2 289 13

Пловдивските цигани "ревнаха" срещу събарянето, БХК зад тях (СНИМКИ)

Багерите в "Арман махала" бутат още незаконни постройки

Константин Карагьозов

Бурен протест вдигнаха цигани в пловдивската "Арман махала" заради намерение на общинските власти да събарят постройки. Районната администрация пристъпи днес към събарянето, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев. Бутат се жилищни сгради, които са без каквито и да е строителни документи и книжа и са изградени върху терен общинската собственост. Заповедите за премахване на незаконното строителство са потвърдени от съдебните институции, както в България, така и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

"На пепел да станеш! Удар да те убие! Инсулт да те повали! Децата ти да умрат", бяха част от клетвите на циганките по адрес на Ралев след започването на процедурата.

Преди време в махалата бяха съборени 15 временни постройки, а сега ще бъдат бутани масивни сгради. Причината - да се отвори място за минаването на бъдещия бул. "Северен", чието изграждане е финансирано с европейски средства.

Подаден е сигнал в Европейския съд по правата на човека от Българския хелзинкски комитет - защото общинските власти не са осигурили временен дом на хората, живеещи в сградите, определени за събаряне. От БХК са категорични, че има нарушаване на права. Същевременно кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев изрично уточни, че Европейският съд по правата на човека говори само за "временно жилище".

"Никой не е обещавал да бъдат строени нови жилища на тези хора, подчерта Ралев. Пред "Нова телевизия" той не отговори пряко какво е предложила общината на хората, чиито домове ще бъдат съборени - дали е имало предложение за временно настаняване в общинско жилище. Един от живеещите в определен за събаряне дом каза, че общината не му е предложила нищо. Ралев отговори с "Мислите ли, че не сме подготвили всичко".

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 11:06  12.10.17
  - Боли ме Х... за Кънев (БХК)
 • 2 11:07  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • БОБИ КОЧА
  Отговор
  3 11:15  12.10.17
  Ми то БХК са по-големи цигани от циганите
 • JEEP
  Отговор
  4 11:17  12.10.17
  И защо да им осигуряват? Това са незаконни постройки. Аз за мойта къща трябваше да извадя 1 тон документи, бележки, скици и каво ли още не, а в същото време някой решава, че ще си построи къща където и както му е удобно, че пък и обезщетение ще иска за нея. Ама и БХК са за разстрел. Това не са българи. Да ги прекръстят на ЦХК. И без това само техните интереси защитават.

 • ИВАН
  Отговор
  5 11:24  12.10.17
  СТИГА вече с ЦИГАНСКИЯ произвол в България. Строят където искат без разрешителни и проект, не плащат нищо като данъци, сметки и такси и после сме им длъжни да им построим жилища на тези !?!?!? За тях закони няма ли !!! БХК тази "българска" организация е виновна за това всеки ЦИГАНИН да се почувства важен и значим. Защото всеки гражданин на тази страна има както права така и задължения, а ш....ните м....ли държат много на правата си, но не виждам да изпълняват своите задължения към Държавата и обществото !!!
 • 6 11:55  12.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ОАЛ
  Отговор
  7 13:53  12.10.17
  в една друга медия четох , че на една м...лка и били дали апартамент а тя го продала , като след това се върнала пак в гетото . на нея не и стигал един апартамент видите ли ! нищо не трябва да се дава на тъмнозелените , а Българския ( Цигански ) хелзинкски комитет са за разстрел !
 • Али Бабата
  Отговор
  8 14:20  12.10.17
  Защо НПО организациите, които са всъщност едни скрити политически доктринери, финансирани от чужбина, имат самочувствието да определят дневния ред? Двама човека от едно НПО могат да се изправят срещу авторитета на председателя на Народното събрание, за когото са гласували например 1 милион души? И те оспорват неговия авторитет.
 • Кирил
  Отговор
  9 15:03  12.10.17
  Бутай Кмета това ти е задължение, върши си работата, повече Кметове като теб трябва да има.
 • abv
  Отговор
  10 16:49  12.10.17
  Циганите имаха достатъчно години за да си си построят законни къщи. Не им стигна нито комунизма нито демокрацията. Като създадеш 10 деца нормално е да не можеш да ги осигуриш жилищно, но хората живеят и на квартира, но за тази работа трябва да работиш, а повечето от тях ги няма в тази работа. И аз искам да живея в незаконна къща , да не плащам данъци,вода, ток, да си карам Мерцедеса, без да се водя на работа официално, да ме храни държавата,да ме лекува безплатно без здравни осигуровки и да взимам социални помощи/въглища, дърва, детски и какво ли още не/ и да нося златни пръстени.
 • Гоуст
  Отговор
  11 17:23  12.10.17
  Стига писания! Давайте да действаме докато не сме станали малцинство
 • Патриот
  Отговор
  12 14:43  13.10.17
  ДА им дадът безвъзмездно жилища, но да покажат поне един документ, едно разрешително за строеж, че има нещо законно в тази къща. Иначе да им дават един безплатен самолетен билет в европейска дестинация и да слагат край на спора.
 • 13 08:06  14.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай