2 376 11

Петкова: Ще подписваме нов договор с Русия за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър твърди, че преговорите с Москва ще продължат до края на годината

Константин Карагьозов

България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ. По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом", които са на посещение у нас. Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос обаче не са водени.

България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ "Белене". Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България беше осъдена по арбитражно дело от Русия. Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази.

В момента Българската академия на науките изработва доклад , който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централи и какви опции има пред страната. Междинният доклад на учените вече е готов, обяви Петкова. Тя не пожела да коментира резултати от него, но обяви, че той показва, че след 2032 г. ще са необходими допълнителни енергийни мощности на България, но не коментира дали те трябва да са непременно ядрени.

Досега интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" са проявили три компании, една от които - държавната китайска енергийна корпорация.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Све
  Отговор
  1 18:30  11.10.17
  Лошо е когато некадърни престъпници решават бъдещето на България.........вече 20г
 • Голям прос
  Отговор
  2 18:39  11.10.17
  Това което им платихме, ще ни го прихванат ли? Или докарайте докрай сделката и да свършат нещо, или не я почвайте, че ми омръзна да плащам за нищо
 • Пламен
  Отговор
  3 18:42  11.10.17
  Ако Европа върне шведите у нас, те имат малки деца и се грижат за родителите си, горите ще свършат и ще трябват киловати за климатиците. Другото са бедни български пенсионери, заврени в една стая, навлечени с козяци и гъбини, стоящи под юрганите. Енергоемко едросерийно производство липсва, въпреки статистиката за възход в икономиката(офиси с 50компютъра и сървър). Румъния и Турция имат и строят свои мошности - т.е. износ йок. Така че, втора централа "бона сера"...

  Коментиран от #4, #5

 • Модев
  Отговор
  4 20:59  11.10.17

  До коментар #3 от "Пламен":

  Стана ми лошо кат ти прочетох първите 5-6 реда, откъде го вадиш тоя стил, сега ще трябва да полегна

 • Един
  Отговор
  5 21:10  11.10.17

  До коментар #3 от "Пламен":

  1во централа не се строи от днес за утре 2ро ако помня право до 2021 ще затвориш 5 ТЕЦа 3то Европа вдига мерника и на ТЕЦове които в момента покриват нормите 4то потреблението на енергия непрекъснато нараства 5то Действаща АЕЦ е не само икономическа но и геостратегическа цел 6то вече си похарчил маса пара безумно е да я зарежеш без да го достроиш и да почне да ти връща парите! 7мо нали всички се кълнат в електрическата мобилност - как ще я подсигуриш без електричество само на ВЕИ (освен ако не е ВЕЦ) не става!
 • Насо
  Отговор
  6 21:31  11.10.17
  Ако построим втори АЕЦ тока ще поевтинее много, ще има и за износ. Но държавата НИ няма полза от това ,защото в Марица изток работят хиляди хора и по този начин ги обричаме на гибел. Също така фотоволтаици вятърни мелници или там както се казват никои няма полза от тях ,да ама не вече са подписани договори и Европа ще ни съсипе. Тецове вецове и вятърни мелници са на чужденци никои няма полза България да е независима. Това е чиста енергия вярно, е че е опасно НО....... Няма го това замърсяване ,а и също така това си е защита никои комшия не би си позволил атака срещу АЕЦ.

  Коментиран от #8

 • ГЕРО
  Отговор
  7 23:15  11.10.17
  Ама си е баъш Българска работа. Тази наша дружба във веки вековски ще ни затрие. Евтино на брашното , скъпо на триците . Мамка му, да бяхме го строили, че ся ще платм 5 АЕЦ и ще продължим да източваме парите на държавата до безкрай.
 • Един
  Отговор
  8 23:48  11.10.17

  До коментар #6 от "Насо":

  Е какво излиза, че държавата е заложник на едни 10 000 човекаработещи в Мариците за добив на въглища, даже вече са и по-малко? Вместо 5-6 милиона колкото сме останали да имат евтин достъпен ток, да живеят по-добре и да могат да развиват по-конкурентно производство зарязваме проект за милиарди щото някой щял да загуби работа... ами има програми за преквалификаци и в крайна сметка по-евтино ще ти излезе да им плащаш обезщетения отколкото всички да плащаме по-скъп ток! В крайна сметка времето на ТЕЦ отмина и дали след 2 след 5 или след 10 години това си отива и те остават без нищо! По-добре да се мисли още от сега!
 • стоян георгиев
  Отговор
  9 00:28  12.10.17
  аец белене ще бъде поредната голяма простотия.дадохме до тук 3 млрд.,а ако се почне ще трябват още поне 10.кажете как се връщат 13 млрд с печалба от 200-300 млн годишно?освен това ще фалира целия енергиен сектор заради огромния дисбаланс на производствени мощности и реален пазар.

  Коментиран от #11

 • Бай
  Отговор
  10 09:31  12.10.17
  Все пак, май "гьола" ще го оборудват с ядрени реактори... ХА-ХА!
 • Светльо Чернев
  Отговор
  11 13:53  12.10.17

  До коментар #9 от "стоян георгиев":

  М'да, 13 млрд за нещо работещо и печелившо. Я сега обясни, като един икономически и енергиен "корифей", изтеглените милиарди от последните правителства, какъв положителен ефект имат върху не политическата върхушка в Бг.

Напиши коментар:


Публикувай