903 10

Каракачанов: България над всичко

Стефанаки Йоанис

След историческия пробив в отношенията с Македония вчера България постигна още един успех в политиката си на Балканите! Поздравявам всички родолюбци, които осъзнават важността на този акт!

Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов за признаването на българско малцинство в Албания.

Днес една от кауза на ВМРО, която в своята 124-годишна история винаги се е борила за правата на българите на Балканите, се увенча с успех за целия български народ. Още в далечната 2008 г. аз се опитвах да убедя правителството на Тройната коалиция да не пропуска историческия шанс да използва кандидатстването на Албания в НАТО, за да реши въпроса за българското малцинството в Албания. Това не стана. Девет години по–късно, благодарение на „Обединени патриоти“ в управлението и национално отговорната политика на настоящия кабинет, ние все пак успяхме.

След десетилетия на битки, подмяна на историята и подривна дейност от страна на проюгосласки коминтерновски последователи, след тежки дебати и още по–тежки дипломатически преговори, албанският парламент призна съществуването на българско малцинство в страната. До този момент нашите сънародници обидно бяха пришивани към т.нар. македонската общност. Със 102 гласа „за“, 10 „против“ и 1 „въздържал се“ беше върната историческата справедливост. С това се слага край на опитите българското население в Албания да бъде асимилирано и да му бъде налагано чуждо, измислено национално самосъзнание.

Това е венецът на общите усилия на политици, общественици и борци за запазване на българщината, които се обединиха, независимо от политическите си убеждения, в името на правата на българските общности по света. Този акт показа, че когато България има ясна цел и използва пълноценно своите външнополитически ресурси, всяка задача е изпълнима.

В последните години тази борба водихме всички заедно както в самата Албания, така и в българските Народно Събрание и Министерски съвет. Това стана благодарение на работата на депутатите – патриоти в НС, ясната визия на премиера Борисов за ролята на България като фактор на балканския регион и специално подчертавам - усилията и енергичната дейност на външния министър Екатерина Захариева. Да не забравяме и работата на европейската политическа сцена чрез нашите депутати в Европейския парламент в лицето на Ангел Джамбазки от ВМРО и Андрей Ковачев от ГЕРБ. И успяхме, защото не се разделяхме, а работихме заедно в името на националния интерес.

Аз намирам това за пряко продължение на договора за добросъседство с Република Македония. Случилото се тези дни с нашето малцинство в Албания е именно в духа на приятелството. Българите в македонските области и в земите на Албания може да се наричат по различни начини, но това не променя факта, че те са същите тези хора, които живеят и в Република България, и в Република Македония. Това са наши братя и ние уважаваме правото на всеки от тях да се определи както сметне за честно пред съвестта си.

С историческата успех в Албания, ние отново дадохме пример за силата на девиза изписан на сградата на българското народно събрание „Съединението прави силата“. След десетилетия на плаха безлична и нихилистична външна политика България направи втората голяма крачка във външната политика, след Договора за добросъседство с Македония, с което заема своето място като фактор на стабилност на Балканите. Фактор, който поставя над всички правата на българите на Балканите. И днес, когато това е факт, ние сме длъжни да продължим да поставяме над всичко правата и интересите на българските общности зад граница.

Ние ще продължаваме да работим за такава национално отговорна и достойна външна политика.

България над всичко!

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Питащ
  Отговор
  1 21:01  14.10.17
  Над всичко? И над Русия?
 • Модера
  Отговор
  2 21:23  14.10.17
  Ако не е банкянският селянин да постига победите и да чисти ла.ната в тая държава ....

  Коментиран от #9

 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 21:26  14.10.17
  България над всичко ама преди това взе кинтите от Бойко за наема на тлъстия ти з...к
 • САЩ
  Отговор
  4 21:49  14.10.17
  :-)

  Коментиран от #5


 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 22:48  14.10.17

  До коментар #4 от "САЩ":

  🗽=🐄🔯

  Коментиран от #6

 • OMG WTF
  Отговор
  6 00:24  15.10.17

  До коментар #5 от "Бесен Язовец":

  🐻=🍻😵🚽👨‍❤️‍💋‍👨
 • Хасан
  Отговор
  7 09:31  15.10.17
  Това е добре ама да не,са по мургавички???това ме притеснява
 • Ганкиното
  Отговор
  8 09:46  15.10.17
  До тук добре- казал човека до като летял във въздуха , паднал от небостъргач. Добре много хубаво, има българи в други държави, а в родината майка , какво се случва с българите- демографска катастрофа . За това ми е по важно да чуя добри новини, там очаквам да чуя за пробив, и успех , за запазване на българщината.Да не стане след години , българите в Албания да защитават правата на българското малцинство в родината.
 • Патриот
  Отговор
  9 00:33  17.10.17

  До коментар #2 от "Модера":

  ако не беше селянина от Банкя тая държава щеше да цъфти. То не бяха Бири,, Луканки, Филета, Суджуци...
 • Гого
  Отговор
  10 08:35  17.10.17
  България над всичко заплата 400 лева пенсия 200 лева а аз като депутат отивам да ям агнешко и да се возя на скъпият мерцедес за сметка на данъкоплатеца!

Напиши коментар:


Публикувай