1 251 4

Божидар Димитров разбуни духовете в Панагюрище

Професорът заяви, че Райна Княгиня "просто е ушила едно знаме"

Константин Карагьозов

Думите на Божидар Димитров, че Райна Княгиня "просто е ушила едно знаме" разбуниха духовете в Панагюрище. Изказването на професора в ефира на bTV в неделя предизвика остри реакции в градчето, една от които бе и на кмета - Никола Белишки.

На въпроса "Кои са трите велики жени в българската история?" професорът посочи на първо място баба Неделя и добави:

"Няма да кажа Райна Попгеоргиева, защото е ушила само едно знаме. Не е много, макар че се е държала много твърдо."

Само за един час постът на кмета Никола Белишки беше споделен от стотици потребители на Facebook. Коментарите продължават - повечето са остри, някои дори са крайни. Панагюрци са категорични, че проф. Божидар Димитров трябва да поднесе извиненията си към всички българи заради опита да омаловажи делото на Райна Княгиня и Априлското въстание.

"Начинът, по който той се изказва, за мен е най-малкото обиден. Всеки трудолюбив българин би трябвало да знае какво е направила Райна Княгиня", заяви Никола Белишки.

"Какво ли е направила Райна, която народът нарече "Княгинята"? Да, ушила е едно знаме. Главното знаме на IV-ти Революционен окръг по време на Априлското въстание. На този окръг, който въстана. Въстана така, както трябваше да въстанат и другите четири окръга, но там дали смелчаците бяха малцина… Ушила е това знаме, но преди това е целунала кръста и Евангелието и се е заклела със страшната клетва „Свобода или смърт“. И не само го е ушила, а го е и развяла, сама, по собствен избор", коментира кметът.

Никола Белишки написа още:

"Представете си я вече в свободна България. Вдовица на 42 години. С пет деца – отглежда ги сама. Бедна, болна заради жестоките побои, които е понесла, обикаляща из софийските квартали, за да акушира. ... Тя имала и една мечта – България да има болница за женското здраве, специализирана болница."

Според кмета на Панагюрище Райна Попгеоргиева е първата дипломирана българска акушерка. Тя събирала пари за създаването на специализирана болница за женско здраве и благодарение на нея и подкрепата на влиятелни хора, на чиито жени и деца е помогнала, е създаден "Майчин дом", посочва още кметът Белишки.

Преди дни директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров подаде заявление за пенсиониране.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • вас
  Отговор
  1 09:23  12.10.17
  Сигурно го е казал на майтап,ама явно панагюрци не носят на майтап.
 • 2 09:58  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хасан
  Отговор
  3 11:07  12.10.17
  Или не си е изпил хапчетата или е прекалил с ракията

  Коментиран от #4

 • 4 21:36  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай