Last news in Fakti

13 Октомври, 2017 14:21 950 6

Догодина държавата ще изхарчи с 2.5 млрд. лв. повече

  • менда стоянова-
  • бнт-
  • бюджет

Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018 година. Разликата спрямо бюджета за 2017 година е 2.5 млрд. повече.
Това каза пред БНТ председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя уточни, че парите ще дойдат вследствие от ръста на икономиката, който е 3.9% за 2016 година.

Стоянова уточни също, че само за увеличение на доходите в Бюджет 2018 са предвидени 740 милиона лева. За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, а останалата част от парите са насочени към три приоритетни сектора.

Около 330 млн. лева от Бюджет 2018 са предвидени за увеличение на учителските заплати, което по думите на председателя на бюджетната комисия е около 15%.

„Има предвидени още 150-180 млн. за образование, но разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии, но в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да намери и образователната инфраструктура", обясни Менда Стоянова.

По нейните думи, следващият приоритетен сектор на правителството е "Сигурност, отбрана и МВР". 100 млн. повече са предвидени за заплати в армията, а над 490 млн. лева са предвидени за модернизиране на съоръжения. Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. Около 55-60 млн. лева са отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение.

„Въпреки това, вероятно никой, който получи увеличение, няма да бъде доволен, това ви го гарантирам", подчерта Менда Стоянова.
Третата приоритетна сфера е социалната и здравната, където са предвидени над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните области. За научни изследвания са предвидени 65 млн. лева повече на проектен принцип.

„Предвижда се увеличение на праговете, от които хората имат право на социално помощи, т.е ще се увеличи кръга на хората и ще компенсира ръста на доходите. Има и фокусиране на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, с което ще се повиши размерът им", каза още председателят на парламентарната бюджетна комисия. Тя потвърди, че ще продължат и големите инфраструктурните проекти, като голяма част от тях ще бъдат финансиране от европейски програми, но и от държавния бюджет.

„Пари има в повече, но те са ориентиране в приоритетните сектори. Години наред се търсеше съкращение на персонала, за съжаление това не се случваше. Сега имаме промяна със скок в намаляване на административната тежест с въвеждане на електронни услуги", коментира Менда Стоянова.

В заключение тя каза, че е против анкетните комисии в Народното събрание, защото освен да запълват времето в студията, нямат реален ефект.
По казуса с хората, които не са получили увеличение на заплатите си Менда Стоянова подчерта, че причината е нормативна, тъй като постановлението на Министерския съвет е старо, но има уверение на социалния министър Петков, че в пакета закони ще се запишат текстове, които ще ликвидират този проблем догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Будалата

    6 0 Отговор
    Та казваш Менда ще има повече пари за крадене .
  • 2 Русенец

    4 0 Отговор
    Дъртата "МЕНТА" пак ни лъже нагло. Още не е свалила данъка върху лихвите в банките, макар че сега те са под 0,1%. Тя е "ПОРАЗЯВАЩИЯ УМ" на ГЕРБ! До каквото се докосне, то се обърква.
    Сега се е подготвила да участва в грабежа на 2,5млрд. пак за партийни нужди !
  • 3 Варна

    5 0 Отговор
    Всичко много хубаво, но това е проектосметка, което не означава, че ще бъде изпълнено.
    Второ, като се загледаме във фискалната програма за последните 2 години има значително намаление на капиталовите разходи! Спрямо предходната година намалението с окло 3 млрд. лева, което означава, че предвидените и обещани инвестиции в инфраструктурни проекти не се изпълняват!
    Причините за увеличените социални разходи може да се дължи не само на това зъ което говори Менда, а заради увеличението на бройката на пенсионерите.
    Когато говорим за бюджета и числята и коментарите на ГЕРБ, преди да излезе официалната информация, то трябва да сме много мнителни! - Ако помните миналата година обясняваха как плащали дългове с 2-3 млрд. в края на годината, а в крайна сметка се оказа, че завършваме 2016 година с нетен дълг над 27 млрд лева!
  • 4 mediator37

    5 0 Отговор
    Когато някой има да връща заем си свива малко цифката и пести за да върне. Затънали сме до гуша в борчове и тия 2,5 млрд. вместо да ги върнем и да спестим милиарди лихви в годините напред, тия глупаци решават да харчат. Не ги е срам! Чака ни гръцки сценарии- още по-унизителна бедност и разпарчадосване на държавата в полза на банките.

    Коментиран от #5

  • 5 Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Според отчета за Консолидираната Фискална програма за миналата година сме платили 734 млн. лихви, благодарение на тоя папуняк Борисов.
    А като имаш в предвид че перото за Социално подпомагане е 14,5 млрд. лева при 26 млрд. приходи от данъци... - Сам можеш да разбереш какво се случва.
    Добре че има субсидии и това- онова за продаване и отдаване на концесия, че не заемите, а дефицита не можем да попълним!

    Предстои главоломно спускане по пързалката само, дето хората още не го знаят.
  • 6 Гого

    0 0 Отговор
    По скоро от Герб ще си разделят по братски както направиха Дянков и Рапон Бей източиха здравната каса и парите зачезнаха!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове