433 1

Цветанов: Не е изключено у нас да има чужденци, които са се присъединили към ИДИЛ

Структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани, каза той

Венцислав Михайлов

Не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към „Ислямска държава”. Това каза в предаването „Тази събота” по бТВ Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с ареста у нас на терорист, който, според прокуратурата, е заемал високо ниво в йерархията на ИДИЛ. Задържаният мъж получава българско гражданство през 2008 г., през 2013 г. отива да се бие в редиците на „Ислямска държава”, след което се свръща и започва да се занимава с търговия с тютюн за наргилета.

По думите му структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани.

„Това, което се изнася и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години.

Цветанов допълни, че докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били в боевете за „Ислямска държава”.

„Няма извадка дали и колко от тях са българи, но преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са около 800 човека. В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение.”.

Оттук нататък обаче има много работа, която трябва да се свърши, заяви Цветанов:

„Още от периода на 2008 г., 2013-та, 2016 г. и най-вече след 2016 г. до есента на 2017 г. – какви са контактите, какви са срещите, какви са мотивите за всичко това, което е правил и от там вече ще излезе цялата истина, да видим дали действително говорим за това ниво, което беше представено вчера от прокуратурата.

"В понеделник и вторник имаше една изключително голяма среща в ЕП, където присъстваха представители от националните парламенти, които са членове на вътрешните комисии в съответните държави членки, където се разработваше механизъм и правила за парламентарен контрол върху Европол, но се прие и многогодишната програма за 2018 – 2020 г. и там много ясно и категорично са заявени потенциалните заплахи за ЕС, но преди всичко се акцентира върху това да се работи и да се партнира със Западните Балкани и то специално в полицейското сътрудничество, защото в не малката си част криминалните структури са тези, които реално се привличат и осъществяват тези терористични актове", допълни Цветанов.

Във връзка с фалшивите профили във "Фейсбук", Цветанов каза, че и той има няколко и е подал сигнал до "Фейсбук" за това. На въпроса как предпазва дъщерите си, той отговори, че едната е вече голяма, на 22 години и си е поела живота в ръце, а със средната си говорят и кака й също помага много.

Държавата трябва да полага максимални усилия и там, където бъдат установени подобни лица, да бъдат изваждани от тази среда, но по-важното е да се стремим, приемайки дадено законодателство, да създаваме по-малки предпоставки за подобни случаи, допълни Цветанов.

По думите му социалните мрежи са предпоставка за извършване на престъпления, за въвличане в дадена престъпна организация, както и сериозно средство за манипулиране на обществото.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • некойси
    Отговор
    1 10:42  17.10.17
    Тази снимка на Цецо милиционера винаги ми носи ведрост и добро настроение

Напиши коментар:


Публикувай