710 3

Бум на хепатит в Раковски

Родители се страхуват да пускат децата си на училище заради болни ромчета

Венцислав Михайлов

Бум на заболелите от хепатит в училища и детски градини, отчете община Раковски. Жителите от региона се страхуват да пускат децата си в класните стаи. Официалната статистика е регистрирала 21 случая до момента, като 20 от тях са от последните две седмици, научи TrafficNews.bg.

Проверката бе осъществена след сигнал на наши читатели за мащабен проблем със заболеваемост в региона. Хората твърдят, че в училищата е пълно с болни ромчета и не се взимат нужните мерки за париране на разпространението на заразната болест.

"Още лятото е имало регистрирани случаи на хепатит сред ромите в общината. Въпреки това ромчетата се допуснаха без изследвания в началото на учебната година... и БУМ... хепатит навсякъде. Родителите са полудели. Всяка седмица си водят децата на изследвания. Всеки ден почти се регистрират нови болни, но карантина никой не обявява", гласят притесненията на наша читателка.

От РЗИ Пловдив потвърдиха, че първият случай на вирусен хепатит е отчетен в средата на август, но отрекоха да не са въведени нужните мерки за локализиране на заразата.
От последните дни на септември обаче наистина започва силна вълна за заболеваемост, съобщи за TrafficNews.bg шефът на дирекцията „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пловдив, д-р Моника Троянчева.

Болните са предимно в ученическа възраст, тоест случаите засягат пряко детските и учебните заведения. Разболелите се са били хоспитализирани и задържани в инфекциозна клиника за различни периоди според индивидуалното състояние. Затегнат е ѝ санитарния надзор.
Най-много са болните деца на възраст между 5 и 9 години. 5 са случаите, обхващащи най-малките до 4 годишна възраст. В диапазон от 10 до 14 години са отчетени 2 случая, а сред възрастните над 25 годишна възраст са регистрирани трима болни.

Преобладаващо заразените с хепатит са от ромската махала, което кореспондира с характерната за тях по-ниската здравна култура, посочи Троянчева. Само два от общо 21 случая касаят граждани от български етнос, и то на възраст над 25 години.
„Специално за тях не може да се уточни какви са причините за заразяване, как се е предала болестта, как е станал контактът“, уточни д-р Моника Троянчева.

При първоначални индикации за нагнетяване на епидемичната обстановка бил осъществен контакт с кмета и заместник - кмета с ресор здравеопазване на община Раковски, като са съгласувани мерки за превенция на заболеваемостта.

Сред тях са осигуряване на дезинфектанти, проконтролиране на ситуацията както в домовете на заболелите, така и в обществените места, до които имат досег. В училищата е въведен строг хигиенен режим. Осигурени са препарати за миене на ръце и са отправени предписания към учениците за стриктно спазване на личната хигиена.

Медицинските лица, работещи в училищата, и общопрактикуващите лекари са предупредени да следят стриктно за симптоми на хепатит сред пациентите си.
Шефката на дирекцията в Регионалната здравна инспекция в Пловдив заяви, че е имало устна жалба от гражданин, в която се твърдяло, че епидемията от хепатит била поради замърсена вода.

Така възможност била категорично опровергано чрез вземане на проби от водоизточника в ромската махала. Експертизите показали, че водата е годна за битови цели и пиене, а индикаторите за чистотата са в нормата.

Припомняме, че бум на болните от хепатит А е отчетен в цялата Пловдивска област. Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив е препълнена със заразени. Лежащите в клиниката в момента са около 44 души, предимно от Садовска община.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Факт
  Отговор
  1 22:11  13.10.17
  ромчета или цигани? дали са две различни болести...
 • Мразя ги
  Отговор
  2 22:16  13.10.17
  Аман от тия "ромулчета"! Големите ромули за какво взимат детски и социални помощи? А много български семейства не взимат детски надбавки (превърнати в социални помощи) само заради няколко лева над минималната заплата. А слд няколко години тези генератори на зарази ще бият българските деца, просто защото на ромулците ги сърбят хепатитните ръце.
 • ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  3 17:01  15.10.17
  ХОРА ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА: ПОГЛЕДНЕТЕ БЛИЖНИЯ В ОЧИТЕ И ВИЖТЕ КОЛКО СА ЧЕРВЕНИ!!! НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ЧЕ Е ОТ НЕДОСПИВАНЕ!!! ТОВА САМО НАЙВНИТЕ МОГАТ ДА ГО ВЯРВАТ! НЕ ВЯРВАЙТЕ В ИСЛЕДВАНИЯТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ ПО ЗАРААНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ-НЕ СА ИМ ВЕРНИ РЕЗУЛТАТИТЕ, ЗАЩОТО НЕ СА СЕ ЯВИЛИ ФИРМИ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯТА И ЗАТОВА НЕ СА БИЛИ ВЕРНИ ТОВА Е ОТГОВОРА КОЙТО ПОЛУЧИХ ОТ РАБОТНИЧКА ТАМ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ИМАМ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ПРИ МОЙ ПОЗНАТ ИНФЕКЦИОНИСТ, ЯДОСАНА МИ ОТГОВОРИ ЧЕ Е НА ЗАПЛАТА 600ЛВ И ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ОТ ГОРЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО И ДА СЪМ ОТИДЕЛ ТАМ ДА ПИТАМ ЗАЩО Е ТАКА! АЗ БЕЗМЪЛВНО Я ПОПИТАХ ТОВА ИСТИНА ЛИ Е? АБЕ ЖЕНА ПРИ ВАС ИЗПРАШАТ ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ДА НЕ ГОВОРИМЕ И КОЛКО ДИВЕЧСЕ ТРЕПЕ И КОЛКО БЪЛХИ И КЪРЛЕЖИ НИ ХАПЯТ? СПОРЕД МЕН ИЗПОЛЗВАТ БАКТЕРИЯ КАТО КУ ТРЕСКАТА, ПУСКА СЕ АЕРОЗОЛНО ОТ САМОЛЕТИ И СЕ ПОЛУЧАВА ТОВА: http://gpnews.bg/ку-синдром-хроничната-умора-ку-сху ВСИЧКО Е МАФИЯ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ТОВА РАЗБРАХ, И ЛЕКАРИТЕ КАТО ИМ КАЗВАХ ЧЕ ЮЕ РАЗБЕРА КАКВО СТАВА И ВИЖДАХ СТРАХЪТ В ОЧИТЕ ИМ!!! ТЕ ЗНАЯТ ХОРАТА ДАВАТ ЛУДИ ПАРИ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ И СЕ ЧУДЯТ КАК ТАКА ВСИЧКО Е В НОРМА А НЕ СА ДОБРЕ? НА МЕНЕ МИ КАЗВАХА ЧЕ С ГЛАВАТА НЕ СЪМ ДОБРЕ КАТО ИМ КАЗВАХ СИМПТОМИТЕ, БОКЛУЦИТЕ МИ КАЗВАХА ДА НЕ ЧЕТА В ИНТЕРНЕТ И ДА НЕ ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯ ЗАЩОТО ТАМ САМО ГЛУПОСТИ ГОВОРЯТ ЗА ПАРАЗИТИ ДА АМА НЕ!

Напиши коментар:


Публикувай