407 6

Догодина държавата ще изхарчи с 2.5 млрд. лв. повече

Венцислав Михайлов

Ще има сериозно увеличение на разходната част на бюджета през 2018 година. Разликата спрямо бюджета за 2017 година е 2.5 млрд. повече.
Това каза пред БНТ председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя уточни, че парите ще дойдат вследствие от ръста на икономиката, който е 3.9% за 2016 година.

Стоянова уточни също, че само за увеличение на доходите в Бюджет 2018 са предвидени 740 милиона лева. За първи път ще има рязък ръст на минималната заплата от 460 на 510 лева, а останалата част от парите са насочени към три приоритетни сектора.

Около 330 млн. лева от Бюджет 2018 са предвидени за увеличение на учителските заплати, което по думите на председателя на бюджетната комисия е около 15%.

„Има предвидени още 150-180 млн. за образование, но разходи за качество, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии, но в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да намери и образователната инфраструктура", обясни Менда Стоянова.

По нейните думи, следващият приоритетен сектор на правителството е "Сигурност, отбрана и МВР". 100 млн. повече са предвидени за заплати в армията, а над 490 млн. лева са предвидени за модернизиране на съоръжения. Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите. Около 55-60 млн. лева са отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение.

„Въпреки това, вероятно никой, който получи увеличение, няма да бъде доволен, това ви го гарантирам", подчерта Менда Стоянова.
Третата приоритетна сфера е социалната и здравната, където са предвидени над 1 млрд. лева повече за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните области. За научни изследвания са предвидени 65 млн. лева повече на проектен принцип.

„Предвижда се увеличение на праговете, от които хората имат право на социално помощи, т.е ще се увеличи кръга на хората и ще компенсира ръста на доходите. Има и фокусиране на социалните помощи към онези, които имат реална нужда от тях, с което ще се повиши размерът им", каза още председателят на парламентарната бюджетна комисия. Тя потвърди, че ще продължат и големите инфраструктурните проекти, като голяма част от тях ще бъдат финансиране от европейски програми, но и от държавния бюджет.

„Пари има в повече, но те са ориентиране в приоритетните сектори. Години наред се търсеше съкращение на персонала, за съжаление това не се случваше. Сега имаме промяна със скок в намаляване на административната тежест с въвеждане на електронни услуги", коментира Менда Стоянова.

В заключение тя каза, че е против анкетните комисии в Народното събрание, защото освен да запълват времето в студията, нямат реален ефект.
По казуса с хората, които не са получили увеличение на заплатите си Менда Стоянова подчерта, че причината е нормативна, тъй като постановлението на Министерския съвет е старо, но има уверение на социалния министър Петков, че в пакета закони ще се запишат текстове, които ще ликвидират този проблем догодина.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 14:42  13.10.17
  Та казваш Менда ще има повече пари за крадене .
 • Русенец
  Отговор
  2 15:08  13.10.17
  Дъртата "МЕНТА" пак ни лъже нагло. Още не е свалила данъка върху лихвите в банките, макар че сега те са под 0,1%. Тя е "ПОРАЗЯВАЩИЯ УМ" на ГЕРБ! До каквото се докосне, то се обърква. Сега се е подготвила да участва в грабежа на 2,5млрд. пак за партийни нужди !
 • Варна
  Отговор
  3 18:00  13.10.17
  Всичко много хубаво, но това е проектосметка, което не означава, че ще бъде изпълнено. Второ, като се загледаме във фискалната програма за последните 2 години има значително намаление на капиталовите разходи! Спрямо предходната година намалението с окло 3 млрд. лева, което означава, че предвидените и обещани инвестиции в инфраструктурни проекти не се изпълняват! Причините за увеличените социални разходи може да се дължи не само на това зъ което говори Менда, а заради увеличението на бройката на пенсионерите. Когато говорим за бюджета и числята и коментарите на ГЕРБ, преди да излезе официалната информация, то трябва да сме много мнителни! - Ако помните миналата година обясняваха как плащали дългове с 2-3 млрд. в края на годината, а в крайна сметка се оказа, че завършваме 2016 година с нетен дълг над 27 млрд лева!
 • mediator37
  Отговор
  4 07:21  14.10.17
  Когато някой има да връща заем си свива малко цифката и пести за да върне. Затънали сме до гуша в борчове и тия 2,5 млрд. вместо да ги върнем и да спестим милиарди лихви в годините напред, тия глупаци решават да харчат. Не ги е срам! Чака ни гръцки сценарии- още по-унизителна бедност и разпарчадосване на държавата в полза на банките.

  Коментиран от #5

 • Варна
  Отговор
  5 22:21  14.10.17

  До коментар #4 от "mediator37":

  Според отчета за Консолидираната Фискална програма за миналата година сме платили 734 млн. лихви, благодарение на тоя папуняк Борисов. А като имаш в предвид че перото за Социално подпомагане е 14,5 млрд. лева при 26 млрд. приходи от данъци... - Сам можеш да разбереш какво се случва. Добре че има субсидии и това- онова за продаване и отдаване на концесия, че не заемите, а дефицита не можем да попълним! Предстои главоломно спускане по пързалката само, дето хората още не го знаят.
 • Гого
  Отговор
  6 16:31  15.10.17
  По скоро от Герб ще си разделят по братски както направиха Дянков и Рапон Бей източиха здравната каса и парите зачезнаха!

Напиши коментар:


Публикувай