14 Октомври, 2017 15:09 1 501 11

Пет извънпарламентарни партии: ГЕРБ и БСП рестартират "Белене"

  • аец белене

11 причини защо проектът за втора атомна централа трябва да бъде спрян

Петте извънпарламентарни партии ДСБ/Нова република, Да, България, "Зелените", БЗНС и ДЕОС излязоха с нова обща позиция, този път за безобразия в енергетиката. Става дума за последните заявки от ресорната министърка Теменужка Петкова, която не изключи руската страна да бъде поканена като инвеститор при рестарт на проекта за АЕЦ "Белене". Петкова твърди, че към строежа на втора атомна централа имало интерес, че до края на годината можело да подпишем нов договор с Русия за съхранение на закупеното вече оборудване и т.н.

Извънпарламентарната опозиция представя 11 причини защо не трябва да се строи "Белене":

Ето пълния текст:

Министерството на енергетиката вече открито говори за нов договор с Русия за АЕЦ „Белене” и за привличане на руската страна като инвеститор. Преди изборите предупреждавахме, че ГЕРБ и БСП готвят рестарт на проекта и че е „уговорен мачът”. Готвеното посещение на Путин в България вероятно се очаква да завърши процеса с фанфари.

АЕЦ „Белене” е неефективен проект и риск за националната сигурност, защото:

1/ Площадката е на сеизмологично опасно място и по тази причина доклад на БАН от 1989-1990 г. се противопоставя въобще на възможността за построяване на ядрена централа. Пряката аналогия с АЕЦ „Козлодуй” е некоректна, защото съществуващата централа е на значително по-малко рисково място от сеизмологична гледна точка, като разликата е една степен по скалата на Рихтер.

2/ Българският данъкоплатец вече плати близо 3 млрд. лв. за експеримента „Белене”. Включително страната ни бе осъдена за милиардни задължения, договорени от БСП и платени под безхаберния поглед на кабинета на ГЕРБ, който дори не пожела да обжалва тези суми, макар публично да се говореше за „гьола Белене”. Ситуацията е още по-скандална, защото дори не е ясно каква част от оборудването е доставена и каква е въобще изработена.

3/ По проекта вече бяха платени огромни разходи за консултанти и изглежда, че това е основната мотивация за продължаване – нови огромни консултантски разходи.

4/ От 2009 г. ДАНС и прокуратурата разследват този корупционен проект. За съжаление досега стигнаха само до обвинения за злоупотреба със 77 млн. евро. към двама главни изпълнителни директори на НЕК (Любомир Велков и Мардик Папазян ) и бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. На фона на източените от държавния бюджет досега 2,389 млрд. лв. това е имитация на разследване и позволява продължаване на ограбването с проекта за строеж на АЕЦ Белене.

5/ Няма никакъв сериозен анализ, който да показва бъдещ недостиг на електроенергия. В предишен опит да бъде представен такъв анализ се стигна до тежък провал за неговите автори. Те предвиждаха режим на тока в периода 2010 г. - 2011 г . без АЕЦ „Белене”. Тези неточни допускания бяха категорично опровергани от времето.

6/ Нещо повече - в периода 2016 -2017 г. България използва около 50-60% от инсталираните мощности, с изключение на моментите на пиково потребление през най-студените и най-топлите дни.

7/ Очакванията за постоянно нарастване цената на електроенергията не се оправдаха, включително защото в условията на либерализиран пазар съществуват множество възможности за ефективни решения и поради бурния прогрес в енергийните технологии.

8/ Във връзка с горното, България е една от страните в ЕС с най - ниска енергийна ефективност и това създава огромен потенциал за икономия на електроенергия и при производството, и при преноса, и при потреблението.

9/ Различни анализи посочват, че крайната цена на АЕЦ „Белене” вероятно ще надмине 20 млрд. лева, което ще направи произвеждания ток абсолютно неконкурентен при рационални допускания.

10/ Не е разрешен въпросът със съхранението на ядрените отпадъци, като до момента няма формалното съгласие на нито една българска община. Без разрешаването на този въпрос е несериозно дори да се говори за строителството на нова ядрена централа.

