1 025 5

Предлагат по 5000 лева бонус при покупка на електромобил

Мярката е с цел насърчаване на екологичния транспорт

Стефанаки Йоанис

5000 лева да плаща държавата на всеки, който си купи електромобил. Това предлагат от Асоциацията на производителите на автомобили, като мярка за насърчаване на екологичния транспорт. Това уточнява Нова телевизия.

Продажбите на електрически коли бележат бавен, но стабилен ръст в цяла Европа. Най-много електромобилите се продават в страни като Дания и Норвегия, където делът им спрямо общия брой продадени коли е над 3 процента. У нас този дял е под 0.3 на сто.

И това не е случайно. Ето как изглеждат облекченията за собствениците на такива коли в Белгия например. 4000 евро дава държавата като безвъзмездна помощ. Във Франция тази сума е още по-голяма - 10 000 евро.

У нас засега електромобилите са освободени от годишен данък. Ползват и безплатен паркинг в платените зони в големите градове. И облекченията свършват дотук. Винетката например е задължителна, за разлика от почти всяка европейска страна.

Електромобилите в България са около 400. Ники управлява един от тях. Не е негов, а на компанията, за която работи. С едно зареждане минава 200 километра. За да си купи собствен електромобил обаче засега непреодолима пречка е цената и сравнително малкия брой зарядни станции.

Предимствата на колите с кабел, вместо ауспух, са безспорни. Зареждането за разстоянието от София до Бургас е по-малко от 10 лева. Ако мислим по-глобално, всеки електромобил спестява на природата почти 5 тона вредни въглеродни емисии.

Ползите от еко транспорта и последните иновации разкриват и експертите на автосалона в „Интер Експо Център” в София. А всеки, който се интересува от високи скорости, може да опита симулация на шофиране в нетрезво състояние със специални очила, част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 16:01  14.10.17
  Това е тотална лъжа !!! Електромабилите ще се продават точно с 5000 лева по скъпо !!! ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ГУБИ !!! Кой според нас ще определи цената на електромобилите, които ще се продават ??? Това няма да са производителите, бъдете сигурни !!! Направете сравнение, кой определя цената на бензина ???

  Коментиран от #2, #3

 • гост
  Отговор
  2 16:51  14.10.17

  До коментар #1 от "незнайко":

  Цените на електромобилите се определят от най-добрия оценител . Нарича се КОНКУРЕНЦИЯ !!! И скоро ще бъде такава , че някои производители ще продават почти на загуба , само да не загубят пазарния си дял , както става и в момента между другото , а в съседна Румъния дават 10 000 ЕВРО !!!

  Коментиран от #5

 • гост
  Отговор
  3 16:52  14.10.17

  До коментар #1 от "незнайко":

  http://www.economic.bg/bg/news/8/rumaniya-dava-10-hil-evro-za-vseki-zakupen-elektromobil.html И това е само едно от началото !
 • Алфата
  Отговор
  4 19:52  14.10.17
  Значи като подкараме всички електрокари и казвате, че целия им социален масраф ще е безплатен?! Айде бе. Почакайте да ги подкараме масово и ще видите безплатни паркинги, данъци, винетки и др. през крив ауспух! А тока в най-добрия случай да поскъпне 3 - 4 пъти, че и повече. Всичко е бля-бля и прах в очите. Стадото пак ще е прекарано, този път по-яко!
 • МАК
  Отговор
  5 23:07  14.10.17

  До коментар #2 от "гост":

  Що не престанеш с твойте простоий??!! Кой в Парцаландия ще даде 10000 евро покупка на тия миксери??!! Хайде!! Те заплатите не желаят да оправят да се дигне жизнения стандарт на хората , държавата ще даде толкоз пари затова дръг път на Върба в петък!!много хора като мен ще си карат класически трошляци както ти обичаш неграмотно да се изказваш, и им дреме!! Производството на батерийте за този видкоки е в пъти по токсично и замърсяващо от добре подържаните коли с Двг.

Напиши коментар:


Публикувай