652 4

Няма да се пропусне възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди

Желанието да се краде без видим ефект за хората ги обединява с КТБ, каза бившият енергиен министър

Венцислав Михайлов

Очевидно няма да бъде пропусната нито една възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди във всички посоки. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков. По думите му това поставя проекта в една група с КТБ.

„Желанието да се крадат милиарди без видим ефект за хората ги обединява”, отбеляза Трайков.

Според него притесненията около „Белене” са „дали след тези 3 милиарда няма да изхвърчат още 30”.

„Колкото и да е голяма сумата от 3 милиарда, тя е 10-15% от общата, която е необходима, за да бъде завършено това приключение, изтъкна Трайков.

По думите му последните изчисления за финалната сума за „Белене” са за 10-11 млрд. евро.

На въпрос за оборудването за АЕЦ „Белене”, за което България плати 620 млн. евро след съдебно решение и което Румен Овчаров алармира, че се съхранява при абсурдни условия , Трайков коментира, че това не е най-същественият въпрос. „Когато притежаваш нещо, което не ти е необходимо, това, което трябва да те занимава, е как да го продадеш, а не как да го съхраняваш”, отбеляза той.

„Никога няма да чуете числа от хората, които защитават проекта – нито колко ще струва, нито колко ще струва електроенергията. А електроенергията ще е възможно най-скъпата от всяка нова мощност, която се въведе в България”, каза бившият енергиен министър.

Според него тя вероятно би била 200 лв. на мегаватчас.

Според него най-добрият момент за преговори за оборудването е бил изпуснат, а той е бил, преди да платим парите, за да можем да използваме интереса на руските партньори.

„Още повече в сегашната ситуация, когато финансовото положение на „Росатом” е все по-тежко, на тях им липсва оборотен капитал за проектите в чужбина и биха имали интерес да го използват”, каза Трайков.

По думите му оборудването трябва да бъде вложено в проект, който не е в България.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Русенец
  Отговор
  1 14:14  16.10.17
  Соросоида Трайков е срещу най-добрата инвестиция за държавата - а именно построяването на Белене. За ВЕИ-та се изхарчиха над 10млрд. лева и резултата е скъпа и неефективна енергия. Ако го няма АЕЦ Козлодуй ще си купуваме ел. енергия на двойно по-скъпа цена и ще се върнем в каменната ера.

  Коментиран от #2, #3

 • Патриот
  Отговор
  2 21:18  17.10.17

  До коментар #1 от "Русенец":

  Не е само двойна. Не се и съмняваме в българските политици.
 • 3 21:58  17.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • незнайко
  Отговор
  4 11:32  18.10.17
  27 тодини за построяването на АЕЦ БЕЛЕНЕ !!! Това само тук в БЪЛГАРИЯ може да се случва . Няма ли накрая да се разберат и да я построят ??? НЕ НЯМА, защото нас ни управляват ОТВЪН пределите на страната ни !!! Само се замислете за референдума на Слави и няма нужда да разсъждаваме !!!

Напиши коментар:


Публикувай