453 4

Пленумът на БСП издига Станишев за шеф на ПЕС

Социалистите дават на КС казуса "Делян Добрев"

Венцислав Михайлов

Пленумът на БСП, който се провежда днес, включи като първа точка в дневния си ред да гласува кандидатурата на Сергей Станишев като председател на ПЕС. Предложението бе гласувано от 107 членове на Националния съвет.

Следващото заседание на НС ще направи отчет за проведените частични избори в страната.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще бъде внесена жалба в Конституционния съд заради оставката на Делян Добрев. Преди няколко дни Добрев подаде оставка като депутат, но ГЕРБ не разреши да напуска парламента.

"Редица конституционалисти казват, че оставката не се гласува, констатира се само, че не е подадена под натиск", обясни Нинова. И допълни, че ГЕРБ е оставила Добрев в НС, за да запази шайката (по Антон Тодоров) - да не тръгне един, че след него и други.

Вътрешните опозиционери на сегашното ръководство на БСП скочиха срещу лидера си Корнелия Нинова и нейното предложение за извънредно свикване на заседание на 49-и конгрес на партията. Въпреки това те не успяха да го отложат, защото при гласуването да има или да няма конгрес, пленумът се раздели на две, но все пак надделяха онези, които подкрепиха Нинова. 50 социалисти се обявиха против конгрес след две седмици, двама се въздържаха, а 54 застанаха зад предложението на ръководството.

Срещу спешното свикване на заседание на 49-и конгрес скочиха Чавдар Георгиев, Георги Божинов и Димитър Дъбов. Хората от обкръжението на Михаил Миков укориха соцръководството, че ще прави конгрес за алтернативен бюджет. Това означава, че всяка есен ще трябва да правим конгрес за бюджета, скочи бившият зам.-председател на ПГ на левицата Чавдар Николов, когато лидер беше Михаил Миков.

Този форсмажор за две седмици да се прави конгрес е нещо, което отдавна не е експериментирано от нашата партия, атакува и Димитър Дъбов. Да занимаваме конгреса с българското председателство, с бюджета на републиката - това са безумни неща, удиви се бившият заместник - шеф на БСП от времето на Станишев. Това е да вдигнем шум само - ще се забрави и ще замине. Ако трябва да има конгрес, да е по организационно - политическото състояние на партията. Цяла серия избори загубихме, добави той. Това, което ни се предлага, не са въпроси, които трябва да бъдат разглеждани на конгрес, категоричен Дъбов.

По предложение на Божинов пленумът насрочи ново заседание на Националния съвет за резултата от частичния местен вот и организационното състояние на структурите другата седмица. Глъчката в тясната зала стана неописуема, изказаха се съмнения в начина, по който броят гласовете преброителите, поради което се наложи Корнелия Нинова да призова за по-сериозно отношение и пое нещата в свои ръце. Моля да не гласуват хора, които не са членове на Националния съвет, призова соцлидерката. На заседанието присъстват и депутатите от парламентарната група.

България


Още по темата

 • Корнелия Нинова свиква социалистите на конгрес

  Корнелия Нинова свиква социалистите на конгрес

  Свикването на редовно заседание на 49-ия конгрес на БСП ще бъде една от основните точки на насрочения за събота Национален съвет. Това научи Факти.бг ...
  12.10.2017
  909
  7
 • Корнелия Нинова: ГЕРБ ли е партията - държава ?

  Корнелия Нинова: ГЕРБ ли е партията - държава ?

  Има ли една партия – държава? Във всичките години на прехода, при всичките усилия на политически сили от всички цветове, резултатът днес е - ...
  14.10.2017
  867
  7
 • Нинова е доволна от пленума

  Нинова е доволна от пленума

  Интересен пленум беше, много жив, различни мнения, умни хора, събрани на едно място. Така определи лидерът на БСП Корнелия Нинова проведения вчера ...
  15.10.2017
  676
  1
 • Конгресът на БСП може да се разцепи

  Конгресът на БСП може да се разцепи

  Тежко заседание на 49-я конгрес на БСП се очертава на 28 октомври. Тази еднозначна прогноза направиха вчера вътрешнопартийни съюзници и опоненти на ...
  17.10.2017
  652
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пази Боже
  Отговор
  1 14:07  14.10.17
  Тя и жена му Йончева е шеф на българските "пес"-ове, Нинова е формален лидер
 • Монго
  Отговор
  2 14:15  14.10.17
  Можеше и без тази тема. На кой му пука за тези.
 • хубава новина
  Отговор
  3 16:59  14.10.17
  А баба ви Яга Бокова пак ще бъде председател на ЮНЕСКО. И всички омрази всекидневно се навират в очите и ушите ни, тормозят психиката ни, хилят се гадно, а главнокомандващият им слугува всеотдайно. Къде сполучливо, къде се издънва, но плътно зад тях. И гледа като тях, и е един от тях. И така до края на света! Няма спасение, няма!
 • РАДЕВ
  Отговор
  4 20:20  16.10.17
  СПОКО ВСЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ УМРЕ И ПОСЛЕДНИЯ РОДЕН ПРЕЗ СОЦИАЛИЗЪМА

Напиши коментар:


Публикувай