982 3

Земеделските евросубсидии - от роднини за роднини

Може ли да спре шуробаджанащината?

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Деца и роднини на шефове в Министерството на земеделието получават пари от евросубсидии. И така вече години наред. Шуробаджанащина, за която сигнализират недоволни фермери и бивши служители в министерството, алармира "Нова телевизия".

Елен Стойкова е дъщерята на шефа на Областната Дирекция „Земеделие” за София – Област, Христина Стойкова. Регистрирана още от 19-годишна като земеделски производител. Тя е една от онези земевладелци, които допреди 2 години бяха масово явление – стопаните на пасища без животни. Хората, които взимаха големи суми европейски субсидии само, за да косят тревата и почистват ливадите.

През 2015 г. истинските животновъди възроптаха, че заради тези хора, за тях не са останали площи, които да заявят за субсидии. Държавата отстъпи и законът ограничи практиката.

От 2013 г. до началото на 2016 г. обаче дъщерята на земеделския директор е взела хиляди левове за поддържане на над 1300 декара пасища в Челопеч, където случайно или не, ведомството на майка ѝ е одобрявало площите, преди да се кандидатства за парите пред Фонд „Земеделие”.

Вичо Вичев пък е бащата на същата директорка на земеделието за София област - Христина Стойкова. Бащата и майката са регистрирали фирма, която е спечелила еврофинансиране по друга програма към земеделието – за къщи за гости. С максимума подпомагане по програмата – 380 000 лв. те са построили три къщи край Сливница. Като председател на комисия, дъщеря им - директорът Христина Стойкова, е преобразувала земята под къщите от земеделска в урбанизирана.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Р.Овч
  Отговор
  1 11:44  13.10.17
  ДПС,когато са на власт,винаги са държали на земеделското министерство.Явно има защо.Черната касичка трябва да се пълни.
 • 2 11:55  13.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Един
  Отговор
  3 12:33  13.10.17
  Добър ден! Тя и "демокрацията" в България е за близки, познати и роднини !!!

Напиши коментар:


Публикувай