567 3

Ремонтират пътя Калотина-София със 158 млн. лева

Светослава Ингилизова

Правителството взе решение да осигури допълнителни финансови средства от държавния бюджет в размер до 158 292 784 лв. за модернизация на пътя Калотина – Софийски околовръстен път.

Предвижда се проектът да бъде изпълнен със средства по Механизма за свързване на Европа и от държавния бюджет. Планираната обща стойност е 177 милиона лева. Финансовият ресурс по механизма е 47 374 227 лв.

Републиканският път ГКПП „Калотина“-СОП е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, което е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия, ще помогне за постигане в голяма степен на завършеност на магистралната мрежа по направлението запад – изток на българска територия, ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят комфортни и безопасни условия за движение.

Участъкът, който предстои да бъде модернизиран, включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м, както и множество съоръжения като мостове, надлези, подлези, пътни възли и
тунели за преминаване на едри бозайници.

Преди по-малко от месец в Сърбия беше пусната за движение магистралната отсечка от град Пирот до българската граница, дълга 30,5 километра.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • filo
  Отговор
  1 14:14  11.10.17
  Чудесна новина. Крайно време беше.
 • B52
  Отговор
  2 14:33  11.10.17
  Да де, ама защо само 14.5 км.? От околовръстното на София до ГКПП Градина са 48 км. Хубаво е, че се почва, но кога се планира да завърши и да не стане така, че като завършат всичко вече ще трябва основно да се ремонтират първите 14.5 км. И цената си я бива - 3 687 500.00 лв. за километър (ако се броят тези 48 км., които Гугъл показва от околовръстното до ГКПП). Ако се пооправи и пътят към центъра може и да заприличаме на Европейска държава.
 • mediator37
  Отговор
  3 16:39  11.10.17
  Безспорно е хубава новина, но от дни се върти как депутат сплашил журналист, който много се разстроил и втора тема - "Я да видим сега кой кум, кой сват, кой на булката брат?"

Напиши коментар:


Публикувай