375 0

Патриарх Неофит прие папския нунций

В Европа се наблюдава отдалечаване от християнската вяра

Денис Джамбазов

Патриарх Неофит прие папския нунций и и неговия съветник Монсиньор Бодуан Бяжила Муанкембе, по повод завръщането на монсеньор Пекорари от Рим и отпътуването от България на друга мисия на съветника при Нунциатурата монсеньор Муанкембе.

В хода на разговора патриарх Неофит и папският нунций констатираха със загриженост отдалечаването от християнската вяра, което се наблюдава днес в редица европейски страни, и се съгласиха, че: „Европа, това са всички страни членки с техните традиции и вяра и не бива държавите, в които властва секуларизма, да налагат своите виждания на останалите, които тачат вярата си и традиционните ценности”. Те изразиха тревога, че „откъсването от християнските корени и здравите основи на християнските традиции на Европа неминуемо ще доведе до разклащане на Европейския съюз и устоите на обществото.”

Като архиепископ на Пуполония, монсеньор Пекорари изрази надежда, че по време на своето председателство в ЕС българските политици ще отстояват християнските нравствени ценности и традиции в Европа.

В хода на срещата патриарх Неофит благодари в лицето на своя гост на Римокатолическата църква за безценните светини – мощи на светци, които Българската православна църква е получила в отговор на отправени молби.

В израз на специално внимание и уважение Негово Светейшество папа Франциск е изпратил на Негово Светейшество патриарх Неофит в дар икона на Пресвета Богородица, която е била лично негово притежание. Българският патриарх прие подаръка от ръцете на монсеньор Пекорари с думите: „Нека Божията Майка ни дава сили да следваме неотклонно Нейния Син и наш Бог Господ Иисус Христос!”Напиши коментар:


Публикувай