533 6

Радев: България стои зад Южния газов коридор

Константин Карагьозов

Добрият политически диалог е доказателство за добрите отношения между България и Азербайджан, заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. Радев е на официално посещение в Азербайджан, на което ще бъдат обсъдени политическите отношения и икономическото сътрудничество между двете страни.

"Азербайджан играе ключова роля за диверсификацията на енергийните източници за Източна и Централна Европа, затова подкрепяме проекта за Южния газов коридор, подчерта Радев, цитиран от БНР.

Той поясни, че е важно да има директна въздушна линия между София и Баку, защото това ще допринесе за развитието на отношенията на двете държави на всички нива. Илхам Алиев посочи, че двете стани имат добри политически и икономически отношения.

"България за нас е много близък партньор и приятелска страна. Сътрудничим си активно в международни организации. Визитата ви показва, че сме близки държави и сътрудничеството ни ще продължи успешно.

Сред водещите теми в разговорите ще е сътрудничеството в енергетиката и инфраструктурата. България има споразумение с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м азерски природен газ годишно. Очаква се доставките да започнат през 2020 година през газовата връзка с Гърция.

Двамата президенти ще обсъдят и актуални международни теми, въпроси на глобалната сигурност и миграцията. Във фокуса на разговорите ще е и партньорството между София и Баку в областта на образованието, науката и културата.

Радев ще се срещне също с премиера на Азербайджан и със заместник-председателя на парламента. Посещението на държавния глава ще продължи до събота.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 12:48  13.10.17
  Този коридор по въздуха ли ще минава,че иначе разделя цялата страна.
 • Мими2
  Отговор
  2 12:55  13.10.17
  Май само в Арзайбаджан е приет. Това ли постигна бе г. президент .Договори с най бедната държава .
 • Хасан
  Отговор
  3 13:23  13.10.17
  Човека си е прав ..мина година и само гола заплата...с Грипените не стана,сега се пробва на азерски петтол
 • Варна
  Отговор
  4 13:40  13.10.17
  Може би трябваше да се даде малко информация на четящите за Южен Газов Коридор (ЮГК), че в същност за този проект има известни съмнения да ли ще се осъществи. Първо трасето е 3500 км, което означава, че разходите за транспортирането на газ и разходите за транзитни такси ще са сериозни като пари, а дебитът или по -точно капацитетът малък. Така или иначе той е някаква възможност за страната ни, но на входа на тръбата за нас са турците и гърците и това е благодарение на заслугите на Бойко Борисов!

  Коментиран от #6

 • Све
  Отговор
  5 13:43  13.10.17
  Пълномощията на президента са само в подготовката и стратегията. За съжаление после идва ред на НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ - Правителството Такава е 20г история, която следя….. в случаи и от близо
 • Гост
  Отговор
  6 19:22  13.10.17

  До коментар #4 от "Варна":

  И още нещо, Русия трябва да подаде на Азербайджан , една голяма част от този газ. И на това му се вика ,диверсификация от руския газ, щото минава през Азербайджан , и там го поемат азерски и турски компании, и така до Гърция , а от там ..........------------ Много маймуни на клона , и клона може да се счупи.

Напиши коментар:


Публикувай