Last news in Fakti

14 Октомври, 2017 22:04 1 636 9

Как България се опитва да върне ромите в училище

  • интеграция-
  • роми-
  • цигани-
  • училище

За първи път от 1989 г. насам България прави мащабен опит да върне ромските деца в училище. АФП посвещава обширна статия на темата, в която се посочва, че 22% от ромите са неграмотни, а едва 9% имат средно образование.

Малки армии от учители, социални работници и полицаи шетат из България, натоварени с Херкулесова задача: да се опитат да убедят десетки хиляди ромски родители да изпратят децата си на училище. Всичко това е част от нова държавна инициатива, целяща да намали нарастващата неграмотност и големия брой тийнейджърски бременности сред ромите в България, които представляват около 10% от седеммилионното население на страната. Така започва репортажът на агенция Франс прес (АФП) от пловдивския квартал Столипиново, наречен от автора "най-голямото ромско гето в България".

АФП цитира българския министър на образованието и науката Красимир Вълчев, според когото около 130 хиляди деца в България не ходят на училище, а повечето от тях са ромчета. За да се пребори с явлението, правителството е създало над хиляда специални екипа, които обикалят страната: техните специалисти имат за задача да се срещат и разговарят с ромските семейства в най-бедната страна-членка на ЕС. Една непосилна битка, както се е уверил и самият автор на репортажа, който е придружавал един от екипите. От общо седем посетени адреса в Столипиново само една майка била съгласна да разговаря с неканените гости. "Ще запишем детето на училище, ако баща му не ни повика обратно в Германия", уверила Зати Маринова, сочейки 10-годишния си син Орлин.

Едва 9% завършват средно образование

Съпругът на Маринова, както и много други роми предпочитат да опитат късмета си в някоя от по-богатите страни от ЕС, търсейки някакво препитание и бягайки от мизерията в гетото, посочва АФП. "Много деца напускат училище, защото трябва да помагат на семейството си", казва социологът Алексей Пампоров, цитиран от агенцията. "Момичетата се грижат за по-малките си братчета и сестричета, а момчетата се трудят заедно с бащите си, например по строежите", допълва той.

Има и много случаи, когато екипите заварват родителите у дома, но те не им отварят вратите, защото не желаят да разговарят с тях. "Децата, които търсим, може да са зад всяка една от тези врати. Но много родители са подозрително настроени спрямо непознатите", казва Теодора Крумова от ромската правозащитна организация "Амалипе".

В България дискриминацията спрямо ромите избуя след краха на комунизма през 1989 година. Днес ромите са силно маргинализирано малцинство. Около 22 процента от тях са неграмотни и едва 9% завършват средно образование, макар то да е задължително. А, според едно актуално изследване, много от тях не говорят български.

Експертите виждат пряка връзка между необразоваността и високия брой на бременностите сред младите ромски момичета. Само през миналата година са се родили около шест хиляди бебета от непълнолетни майки, с което България държи едно от първите места в ЕС по този показател. За да се справи с проблема, управляващата коалиция от консерватори и крайни националисти реши да заложи на метода с моркова и тоягата: от една страна властите предлагат на ромските семейства известни облекчения за закупуването на учебни пособия или пък помощ за намирането на работа - силен коз сред ромската общност, измъчвана от години от бедност и безработица, изтъква авторът на статията. В същото време София заплашва да въведе глоби или да спре някои социални плащания за родителите, които отказват да изпращат децата си на училище. А националистите дори настояват за криминализиране на деянието.

80% от децата са в чужбина

АФП уточнява, че националната кампания, в чиито екипи са включени над 11 600 специалисти, стартира в началото на септември. В материала се изтъква също така, че за първи път опитите на българските учители да върнат ромските деца в училище са подкрепени от социални работници и полицаи. Дотук обаче усилията не дават бързи резултати, посочва авторът и цитира данните на Министерството на образованието: до 10 октомври екипите са успели да посетят повече от 150 хиляди адреса и да върнат малко над 12 хиляди деца в училище. В над 80% от случаите децата от посетените адреси обаче са били в чужбина.

