776 4

Българите в Украйна са богатство

Киев защитава правата на всяко малцинство, заявиха от посолството на Украйна в София

Венцислав Михайлов

Посолството на Украйна в Република България е изненадано от провеждане на акция на протест на 14 октомври в София под мотото за защита на българското национално малцинство в Украйна.

Това се казва в официална позиция на посолството на Украйна до медиите.

Украинската държава гарантира и продължава да гарантира спазването на правата и свободите на многобройните национални малцинства, живеещи на нейна територия. След провъзгласяването на независимостта на Украйна българското национално малцинство е получило значително по-големи възможности за запазване и развитие на своята национална идентичност, отколкото по време на комунистическото управление.

Като се има предвид чувствителността на въпроса за правото на националните малцинства да изучават родния си език, украинска страна предостави изчерпателни обяснения за новия Закон за образованието, приет на 5 септември т. г. Също така, използвайки възможността, бихме искали да подчертаем, че:

- приемането на Закона за образованието е насочено единствено към засилване на ролята на националните малцинства в Украйна, които чрез свободно владеене на държавния език ще могат достойно да представят своите интересите във всички сфери на обществения и професионалния живот.

- Украинската държава няма никакво намерение да асимилира националните малцинства, които са етническо богатство. Новият Закон за образованието не ограничава правото на изучаване на родния си език, а напротив създава предпоставки за владеене от гражданите на Украйна на два или повече езика.

- Закон за образованието е представен за разглеждане на Венецианската комисия и Украйна е готова да вземе под внимание нейните препоръки в процеса на неговата имплементация.

- Украйна е готова за конструктивен диалог с всяка от заинтересованите държави с цел да се вземат предвид техните забележки и предупреждения. Съответно споменатия закон ще се имплементира в тясното сътрудничество с етническите граждани на Украйна за да бъдат взети предвид забележките и предупрежденията.

Нашите принципни гаранции на езиковите права на малцинствата бяха изразени също така по време на срещата на Президента на Украйна П.Порошенко и Президента на Република България Р. Радев в Ню Йорк през септември 2017 година,като и по време на телефонния разговор на Министъра на външните работи П. Климкин Украйна с Вицепремиера, Министъра на външните работи на РБ Е. Захариева.

На 23-24 септември, Председателят на Народното събрание на Република България и Д. Главчев и представителска делегация от депутати на парламента посетиха местата на компактно местоживеене на етническите българи в Украйна, където лично говориха с активисти на българската общност, които категорично отрекоха обвиненията за предполагаемото нарушение на техните езикови права и забраната да учат родния си език.

Обективната оценка на новото образователно законодателство даде заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България Е. Захариева в интервю по bTV на 13 октомври: «Новият закон за образованието в Украйна не ограничава българското малцинство, а по-скоро ще допринесе за изучаване на родния език».

С оглед на горепосоченото Посолството разглежда днешното немногобройно събиране като планирана антиукраинска акция и провокационно мероприятие срещу украинско-българските приятелски отношения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Руснака
  Отговор
  1 17:29  14.10.17
  Моля Ви, разкарайте този предал от България.
 • goni
  Отговор
  2 17:42  14.10.17
  Ного убав човек! Ного убаво изказване!:0 Щях да му повярвам, ако не бяха изревали сичките му комшии! Разбира се без Руснаците! Оти са итри!:) Седат и се назландисват!:) Те просто чакат Украина сама да си разпали гражданска война! Най ме кефи Румънският президент! Човека чистопороден Германец! Пръв им каза:" Ама, недейте така"! Нема кой да го чуе! Не случайно страната се казва Украина!:)
 • Уточняващ
  Отговор
  3 21:00  14.10.17
  Трябва да се прави разлика между малцинствени права и петоколонна дейност. Нашите сънародници в Украйна имат проблеми, защото са путинисти, а не защото са от български произход
 • Смешник
  Отговор
  4 09:53  15.10.17
  Поне за снимката да беше изтрезнял.

Напиши коментар:


Публикувай