1 308 11

16 октомври 1912 г. Бомбардираме Одрин

Снимка: Министерство на отбраната
Снимка: Министерство на отбраната
Венцислав Михайлов

На 16 октомври 1912 г. след полета на българския военен самолет „Албатрос” над турските позиции и Одрин, поручик Радул Милков се завръща като първия летец в света, извършил боен полет и хвърлил бомби над противника. Неговото аеропланно отделение край Свиленград, на което е командир, включва храбри и готови за саможертва български орли – офицери, редници, доброволци, авиомеханици.

Славата на българската авиационна мощ, която започва от Одринската епопея, е свързана неразривно с името на летеца подполковник Радул Милков. Той е командир с вродено хладнокръвие и безстрашие, със завладяващо умение да командва и вдъхновява подчинените си с личен пример. Радул Милков завършва 26-и випуск на Военното на Н.В. училище през септември 1906 г., а през 1912 г., след конкурс, постига заветната си мечта – заминава на обучение за летателна правоспособност. С отличен успех полага пилотски изпит, получава знака за правоспособност (бревета) на Германския императорски авиоклуб. С обявяването на Балканската война е назначен за командир на 1-во аеропланно отделение на летището край Свиленград. Одринската епопея започва с пристигането на поручик Радул Милков от Берлин, за да поеме частта си на готовото вече летище.

Рано сутринта, на 15 октомври, с влак пристигат първите пратки български самолети. Всички заедно разтоварват сандъците с крилете на славата за българските орли и сглобяват с техническа вещина и по усет първия български „Албатрос”. Командирът лично полита в небесата, за да изпробва мотора... На слизане от самолета той взема непоколебимо решение – с техническите възможности на редник Стоян Терзийски и с неговия фотоапарат е възможно изпълнението на неподозирана бойна задача. „Албатрос” отново полита, но този път на борда са двама – командир и редник, с цел аерофоторазузнаване над турските позиции и укрепления. Височината на полета е пределно ниска и обходът е съвсем кратък – за да се пести време и рискът да е по-малък. Вечерта няколко снимки вече са готови, но все пак ветровитото и облачно време, сумракът на залеза, си казват думата.

На другата сутрин командирът и редникът посрещат първите лъчи на слънцето отново над турските позиции.

На 16 октомври 1912 г. сутринта са готови нови снимки – този път превъзходни като качество.

Пак на 16 октомври 1912 г., към 9 часа сутринта, на летището пристига генерал-майор Симеон Янков, поздравява поручик Милков и му възлага задачата за разузнаване на противника. Поручик Таракчиев, балонист, изявява желание също да лети. Двамата се качват на самолета, вземат и бомби. За поручик Радул Милков разузнаването вече е сторено, по-важната цел е да се бомбардира противника.

Два часа по-късно на летището са посрещнати първият боен летец в света поручик Радул Милков и наблюдателят Продан Таракчиев. Между посрещачите е и първият аерофотограф за разузнаване в световната бойна история редник Стоян Терзийски.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  1 07:38  16.10.17
  Терористи

  Коментиран от #2, #3, #4

 • 2 07:59  16.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 08:50  16.10.17

  До коментар #1 от "Чурулик чурулик":

  Прост келеш
 • Д-р Снагълс
  Отговор
  4 08:51  16.10.17

  До коментар #1 от "Чурулик чурулик":

  Изключително прост келеш

 • Хасан
  Отговор
  5 10:00  16.10.17
  Вероломно и терористично нападение над цивилни жители се описва като подвиг..

  Коментиран от #6

 • ЯЛЮ
  Отговор
  6 10:27  16.10.17

  До коментар #5 от "Хасан":

  за Батак и Копривщица ли говориш ?!?!
 • Хасан
  Отговор
  7 10:48  16.10.17
  Не бе..за "Carnegie Report"...за събитията след предаването на Одринската крепост..военните престъпления срещу цивилното населенуе

  Коментиран от #8, #11

 • ВМОРО
  Отговор
  8 11:03  16.10.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  А пет века кланета, отвличания, потурчвания как ти се чинят. Вие с добро ли дойдохте? Благодарете на Аллаха, че Великите сили ви спасиха в Лондон през 1913 година.
 • 9 11:19  16.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Киро
  Отговор
  10 12:19  16.10.17
  Що му се връзвате на "хасан", бе?! Той не е турче, няколко пъти го хващам в некомпетентност за неща, които всеки турист в Турция ще знае, камо ли турчин. Ей сега да го питам за нещо специфично и ще изчезне. Просто едно жалко провокаторче, пишещо под ВСЯКА статия, която е свързана с Турция, по всяко време, явно работещо тук. Чудно ми се само кой му плаща, за да създава настроения с провокациите си...
 • стоян георгиев
  Отговор
  11 12:58  16.10.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  хасане,изстъпленията на българската армия срещу турското население бледнеят спрямо тези на турската към българското.в зоната одрин слиленград турската армия извършва геноцид върху 200 хиляди невинни цивилни няма пощада за деца и жени избитите са хиляди и тва е практика при турците.същото става 40 години по рано при руско-турската воина в раиона на стара загора та чак до карлово и казанлък.убииства ,убииства ,убииства...българската армия и държава никога не постъпва така жестото с турците ,а не е да е нямала възожност.

Напиши коментар:


Публикувай