Проблемът се задълбочава и от липсата на качествено образование в районите с компактно ромско население. На този фон много родители питат какъв е смисълът да изпращат децата си да ходят в лоши училища. "Не преподават добре на децата ни. Моята племенница завърши осми клас и все още не може да пише името си", казва Райчо Кръстев, баща на три деца. Въпреки проблемите Теодора Крумова от "Амалипе" хвали новата инициатива. По думите ѝ, това е първият последователен опит на българските власти да върнат всички деца в училище от 1989 насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еколог

    24 1 Отговор
    Пуснете орките в горите, там да се развъждат и после отстрел.

    Коментиран от #5

  • 2 Гого

    21 1 Отговор
    Това е все едно да сложиш на платформа на AMD процерор Intel така и с ромите няма как да стане докато не оставят да погладуват ще се върнат на работа и на училище а не като сега да чакат на Българският данъкоплатец!
  • 3 юрист

    13 4 Отговор
    Вижте сега, целият проблем е, че става въпрос за ЕДИНСТВЕНАТА В ЕС етническа общност, чиито основни традиции, бит и култура НЕ включват труда като основна ценност. Няма как да бъдат приобщени такива хора към един социум, чиито стандарти са различни от меринджейските. Ти му казваш, че трябва да работи, за да си издържа семейството и децата, то ти излага 1 милиард причини да не го прави. Безсмислено начинание... Тук говорим за ВЕКОВЕ разлика в цивилизационното развитие, защото коренните европейски народи имат традиции, според които членовете на общността се издържат от РАБОТА, ОТ ПОЛАГАНЕ НА ЗАКОНЕН ТРУД, а не от извършване на престъпления и противоправно отнемане на чуждите блага, за които другите хора се блъскат с години, ден след ден. Докато това мислене не се промени, няма да има прогрес, ако ще да им построят златни палати- защото освен жилище, човек трябва и да яде, за да е жив. В 21 век обичайно човек работи и така си изкарва парите за храна. Обаче- някои НЕ ИСКАТ да работят, а само да паразитират върху вече създадените от другите блага. Толерирането на такъв тип манталитет е неморално, неправилно и е пряка дискриминация спрямо съвестните данъкоплатци.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пазарен Либерализатор

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "еколог":

    Не става, почват да берат дръва - греят се и продават, до голосек.
  • 6 Георги

    6 0 Отговор
    Защо според вас във Германия промениха стотици закони? Заради нашите роми разбира се. От 2013г.до сега Германия промени много закони и разпоредби точно заради нашите роми. Първите които пристигнаха се възползваха от социални помощи и им беше много добре, но немеца каза стоп, така неможе. Зада пребиваваш във Германия ще трябва да работиш и да си плащаш данъците. Това са данък на парите,здравни, пенсионни. Които са задължителни. Второ децата задължително на училище. Ако това несе спази във определени срокове. Довиждане. Неможе да останат повече в Германия. Или този въпрос може да се реши много лесно. Господата Депутати изготвят един закон във който точно и ясно е опоменато.ЧЕ КОЙТО НЕРБОТИ НЯМА ДА ЯДЕ. И не само това. Зада получаваш помощи трябва да си работил най малко 5 г.без прекъсване. И децата да са във училище.Който не е отговаря на тези условия, неможе да получава помощи. И ще трябва да избира. Заетост и децата научилище или да си потърси друга страна за пребиваване.Естестве но ако има кой да ги търпи.
  • 7 Дядо поп

    7 0 Отговор
    Явно пак някой иска да открадне едни пари.Разговори-
    че това си е дупка във водата.София плаши,че ще спре
    социалните плащания,ми спрете ги бе,кво плашите гарги-
    те.Политика на моркова и тоягата-досега сме свидетели,че
    циганите само лапат и не само моркови,ами и доста мръвка
    покрай тях.Без държавна репресия няма да се мине,всичко
    друго е загуба на време.
  • 8 бай село

    2 0 Отговор
    Как се опитват да ги върнат , като те никога не са били там!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове