1 307 4

Божидар Димитров разбуни духовете в Панагюрище

Професорът заяви, че Райна Княгиня "просто е ушила едно знаме"

Константин Карагьозов

Думите на Божидар Димитров, че Райна Княгиня "просто е ушила едно знаме" разбуниха духовете в Панагюрище. Изказването на професора в ефира на bTV в неделя предизвика остри реакции в градчето, една от които бе и на кмета - Никола Белишки.

На въпроса "Кои са трите велики жени в българската история?" професорът посочи на първо място баба Неделя и добави:

"Няма да кажа Райна Попгеоргиева, защото е ушила само едно знаме. Не е много, макар че се е държала много твърдо."

Само за един час постът на кмета Никола Белишки беше споделен от стотици потребители на Facebook. Коментарите продължават - повечето са остри, някои дори са крайни. Панагюрци са категорични, че проф. Божидар Димитров трябва да поднесе извиненията си към всички българи заради опита да омаловажи делото на Райна Княгиня и Априлското въстание.

"Начинът, по който той се изказва, за мен е най-малкото обиден. Всеки трудолюбив българин би трябвало да знае какво е направила Райна Княгиня", заяви Никола Белишки.

"Какво ли е направила Райна, която народът нарече "Княгинята"? Да, ушила е едно знаме. Главното знаме на IV-ти Революционен окръг по време на Априлското въстание. На този окръг, който въстана. Въстана така, както трябваше да въстанат и другите четири окръга, но там дали смелчаците бяха малцина… Ушила е това знаме, но преди това е целунала кръста и Евангелието и се е заклела със страшната клетва „Свобода или смърт“. И не само го е ушила, а го е и развяла, сама, по собствен избор", коментира кметът.

Никола Белишки написа още:

"Представете си я вече в свободна България. Вдовица на 42 години. С пет деца – отглежда ги сама. Бедна, болна заради жестоките побои, които е понесла, обикаляща из софийските квартали, за да акушира. ... Тя имала и една мечта – България да има болница за женското здраве, специализирана болница."

Според кмета на Панагюрище Райна Попгеоргиева е първата дипломирана българска акушерка. Тя събирала пари за създаването на специализирана болница за женско здраве и благодарение на нея и подкрепата на влиятелни хора, на чиито жени и деца е помогнала, е създаден "Майчин дом", посочва още кметът Белишки.

Преди дни директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров подаде заявление за пенсиониране.

България


Още по темата

 • Да ни е честит пол. анал. Б.Д.!

  Да ни е честит пол. анал. Б.Д.!

  Ако някой все още брои етажите под дъното, към които се спускаме, моля да прибави още един. И да му сложи надпис: Божидар Димитров – ...
  11.11.2017
  2 988
  15

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • вас
  Отговор
  1 09:23  12.10.17
  Сигурно го е казал на майтап,ама явно панагюрци не носят на майтап.
 • 2 09:58  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хасан
  Отговор
  3 11:07  12.10.17
  Или не си е изпил хапчетата или е прекалил с ракията

  Коментиран от #4

 • 4 21:36  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай