932 5

МОСВ взима мерки срещу замърсяването на въздуха

Скоро ще е готова националната програма за качеството на въздуха, уверява министър Нено Димов

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

През ноември двете работни групи към Министерството на околната среда и водите, които обсъждат конкретни мерки на национално ниво за намаляване на замърсяването на въздуха, ще имат готови предложения и ще организираме широка дискусия. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на Европейска конференция за качеството на въздуха „SofAIR“, която се организира от екипа на „Зелена София“ към Столичната община и беше открита от столичния кмет Йорданка Фандъкова и Джордж Кремлис от Генерална дирекция „Околна среда“ в Европейската комисия.

Експертите в министерството и от други ведомства работят в две направления.

Едното е разработване на критерии за качество на твърдите горива за битово отопление, така че те да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел. Целта е да се намери социално-икономически баланс между интереса на потребителите и на продавачите. Втората посока е взимане на мерки срещу замърсяването от автомобилния транспорт. Обсъжда се по-стриктен контрол за вредни емисии при първа регистрация на автомобилите. Министърът е убеден, че за решаването на днешните проблеми е необходим поглед в перспектива, защото те са инвестиция в качеството на живот и ще имат положителен ефект след години.

„Целта ни е да инвестираме превантивно в здравето на хората. Освен това мерките са насочени към намаляване на превишенията за съдържание на фини прахови частици във въздуха с оглед решението на Европейския съд за наднорменото им съдържание“, обясни Нено Димов.

Министърът съобщи, че скоро ще бъде готова националната програма за качеството на въздуха, която се разработва от МОСВ и Световната банка. Тя ще улесни общините при избор на мерки за намаляване на вредните емисии. До края на годината ще бъде обявена и процедура, по която общините могат да кандидатстват за мерки за подобряване качеството на въздуха за общините в размер на 111 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Министерството и Националният доверителен „Екофонд“ разработват схеми за покупката на електромобили - вече е отворена схема за закупуване на такъв вид транспорт за администрацията на стойност 1,3 млн. лв.

"София трябва да е много амбициозна по отношение на мерките срещу замърсяването от битовото отопление. Нека се даде възможност на домакинствата да заменят печките и котлите с централно отопление. Такива инициативи ще се подкрепят от Европейската комисия и ще подобрят качеството на въздуха“, заяви Джордж Кремлис.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТЕЦ Дървенов Въглищарски
  Отговор
  1 22:02  12.10.17
  Над 3000 полета над България за ден.Колко кацат и излитат от София още.Те самолетите не горят гориво хич ама никак даже.
 • Гост
  Отговор
  2 22:58  12.10.17
  Снахме кофа за боклук- стари коли, стари гуми, отопление от преди 200 години. Лесно се оправят нещата- забрана за внос на стари автомобили, гуми и всякакви стари боклуци.
 • ДеФлОрАцИя
  Отговор
  3 00:15  13.10.17
  Най-напред започнете да миете улиците, защото само с разнася прашуляк. Освен това спрете да правите сметки и зимата ръсете с нужните химикали, а не спясък. Чак след това може да влезете в заводите, строени по Тошово време и да замерите вредните емисии, които бълват комините. След това обърнете внимание на хората, които се отопляват на твърдо гориво и чак тогава закачайте шофьорите, защото те са най-малко виновни. Ама вие първо от тях започвате,, защото може да ги глобявате.
 • Българин
  Отговор
  4 08:37  13.10.17
  А кой ще вземе мерки срещу химическото пръскане над българските градове от неиндефицирани самолети.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  5 09:06  13.10.17
  мосв да дойде в гр. гоце делчев и да замери това е най комунистическия град хората ги е страх както преди демокрацията.икметската шайка си кара по комунистически-ако някой се обади бизнесът му отива .

Напиши коментар:


Публикувай