487 3

Цената на млечните продукти е "скочила" с 10%

Експертите отчитат дефицит на млякото

Константин Карагьозов

Цената на маслото се е покачила значително, а нагоре са тръгнали и цените на сиренето и кашкавала. Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, и доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство твърдят, че има дефицит на мляко и по тази причина млечните продукти поскъпват.

"През последната седмица достигнахме 50% разлика увеличения спрямо миналата година. Имаме едни 12-13% стотинки нагоре. След това имахме едно връщане 2-3 стотинки надолу. В момента имаме нива от 2,14 за 125 гр. пакетче", каза Владимир Иванов пред БНТ.

"При сиренето и млечните продукти имаме едни изменения в рамките на 9-10% спрямо миналата година в посока нагоре. При киселото мляко по-малко - 3 до 5% имаме изменения. При по-хубавите марки кашкавали и сирена имаме може би едно задържане на цените, но е много по-различни в сравнение с цените на маслото", продължи той.

"Млякото е суровина. Няколко алтернативи има за преработката на млякото. Едното е да направят масло със сухи млека и с другите обезмаслени масла - кисели и пресни млека, другото е да направят сирена", каза Божидар Иванов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Волен Самохвал
  Отговор
  1 11:00  16.10.17
  Стига бе верно ли???Ми то на всичко скочи цената,ама не съм чул пАТРЕотите да се похвалят с това.
 • дойче бутер
  Отговор
  2 11:14  16.10.17
  Маслото в Германия е 1.99 евро, в България веригите продават НЕМСКО МАСЛО на 6.49 - 6.89 лв?????? Правят му почти дубъл, доста нагло. А нашите тарикати, те си вдигат цените, както им е кеф Или държавата рекетира веригите или веригите станаха прекалено лакоми, факта е, че и данните за ИНФАЛЦИЯТА за изкуствено занижени, а средната заплата РАСТЕ ЛИ, РАСТЕ, ама само на книга, сегашните надминаха и режима на Бйа Тодор по пропаганда и лъжи.
 • дойче бутер
  Отговор
  3 11:19  16.10.17
  Цената само на маслото е скочила със 100%!!!!! Ако бяха само 10%, а то всичко скочи с много проценти, но агенциите не отчитат инфлация, хахахаха.

Напиши коментар:


Публикувай