11/ При положение, че България не се нуждае от големи производствени мощности за вътрешно потребление, то решението да се строи АЕЦ, за да се захранват чужди икономики в региона за сметка на българите, е категорично против националния ни интерес.

България няма нужда от ужасно скъпи мегаломански мощности, а от децентрализация на енергийното производство чрез гъвкави енергийни решения, мощности близо до енергийните потребители, които спестяват загуби по трасето и разходи за пренос и завършване на процеса на либерализация - в синхрон с водещите трендове за развитие на енергетиката в ЕС.

ДСБ / Нова Република, ПП "Да,България", ПП Зелените, ПП БЗНС, ПП ДЕОС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питащ

    22 4 Отговор
    Абе как само нашата сметка не излиза?Как на Турците излизат сметките и за южен поток и за нова атомна централа само нашите не излизат?
  • 2 Роги

    20 5 Отговор
    Всичките пет партии са на хранилка при Сорос по един или друг начин.Те просто работят против България.Няма значение кой ще управлява десни,леви тези соросоидни партийки ще са прът в колелата на държавата.
  • 3 Гост

    20 5 Отговор
    Правилно - а кой ще купува иначе безбожно скъпия ток на АМЕРИКАНСКИТЕ Марици. И кой има интерес от спиране на проекта Белене ?!! И интересно защо по цял свят се изграждат атомни електроцентрали и се говори за недостиг на електроенергия. Само нашите " няколко " партии за шепа долари са готови да направят всичко поискано от задокеанските ни " приятели ".
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 незнайко

    11 4 Отговор
    Тези "зелените" отрепки, къде ще си зареждат електромабилите, като няма да има достатъчно електроенергия ??? Плътили сме до сега 3 милиарда лева както казват и сега да зарежем Белене !!! Явно им хлопат тотално "дъските". Що се отнася до сеизмологията, може да се колсунтираме с японците .
  • 6 Различен

    9 3 Отговор
    Тези, подписали тази декларация, носят ли някаква отговорност??
    Ако след 3-4 години, когато се спрат една камара централи на въглища, заради изискванията за климата, и България влезе в режим на ток, тези в коя миша дупка ще са??
    Дали тогава ще имат смелостта да излязат на мегдана и да кажат, че те са виновните, и да изядат дървото на бесните хора, или отдавна ще са се покрили някъде по чужбина!
  • 7 ЮШБ

    6 2 Отговор
    Тия са пълни нещасници. Пак са им дали по някой лев.
  • 8 КОНТРА

    2 4 Отговор
    ОЧАКВА СЕ БУМ НА ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ ОСОБЕННО В МАЛКИ СТРАНИ КАТО НАШАТА. ОТ КЪДЕ ША ДОЙДЕ ТОКА ЗА ТЯХ

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 малий

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОНТРА":

    С тия мижави заплати пенсии и гинещ и емигриращ народ, растящи паразитни структури партии и куп чакащи още пари на бюджета, ще видиш електромобили масово тук чак след 100 години, ако доживееш? Но политиците се погрижват да не ги доживееш, даже да работиш повече години, за да не доживееш и до пенсия и да умреш, преди да си се пенсионирал, че да хрантутиш тях в това време с вноските си.... Чакай масово електромобили, като от умрял писмо! Нали ГЕРБерите мафиоти въведоха задължително светлините на автомобилите да са включени и посред слънчев ден, но редовно плямпат за икономии? Ако искаш да живееш нормално като човек, в тая измекярска кочина тук няма да се получи, каквото и да ти говорят! Колко пъти се оказа, че някой трови водата с уран и арсен, а имаме куп Секюрити триблирани институции и нито един не излезе да каже кой ни трови? Ег..и и скапаната пасминна дето е начело на тая кочина "държавата" тук? Чакай електромобил, който ще струва поне едно 35000 лева най-евтиния, вероятно, след време?
  • 11 Станислав

    1 1 Отговор
    Не може Борисов първо да спре Белене, да плати за арбитражи и после пак да започне. Това е просто хиперкорупционна схема за милиарди и българския народ трябва да е хипермалоумен, да държи политици, които плащат по сто пъти едно и също нещо с порите му. Трябват предсрочни избори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове