществената поръчка ще наемат нов персонал, ще вдигнат заплатите, ща правят разходи за нови коли, къщи, мебели, телефони, храни дрехи и т.н. Това вдига нивото на икономиката приятелю. В същото време София определя бюджетите на останалите общини понеже е главен разпоредител с бюджетни средства. Тоест тя решава на кой колко да върне от събраните пари. Сега си представи ако Пловдив, Стара Загора, Варна или Бургас ползват на 90% от събраните средстав ги усвоят на местна почва вместо София да ги харчи за саба си какво ще се получи? - Тоест ако бюджеутите на изброените е средно по 2,5 млрд. лева вместо София да им връща средно по 100млн. какво ще се случи в тези градове?

Напиши коментар:


Публикувай