661 4

Местят лъва от Военноисторическия музей на мястото на паметника пред НДК

Мартин Христов

В началото на ноември Лъвът от Военноисторическия музей ще бъде преместен на мястото на демонтирания монумент "1300 години България" пред НДК. Реставрацията му е на финалната права.

През октомври 1934 г. цар Борис Трети открива Войнишкия мемориал – три стени в П-образна форма, върху които се четат имената на загинали войници, по средата се издига бронзов лъв, чиято лапа лежи върху картата на Санстефанска България.

„Този паметник е изпълнявал дълго време функциите на централен мемориал, пред който са ставали войнишките клетви, посещението на чуждестранни делегации и други церемониали”, каза Илия Мечков, главен експерт "Мемориални обекти" към РИМ – София, пред bTV.

Премахнат е през 80-та година, заради строежа на НДК.

Михал Попов, Стефан Панайотов, Митрофан Пошев са част от имената на загинали войници, които се четат върху оригинални плочи от Войнишкия мемориал.

В момента те могат да бъдат разгледани в Историческия музей на София. Те обаче няма да бъдат върнати пред НДК заедно с лъва, защото не са запазени в цялост. Въпреки това общината има намерение да възстанови мемориала и подготвя обществена поръчка, но първо ще бъде преместен само лъвът.

„Изследванията показаха много високо съдържание на мед, което говори за добър материал. Платено е добре за него. И аз като малък съм си играл под него без да знам, че някой ден ще го реставрирам”, разказа Мелкони Тавитян, реставратор в Националния военноисторически музей.

Лъвът ще бъде поставен върху пиадестал, а около него ще бъдат засадени рози.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 08:18  13.10.17
  Да засадят Карамфили те Рози кичозно в стил кьоравата статуя на София златисто и месинг то какво може да очквате от се...ка като Фандъкова

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 10:32  13.10.17

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Розата е някакъв наш символ, карамфилите са на холандците.

  Коментиран от #3

 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 12:14  13.10.17

  До коментар #2 от "незнайко":

  Я си помисли пак за Лалето да не би да говориш?
 • Гост
  Отговор
  4 20:09  13.10.17
  Оставете поне един парк без паметници............................

Напиши коментар:


Публикувай