2 280 12

Хиляди пенсионери чакат обещаните увеличения от юли

Множество пенсионери не са си получили повишението от 2.4% от 1 юли

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

На фона на хвалбите на правителството и на драстичния скок на минималната пенсия изненадващо се оказа, че най-вероятно хиляди пенсионери не са получили обещаната индексация от 2.4% от 1 юли. Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%. Сега излиза, че някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение, пише вестник "Сега".

НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна, съобщи на блицконтрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков. Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион - Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите. Социалният министър, който, преди да заеме поста, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от НОИ, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно - тази информация тепърва ще се изготвя от осигурителния институт, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема.

Засега обяснение на този абсурд няма. Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии. Проверка на "Сега" установи, че въпросното постановление е от 2006 г. С него се определят нови размери на минималните пенсии - обичайна процедура и тогава, и сега. Заедно с това обаче се компенсират с 4-5% някои ниски пенсии, останали без достатъчен ръст. За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв. Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

До тази година тези максимални суми са се увеличавали заедно с всички пенсии по швейцарското правило. Тази година обаче индексацията беше извършена по нов начин - не с процент върху размера на пенсията, а с увеличение на коефициента, който носи всяка година стаж във формулата. Така максималната сума останала без индексация и е попречила на пълно увеличение от 2.4% през юли. Министърът обеща, че за догодина ще запишат текст в закона, който да не позволява повече да се ощетяват пенсионерите при индексацията.

За половин година увеличението само на минималната пенсия струва допълнително 100 млн. лв., като тук се включва и ръстът на всички останали пенсии, вързани към нея. Изолираното увеличение на минималния размер на пенсията за стаж и възраст деформира сериозно пенсионната система и демотивира хората да се осигуряват върху реалните си заплати. Минималната пенсия за стаж и възраст се дава и на хора, които нямат внесени осигуровки дори и за минимален размер, но по закон НОИ им приравнява пенсията. А хората, които имат реален принос към системата, получават много по-ниско увеличение - само от 2.4%. При увеличението на 200 лв. вече около 800 хил. са пенсионерите с минимална пенсия, или почти 38% от всички.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Доволен екскурзовод
  Отговор
  1 08:41  12.10.17
  И сега като тръгнат по екскурзии,биеналета,теари....като западните си колеги.
 • ХИТЛЕР
  Отговор
  2 08:46  12.10.17
  АБСУРДИСТАН
 • смок
  Отговор
  3 08:59  12.10.17
  А защо едни пишат "чакат", а други "получиха" - нещо като вица за мача м/у Габрово и Севлиево ....
 • гост
  Отговор
  4 09:30  12.10.17
  Ще се дадат ли допълнително тези пари или...

 • Будалата
  Отговор
  5 09:36  12.10.17
  Сега Валери Симеонов да обясни с колко вдигнал Пенсиите. Не да се блещи на журналистите.
 • гост
  Отговор
  6 09:38  12.10.17
  Хората са си го обяснили, че има фактор от предходни разпоредби, който влияе на част от пенсионерите. Знаят за него и ще го коригират, да се надяваме с разбиране и индексиране на увеличението със задна дата за тези изстрадали хорица.
 • byasno starche
  Отговор
  7 12:45  12.10.17
  ами да са си опичали акъла като гласуват. даже тези над 75г. изобщо не трябва да гласуват!!
 • доволен
  Отговор
  8 13:44  12.10.17
  Ами вярвайте още на ГЕРБ и копелетата им от ПФ. Те докато не откраднат и последната стотинка от ЕС няма да спрат. Вижте кои са кадрите на ГЕРБ ,над половината са уволнени дисциплинарно от различни дьржавни учреждения останалите са от контингента на мутрите.

  Коментиран от #12

 • Гоуст
  Отговор
  9 13:58  12.10.17
  За един пенсионер с 200 лева пенсия, 2.4% са си близо 5 лв. Това се равнява на 2 кила "сирене" от хипермаркета :) :)
 • ВЕВИЖДАМЕ ЛИ ГЕНОЦИДА ?
  Отговор
  10 16:02  12.10.17
  200.00 лв. Са само дневните разходи на нашият ЧОРБАДЖИЯ. А БАБКАТА ? ЗА НЕЯ НЯМА, МАНИКЮР, ПЕДИКЮР, ФРИЗЬОР, КОЗМЕТИК, СМЯВА НА ТОАЛЕТ, ДОЛНО БЕЛЬО, РЕДОВНИ ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ЗЪБОЛЕКАР, ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ, ЛЕКАРСТВА, САНАТОРИУМИ, БАЛНЕО ЛЕЧЕНИЕ, ПАТРОНАЖ ПО ДОМОВЕТЕ - СОЦИАЛНИ ГРИЖИ, ДНЕС ТОВА Е СЪН И МЕЧТА. ПРИ СОЦА И БАЙ ТОШО ДА, НО ДНЕС ? Е ГЕНОЦИД НА ТРУДОВИТЕ ХОРА ДЕТО СА ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ. КЪДЕ Е ЕВРОПАТА ПРЕХВАЛЕНА ДА ИЗРАВНИ СТАНДАРТА. Л..НА С ПРАЗ. ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ Е СМЪРТ ЗА ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕК.
 • Бат Мишо
  Отговор
  11 22:55  14.10.17
  и десетки или даже стотици ще го дочакат повишението на пенсиите ...... герб мисли за тея неща
 • Детска пед стая
  Отговор
  12 00:27  15.10.17

  До коментар #8 от "доволен":

  От контингента на Мутрите а като малки от контингента на Детска Педагогическа стая

Напиши коментар:


Публикувай