383 0

Евролибералите: ДПС дава на България етнически мир

Стефанаки Йоанис

ДПС дава на България етнически мир, заяви президентът на Алианса на либералите и демократите в Европа /АЛДЕ/ Ханс ван Баален в София.

Ханс ван Баален откри конгреса на Европейската либерална младеж /LYMEС/,съобщи БТА. По думите на Баален политиците от Запад могат да се поучат от ДПС. Според него председателят на ДПС Мустафа Карадайъ дава демократична алтернатива и на консервативните, и на опозицията.

Баален заяви, че Западните Балкани не могат да бъдат оставени сами. Той изрази задоволство от постигнатата договорка между Скопие и София, и изрази надежда да има такава и между Скопие и Атина.

Според Баален, щом една държава е покрила критериите за влизане в Шенген, то тя трябва да бъде приета. Той изрази надежда на следващите европейски избори АЛДЕ да бъде на второ място. По думите му следващият председател на ЕК трябва да е млад човек.

Млади либерали, не чакайте, ако имате възможност да вземете позиции, вземете ги, обърна се той към младежите на конгреса. Нужно е активно включване на младите хора в политиката, подчерта Мустафа Карадайъ и допълни, че ДПС по традиция има специално отношение към младите хора. Той даде пример със сегашно ръководство на движението, което в голямата си част е било част от Младежкото ДПС.

Младежите безспорно са нашето вдъхновение, а много пъти и нашия коректив, подчерта той. Карадайъ отбеляза, че трябва всички да се обединят срещу враговете на европейските ценности. Трябва да противостоим на новите националистически идеи и движения, да се противопоставим срещу тяхното навлизане в политическото управление на нашите страни, отбеляза той.

Ако България е част от демократична Европа, националистите не трябва да влизат в управлението, независимо че са в парламента, но на практика се получава друго - те са част от управлението, дори основната партия понякога им подражава, коментира Карадайъ. Колкото повече се отдалечаваме от базови ценности, толкова по-трудно ще намираме решения на проблемите в Европа, смята той.

Карадайъ призова младежите никога да не забравят, че основна ценност в дейността на политиците е човекът. Резултатът от нашата дейност трябва да е в полза на човека, подчерта той.

Европа трябва да се реформира, заяви председателят на Младежкото ДПС, евродепутат и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючук. Той изрази увереност, че България трябва да бъде водеща в тези реформи. Безалтернативно е включването на Балканите в ЕС, защото там живеят хора, които са европейци - по територия, по манталитет, по разбирането си за общност, от това има нужда Европа, каза още той.

България


Напиши коментар:


Публикувай