387 0

Жельо Бойчев: Борисов опитомява българските общини

Правителството на ГЕРБ разпределя милиони без да се знае какъв е ефектът от това, категоричен е зам.-председателят на БСП

Снимка: Архив
Снимка: Архив
Константин Карагьозов

"Правителството на Борисов се опитва да контролира и подчини местната власт, само и единствено за политическите цели, които преследват”. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България” Жельо Бойчев.

Той припомни, че БСП е внесла конституционна жалба за Закона за публичните финанси.

„Това по никакъв начин не осмисли поведението на управляващото мнозинство, а напротив. Дават се правомощия на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните взаимоотношения на общините”, посочи той.

Бойчев подчерта, че бюджетните отношения са от основен и съществен характер и затова са уредени в Конституцията.

„Бюджетът на страната се приема от Народното събрание и няма как парламентът да делегира тези свои правомощия, дадени от Конституцията, и да ги прехвърли на МС. Нарушавайки основните принципи на правовата държава и на разделение на властите, управляващите постигат нещо друго – опитомяват българските общини”, каза още зам.-председателят на левицата.

Той обясни, че тези кметове и общински съвети от политическата сила, която формира мнозинството, ще бъдат стимулирани и на партиен признак ще получават субсидии, а за всички останали - няма да има.

„На това станахме свидетели и тази година – с постановление на МС се разпределят десетки милиони, без да е ясно на какво основание, какъв ще бъде ефектът и какви цели се постигат, давайки тези средства на определени общини”, допълни Жельо Бойчев.

България


Напиши коментар:


Публикувай