557 2

БСП: Над 300 фирми източват социалното министерство

Гешефтът е за около 50 млн. лв. на година

Венцислав Михайлов

„Управляващите предлагат промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се намалява административната тежест. Ние ще ги подкрепим, но това ли е най-важното? На никого не помагате с този закон. На мен лично не ми помагате по никакъв начин“. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на „БСП за България“ и параолимпиец Михаил Христов.

Той обясни, че 10% от населението на България са хора с увреждания, 80% от тях живеят под прага на бедността, а 82% от децата с увреждания не посещават редовно училище.

Депутатът обясни, че в инструкцията за помощните средства продължава да съществува думата „дървена протеза“ и други средства излезли от употреба. „С подобни законопроекти не намаляваме тежестта върху хората с увреждания, а спестявате на дирекция „Социално подпомагане“ малко работа“, каза още той.

Михаил Христов подчерта, че се твърди, че с тези промени ще се помогне на 500 000 хора с увреждания и над 300 фирми.

„За помощни средства се дават около 50 млн. лв. на година. Интересното е, че се улесняват тези над 300 фирми, които предлагат помощни средства, да продължават да източват социалното министерство“, обясни той. Христов даде и следните примери - количка за хора с увреждания се препродава през фирми около 10 пъти; една протеза за горен крайник струва около 15 хил. лв., министерството дава 3 хил. лв.- парите се усвояват, а кой получава протеза – никой. Той сподели, че са му се обаждали хора да му споделят, че протезите им седят в гардероба, защото не вършат работа.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЦДО
  Отговор
  1 14:48  12.10.17
  Ето това са истински проблеми, а не глупостите, с които ни занимават!
 • Гост
  Отговор
  2 15:38  12.10.17
  Така е! Аз съм с две подколянни модулни протези и парите, които дават за една протеза са 1680 лв., а една що годе хубава протеза струва от порядъка на 10 000-15 000 лв.

Напиши коментар:


Публикувай