732 2

Ревизоро: Има контрабанда при горивата, алкохола и тютюна

Венцислав Михайлов

Парите от контрабанда са основно в 3 направления - цигари и тютюн, алкохол и горива.

Това заяви пред Нова телевизия Емил Димитров - Ревизоро. Той пресметна, че между 800 и 3 000 тона тютюн не се изкупува от хората, които го обработват, а върви на черния пазар".

"Ако вие сте производител на тютюн и официалните изкупвачи ви дават 5 лева за килограм, а на черния пазар получавате по 35 лева, вие изобщо не сте мотивиран да продавате легално", допълни той.

Изказването му дойде, след като в четвъртък ГДБОП обяви, че през първите шест месеца на 2017 г. разкритите щети от контрабанда са били 35 милиона лева.

Депутатът даде пример, как съдия - изпълнител продава машина за направа на цигари.

За какво друго ще я използва купувачът, освен да свива цигари и да ги продава на черния пазар, попита Ревизоро.

По думите му средствата, с които се произвеждат акцизни стоки, трябва да са под контрол. Единичен случай е да хванат камион с бали тютюн и това не е нарушение, добави той.

Димитров коментира още, че половината грозде за високоалкохолните напитки отива в частния сектор. От там половината отива в големите производители, които си плащат данъците, имат пломби, акцизи и постоянен контрол.

"Когато бъде заловен нелегален алкохол, трябва проследиш откъде е - ако е през границата, казваш, господа, на границата се случва нещо. Ако е от легалния сектор, отиваш и им отнемаш лицензите. Казваш - ние сме ви дали лиценз, вие злоупотребявате, и им взимаш лиценза. Ако е в частния сектор, полагаш усилия това да не се случва. Сега, частният сектор да вика, ама те легалните го правят, но го продават под масата, легалните казват, ние плащаме данъци, защо никой не следи къде отива другото количество - това е един кръг, който се върти седем-осем години и всички говорят по темата", коментира още Ревизоро.

Той добави, че на практика в сектора има един ресурс от 150 до 200 милиона, зависи от акциза, който може да бъде събран - не целия, не веднага, не сега, но трябва да се положат усилия.

Все пак депутатът призна, че има и светъл лъч при събирането на акциза и това е при пивоварите. Там всички имали измервателни апарати, но акциза бил нисък.

Димитров коментира и обвиненията на Марешки, че е "оставен вълкът да пази стадото" в негово лице.

"Естествено, че Веселин Марешки ще е против мен. От 200 човека, които ме избраха за председател на комисията за борба с корупцията, само той беше против. Но нали знаете - той е светец, дал е три чудеса, три лекарства, сега и евтини апартаменти ще даде, папата го е погалил по главата. Свети Веселин Марешки да е жив и здрав", коментира още Емил Димитров.

Преди дни той изгони Марешки от Комисията по бюджет и финанси заради остри реплики на лидера на "Воля" към финансовия министър Владислав Горанов.

Относно твърдението на компанията, че парите от контрабанда „спонсорират” корупцията по високите етажи на властта, Димитров уточни: "Става дума за гранични и митнически служители, полицаи по веригата и данъчни".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Русенец
  Отговор
  1 15:37  13.10.17
  Този гологлав всезнайко от 15г. все се бори с контрабандата, яде на държавната софра, а резултата е нулев ! Такива като него трябва да бъда изхвърлени на улицата и да ги оставят да си изкарват прехраната с труд, а не с лаене !
 • Будалата
  Отговор
  2 20:01  13.10.17
  Ревизорчо мамин. Кое пак не ти е ясно бе чедо мамино. КОНТРАБАНДА чедо е имало- има- и ще я има. Въпроса е чедо мамино кой аджеба я контролира. И покровителства и естествено си пълни партийната касичка. Та а речи сега кое не ти е ясно бре?По проскубан си и поостарял но охранен ми се видиш.

Напиши коментар:


Публикувай